Ξανά, για να πει τι, στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ο 7ος Πρόεδρος της Κ.Δ.;

Print Friendly, PDF & Email

23.09.2018 09:10 

του Λάζαρου Μαύρου

Σ Τ Η Ν  ΕΔΡΑ του ΟΗΕ για ν’ αγορεύσει την Πέμπτη 27 τρέχοντος – όπως κάθε Σεπτέμβριο – στην 73η φέτος Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, πάει στη Ν. Υόρκη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Με κύριο θέμα της αγόρευσής του, το μέγα και άλυτο Τουρκικό Πρόβλημα που αντιμετωπίζει επί έξι σχεδόν δεκαετίες η Κυπριακή Δημοκρατία, για το οποίο προσφεύγει αδιάκοπα στον ΟΗΕ από το 1964, για το οποίο, επίσης, ο ΟΗΕ από το 1964 διατηρεί στην Κύπρο την Ειρηνευτική Δύναμη της UNFICYP και το οποίο κωδικοποιήθηκε με την λέξη «Κυπριακό».

Ε Π Ι 54 ΧΡΟΝΙΑ (1964 – 2018) ο ΟΗΕ αποδεικνύεται ανίκανος κι απρόθυμος ν’ απαλλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία απ’ το Τουρκικό Πρόβλημα. Ανίκανος να επιτύχει την υλοποίηση των δικών του αποφάσεων: Της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφάσεις, οι οποίες, από την επαύριον κιόλας της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, απαιτούσαν την άμεση αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την άμεση αποχώρηση και των τουρκικών στρατευμάτων απ’ το έδαφός της. Και την άμεση εν ασφαλεία επιστροφή όλων των εκτοπισθέντων υπό του τουρκικού Αττίλα, προσφυγοποιηθέντων πληθυσμών στις εστίες τους, στις πόλεις, στα χωριά και στις περιουσίες τους.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ , κράτος μέλος του ΟΗΕ, επιμένει αδιαλείπτως από το 1964 στον διακηρυγμένο στόχο της για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την οποία επισημότατα ανακηρύσσει ως «εκλιπούσα». Επιμένει, ανεμπόδιστη κι ατιμώρητη, στη διαιώνιση της στρατιωτικής κατοχής που από το 1974 επέβαλε στα βόρεια εδάφη της Κύπρου. Επιμένει στην απαίτησή της για νομιμοποίηση του παράνομου κατοχικού ψευδοκράτους, υποτελούς στην ίδια. Επιμένει στον στόχο της για στρατηγικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου απ’ τη ίδια, διά μέσου μίας «λύσης» διζωνικού συνεταιρισμού ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας. Ώστε να προωθήσει, έτι περαιτέρω, τα επίσης διακηρυγμένα από την ίδια οράματά της για τη νεο-οθωμανική της ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Π Ρ Ι Ν  ΕΝΑ χρόνο ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ξανά ομιλητής στην 72α Σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Ήταν σημαντική ευκαιρία για το τι θα έλεγε. Επειδή μόλις μερικές βδομάδες νωρίτερα, 7η Ιουλίου 2017, είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο η Πενταμερής Διάσκεψη των Τριών Εγγυητριών & των Δύο Κοινοτήτων στο Grans-Montana.

– ΠΟΣΟ, άραγε, κατόρθωσε πέρυσι να εκθέσει την Τουρκία – Κατακτητή στη Διεθνή Κοινότητα ο πρόεδρος Αναστασιάδης;

– ΠΟΣΟ κατάφερε, άραγε, να μεταστρέψει εναντίον της Τουρκίας, τις γνώμες των άλλων κρατών-μελών του ΟΗΕ;

– ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ, άραγε, δυσμενείς για την Τουρκία, δυσβάστακτες για το τουρκικό κράτος επιπτώσεις, πέτυχε να εκμαιεύσει ιδίως απ’ τα έχοντα την μεγαλύτερη επιρροή στη Διεθνή Κοινότητα κράτη-μέλη του ΟΗΕ;

