Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για το Κυπριακό

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

24-09-2018 12:52

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για το Κυπριακό

Για την εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό μετά την απόσυρση του χάρτη από την Τ/κ πλευρά μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων.

«Ερώτηση: Επιβεβαιώθηκε ότι θα γίνει συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων;

Απάντηση: Εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει την ιδιομορφία της. Για μας έρχεται μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στασιμότητας στο Κυπριακό. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ευκαιρία με τις επαφές που θα κάνει (έχει αρκετές διμερείς επαφές), με την ομιλία στη Γενική Συνέλευση, αλλά και με τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να προσπαθήσουμε από την πλευρά μας. Να επαναλάβουμε βεβαίως αυτά που έχουμε διαμηνύσει και μέσω της κ. Λουτ: ότι η Ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αμέσως τώρα. Ήδη έχει περάσει αρκετός χρόνος ανεκμετάλλευτος. Πρέπει να γίνει επανέναρξη από εκεί που είχαμε φτάσει και βεβαίως με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες.

Όταν όμως λέμε «με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες» σημαίνει ότι κάποια πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν. Είναι αυτό που λέμε προετοιμασία. Για παράδειγμα, έχουμε ακούσει πριν από τις δικές μας εκλογές ότι αποσύρθηκε ο χάρτης που είχε κατατεθεί από την Τ/κ πλευρά. Αν όμως ο χάρτης αυτός δεν υπάρχει, τίθεται εν αμφίβολω το πλαίσιο Γκουτέρες διότι μία από τις παραμέτρους του μιλά για τον χάρτη. Αυτά είναι που εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν λέει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε.

Η προετοιμασία δεν αναφέρεται αποκλειστικά στον χάρτη, αλλά και η αποστολή της κ. Λουτ αφορά στην προετοιμασία. Το θέμα με τον χάρτη το έθεσε η Τ/κ πλευρά απρόκλητα ξαφνικά μια μέρα. Ο χάρτης υπάρχει ή όχι; Αν δεν υπάρχει, το πλαίσιο Γκουτέρες σε τι αναφέρεται; Αυτό είναι ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία. Δηλαδή για να πάμε σε μια διάσκεψη πρέπει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να έχει την ενημέρωση/βεβαιότητα ότι εκεί μπορεί να γίνει διεξοδική διαπραγμάτευση. Η δική μας πλευρά είναι έτοιμη χωρίς καμία προϋπόθεση. Την προετοιμασία την κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πρέπει να την κάνει και ευτυχώς που την κάνει. Την προηγούμενη φορά η Τουρκία είχε εμφανιστεί στη διάσκεψη με ένα νεφέλωμα ότι είναι έτοιμη, θα έχει ιδέες, θα μας εκπλήξει κλπ. Δεν μπορεί να πετύχει μια νέα διάσκεψη με αυτό τον τρόπο που η προηγούμενη οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η δική μας πλευρά έχει καταθέσει τη θέση ότι θέλουμε διαπραγματεύσεις αμέσως. Ο λόγος που θέλουμε διαπραγματεύσεις αμέσως είναι διότι γνωρίζουμε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά και για πρώτη φορά είχαν τεθεί οι προϋποθέσεις για να μιλάμε για μια λύση που θα έκαναν την Κύπρο κανονικό ευρωπαϊκό κράτος.

Ερώτηση: Οι προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχύουν;

Απάντηση: Οι προτάσεις εκείνες (πριν μιλήσουμε για χάρτες) από το Κραν Μοντανά ήταν πολύ καλά γνωστό ότι τέθηκαν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και νοουμένου ότι θα υπήρχε συμφωνία. Αυτό ήταν από τότε γνωστό. Όπως όλοι θυμόμαστε καλά, για να κατατεθεί χάρτης πήγαμε στο εξωτερικό (δεν το ζήτησε η δική μας πλευρά) και όταν πήγαμε στο εξωτερικό, αφού κατατέθηκε ο χάρτης, μπορέσαμε να πάμε στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να συζητηθεί το εδαφικό. 

