Αναστασιάδης-Τσίπρας πώς θα αντιμετωπίσουν την Τουρκική Απειλή στην Κύπρο και στο Αιγαίο;

Print Friendly, PDF & Email

23.09.2018 10:04 

του Σάββα Ιακωβίδη

Συνιστά αφόρητη φλυαρία να διατυμπανίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν «πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας», όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτά εξυπονοούν ισχυρές και τεχνολογικά άριστα εξοπλισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να αντιμετωπίσουν την ασίγαστη τουρκική επιθετικότητα. Θεμελιώδης ερώτηση-απορία: Πώς, Ελλάδα και Κύπρος θα αντιδράσουν, όταν σύντομα ο «Πορθητής» θα βιάσει την κυπριακή ΑΟΖ; Και πώς θα προστατεύουν εγκαταστάσεις εξόρυξης;

Τι τραγωδία!.. Η τουρκική ορδή, υπό τον αδίστακτο σουλτάνο Ερντογάν, γνωρίζει καλύτερα και εφαρμόζει επιτυχέστερα τον Θουκυδίδη παρά οι τραγικοί απόγονοι του μέγιστου των ιστορικών και ρεαλιστών. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν, την περ. Κυριακή, ο σουλτάνος δήλωσε: 

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη, όπως και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως, η Ελλάδα δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. Όμως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε, όμως, ανάγκη, θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί. Είναι σημαντική η στρατιωτική μας ύπαρξη εκεί». 

Σύμφωνα με τον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε ότι θα αυξηθεί ο στρατός στην Κύπρο. «Μα, λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν, όμως, δεν θα μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας. Θα τον αυξήσουμε, δεν θα τον μειώσουμε!».

Ο Τούρκος χιτλεροφασίστας είναι τόσο ξεκάθαρος και τόσο ωμός στις προθέσεις του, ώστε μόνον ηλίθιοι και χάσκακες δεν θα αντιλαμβάνονταν ότι εννοεί όσα εξαγγέλλει. Ο Ερντογάν υιοθέτησε τις εισηγήσεις τού άλλοτε μέντορα και Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Πρωθυπουργού, Νταβούτογλου. Όποιος μελετήσει το «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου, θα κατανοήσει καλύτερα τις Ερντογανικές θέσεις. 

Τα τελευταία 15 χρόνια, ακολουθώντας τις υποδείξεις Νταβούτογλου, ο σουλτάνος φρόντισε να αναβαθμίσει το τουρκικό ναυτικό, να αναπτύξει μιαν απίστευτη τουρκική πολεμική βιομηχανία, να ενισχύσει την αεροπορία και να ενδυναμώσει τον στρατό ξηράς. Παρά το δήθεν πραξικόπημα του 2016, ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τρεις εισβολές: Στο Βόρειο Ιράκ και στη ΒΑ Συρία. Στη Συρία, η Τουρκία κατέχει έδαφος αρκετών χιλιάδων τ.χλμ και έχει εγκαθιδρύσει κρατικές, διοικητικές και άλλες δομές οιονεί κατεχόμενης Κύπρου. Ο Ερντογάν παίζει σε πολλά μέτωπα. Συγκρούεται με τη Δύση και «ερωτεύεται» τη Ρωσία. Εκβιάζει την Ευρώπη και απειλεί το Ισραήλ, ενώ γλυκοκοιτάζει το Ιράν. Αξιώνει να παίξει ρόλο περιφερειακής και μετέπειτα παγκόσμιας δύναμης. Όπως και οι Ιρανοί φίλοι του, ο σουλτάνος φιλοδοξεί να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Η κατάρρευση της οικονομίας δεν φαίνεται να πτοεί τις αλαζονικές ονειρώξεις του. Και ενώ διακηρύσσει ότι θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, ταυτόχρονα επιτίθεται και αμφισβητεί το Αιγαίο και απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία με γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της. Τώρα, ξανά, εξαγγέλλει ότι η κατοχική χώρα δεν αποκλείει να κτίσει ναυτική βάση, ενώ θα αυξήσει τη δύναμη του Αττίλα. Την περ. Δευτέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Συζήτησαν τις εξελίξεις μετά και την τελευταία τριμερή και ειδικά την αναμενόμενη πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς Αναστασιάδη και κατοχικό Ακιντζί για συνάντηση στη Νέα Υόρκη. 

Είναι εμφανές ότι διάφοροι επιπόλαιοι επιμένουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αλλά γιατί και πώς; Καίριο ερώτημα: Ποιος Έλληνας εμπιστεύεται τον σουλτάνο; Η ουσία δεν είναι αν πρέπει να προετοιμαστούν πιθανές συνομιλίες για να έχουν, δήθεν, αποτέλεσμα. Το ερώτημα, του οποίου όλοι γνωρίζουν την απάντηση, είναι: Αφού η Τουρκία δεν πρόκειται να σεβαστεί και να τηρήσει όσα συμφωνηθούν, αν συμφωνηθούν, Ελλάδα και Κύπρος πώς θα αντιδράσουν; Κυρίως, με ποια μέσα θα αντιμετωπίσουν τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Ο Ερντογάν υπενθύμισε πικρά: Η Ελλάδα κείται μακράν, ενώ η Τουρκία είναι δίπλα στην Κύπρο. Ο Αττίλας θα ενισχυθεί, ενώ η Ελλάδα είναι απούσα. Η Τουρκία θεωρεί σημαντική τη στρατιωτική παρουσία της στο νησί. Η Ελλάδα; 

Συνεπώς, το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο Αναστασιάδης και Τσίπρας όφειλαν να είχαν απαντήσει προ πολλού, όχι τώρα, είναι: Με ποιες πολιτικές, συμμαχικές, οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες ο Ελληνισμός αντιπαρατάσσεται στον τουρκισμό; Συνιστά αφόρητη φλυαρία να διατυμπανίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν «πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας»,  όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτά εξυπονοούν ισχυρές και τεχνολογικά άριστα εξοπλισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να αντιμετωπίσουν την ασίγαστη τουρκική επιθετικότητα. Θεμελιώδης ερώτηση-απορία: Πώς, Ελλάδα και Κύπρος θα αντιδράσουν, όταν σύντομα ο «Πορθητής» θα βιάσει την κυπριακή ΑΟΖ; Και πώς θα προστατεύουν εγκαταστάσεις εξόρυξης;

Μετά τον Ερντογάν, και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας «επανέλαβε με αποφασιστικότητα ότι η χώρα μας, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες, θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της ενάντια στις εξελίξεις που απειλούν τα συμφέροντα της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας». Το τουρκικό ΣΕΑ διατύπωσε τα πιο πάνω την ίδια μέρα που ο Υπουργός Άμυνας της υπό τουρκική κατοχή Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγγελλε και τη διάλυση της εφεδρείας. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2519/anastasiadistsipras-pos-tha-antimetopisoun-tin-tourkiki-apeili-stin-kypro-kai-sto-aigaio