Α Σ Φ Α Λ Ω Σ  αυτό αποτελούσε το κρισιμότερο ερώτημα, προερχόμενο κατ’ ευθείαν από τις …προγραμματικές διακηρύξεις του ίδιου του προέδρου Αναστασιάδη και των υποστηρικτών της «γραμμής» του, κ.κ. Άντρου-ΑΚΕΛ και Αβέρωφ-ΔηΣυ:

Ο Τ Α Ν  ΟΝΤΩΣ για πρώτη φορά στα 43 χρόνια της τουρκικής κατοχής αποδέχθηκαν την τουρκική απαίτηση για συγκρότηση Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη 12η Ιανουαρίου και στο Grans-Montana 28 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2017, στόχος και σκοπός τους – έλεγαν στον λαό – ήταν, αφού… εξανάγκασαν (κατά τις θριαμβολογίες τους) για 1η φορά την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις «Εγγυήσεις» και τα στρατεύματά της στην Κύπρο, και για να αποκαλύψει τις «πραγματικές προθέσεις» της, αν η Τουρκία δεν συμμορφωνόταν με τα δέοντα, να την ΕΚΘΕΣΟΥΝ στη Διεθνή Κοινότητα.

Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι  η Τουρκία, και εκεί στις Πενταμερείς, απέδειξε ξανά ότι δεν συμμορφώνεται. Έδειξε και πάλι τις πασίγνωστες, διαχρονικά αταλάντευτες, πραγματικές της προθέσεις: Ότι επιδιώκει να διαιωνίσει και να επεκτείνει και να νομιμοποιήσει – με ελληνική υπογραφή υποταγής στις απαιτήσεις της – τον στρατηγικό έλεγχο επί της Κύπρου ολόκληρης.

Κ Α Τ Α Φ Α Ν Ω Σ αντίθετα από τις… προγραμματικές διακηρύξεις του και εγκαταλείποντας τον προαγγελθέντα στόχο να εκθέσει την Τουρκία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέρυσι από του βήματος της Γ.Σ. του ΟΗΕ, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει κιόλας ότι «στόχος του δεν είναι να εμπλακεί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών»!!!

Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ο Ν Τ Α Σ ενώπιον της περσινής Συνόδου της Γ.Σ. ο Πρόεδρος, αντί να… εκθέσει διεθνώς την Τουρκία, περιορίστηκε στο:

(α) να διαβεβαιώσει ότι δεν ήταν στόχος του η επίρριψη ευθυνών,

(β) να δηλώσει την ετοιμότητά του να επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις, με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες και με «ενδελεχή κι επαρκή προετοιμασία» και

(γ) να… δικηγορήσει ρητορεύοντας από του βήματος τα περιλάλητα τότε «Οκτώ Ερωτήματά» του προς τον πρόεδρο των Τούρκων Κατακτητών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Ε Μ Ο Ι Α Ζ Ε , κατά την εκφώνηση των «Οκτώ προς Ερντογάν Ερωτημάτων», με νεοεμφανιζόμενο επ’ ακροατηρίω, σε δικαστική αίθουσα, ασκούμενο δικηγόρο ο οποίος προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τον πελάτη του, σε μία εξυπαρχής «χαμένη από χέρι» υπόθεση… Και, βεβαίως, τόσο οι… αντίδικοι, όσο και οι… δικαστές με το ανά την Διεθνή Κοινότητα – όποιο κι αν ήταν – ακροατήριο, έφυγαν υπομειδιώντας και οικτίροντας τον ατυχήσαντα πελάτη του εν λόγω ρήτορος…

Ε Φ Ε Τ Ο Σ, άραγε, πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα;

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/lazaros-mavros/2517/ksana-gia-na-pei-ti-sti-gs-tou-oie-o-7os-proedros-tis-kd