Η Ε/κ πλευρά δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες. Η Τουρκία στο Κραν Μοντανά δεν έκανε καμιά τοποθέτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο ΠτΔ έκανε ακόμα και γραπτές προτάσεις. Αυτά είναι γνωστή ιστορία. Τώρα εμείς ζητάμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Από την τουρκική πλευρά έχουμε ακούσει άλλα πράγματα. Δεν θα τα απαριθμίσω, αλλά προκειμένου να προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταλαβαίνουμε τι χρειάζεται.

Ο χάρτης κατατέθηκε οριστικά τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη. Αυτό δεν χρειάζεται κανείς να το υπενθυμίσει σε κανέναν. Το πλαίσιο Γκουτέρες αναφέρεται στον χάρτη εκείνο. Ο ΠτΔ έχει υπενθυμίσει πολλά πράγματα. Μίλησε και για την αξίωση να υπάρχει γενικό βέτο (γενικά θετική ψήφος), μίλησε και για την αξίωση να έχουν οι Τούρκοι πολίτες μεταχείριση ευρωπαίου πολίτη.

Ερώτηση: Τι συμβαίνει με την κ. Λουτ;

Απάντηση: Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Λευκωσία δεν υπήρξε καμιά επαφή με την κ. Λουτ. Η κ. Λουτ είναι διορισμένη ως Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οπόταν περιμένουμε τη συνέχεια από τον ίδιο. Η δική μας πλευρά θα ενημερωθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και όχι από την κ. Λουτ.

Ερώτηση: Τελικά θα γίνει συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων;

Απάντηση: Δεν υπάρχει κάτι να σας επιβεβαιώσω. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι ότι υπήρξε ενδιαφέρον και ότι ενδέχεται να γίνουν συναντήσεις και συζητήσεις με την Τουρκία και θεωρούμε ότι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας προετοιμασίας.

Ερώτηση: Θα συζητηθεί το Κυπριακό και σε επίπεδο κορυφής (ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο);

Απάντηση: Υποθέτουμε και ελπίζουμε ότι θα συζητηθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα και εκεί έχουν συζητηθεί και συναποφασιστεί όλα. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας θα θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν.

Ερώτηση: Η εναλλακτική πρόταση για την οποία έχει μιλήσει μερικές φορές από τον ΥΠΕΞ θα υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ;

Απάντηση: Δεν πρόκειται ακριβώς για εναλλακτική πρόταση για τη διαδικασία. Είναι κάποιες ιδέες που έχουμε επεξεργαστεί και θα υποβληθούν στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να υποβοηθηθεί η όλη διαδικασία. Γι’ αυτό έχω πει προηγουμένως ότι η διαδικασία είναι δεδομένη και είναι αυτή των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ενδεχομένως πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες. Είναι κάποιες ιδέες που προωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το σημαντικό όμως είναι να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει το έδαφος. Αν δεν υπάρχει το έδαφος, τότε οι όποιες ιδέες παραμένουν απλώς ιδέες.

Ερώτηση: Η κ. Λουτ θα επιστρέψει τον Οκτώβρη;

Απάντηση: Αυτά είναι κάποιες πληροφορίες που υπάρχουν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε μιλήσει και για άλλες επαφές. Θα διαπιστώσουμε αν θα χρειαστεί η κ. Λουτ να έχει και άλλες επαφές.

Ερώτηση: Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ;

Απάντηση: Αύριο ξεκινούν οι διαδικασίες με μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τραμπ. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης θα υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη Νέλσον Μαντέλα, μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, θα επισκεφθεί (όπως συνηθίζεται κάθε φορά) τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και στη συνέχεια θα υπάρξει δεξίωση την οποία διοργανώνει ο κ. Τραμπ».

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=3846#flat