Προπομπός εξελίξεων η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Print Friendly, PDF & Email

24/9/2018

  Η Θέση του “Φ”

H ΥΠΟΓΡΑΦΗ της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, θεωρείται ορόσημο όχι μόνο για τις δυο χώρες αλλά και ευρύτερα και της Ανατολικής Μεσογείου. Η συμφωνία, όπως συναφώς έχει αναφερθεί, στοχεύει να προωθήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ασφαλή ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού διά μέσω των αντίστοιχων ΑΟΖ. Το επόμενο βήμα, που δείχνει και την αποφασιστικότητα των δυο χωρών για υλοποίηση της συμφωνίας, είναι η συγκρότηση εντός των επομένων 30 ημερών, Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών.

ΤΟ ζητούμενο είναι να προχωρήσει η κατασκευή του αγωγού το συντομότερο. Και για να γίνει τούτο θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να υπερπηδηθούν οι όποιες δυσκολίες και εμπόδια υπάρχουν. Και διαδικαστικά και ουσιαστικά ζητήματα. 

ΟΠΩΣ επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την τελετή υπογραφής «η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό, είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας, γι’ ακόμα μια φορά, τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου». 

Σημαντική, πάντως, κρίνεται και η παρουσία της Εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville. Η ίδια μετέφερε τρία σημαντικά μηνύματα όπως τα χαρακτήρισε, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρώτο είναι πως η Ε.Ε. υποστηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη της περιοχής ως κόμβου φυσικού αερίου και μελλοντικού προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ένωση.

Το δεύτερο μήνυμα, αφορούσε τη σημασία και την ελκυστικότητα της Ευρώπης ως αγοράς για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στις επόμενες δεκαετίες. 

Το τρίτο μήνυμα αφορά τον αριθμό των εναλλακτικών διαδρομών φυσικού αερίου που υπάρχουν. Όπως είπε, η περιοχή έχει αρκετό φυσικό αέριο για διάφορες διαδρομές που δεν αποκλείουν η μια την άλλη και θα μπορούσαν να διευκολύνουν την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων.

ΕΙΝΑΙ αρκούντως σημαντική και η αναφορά της αξιωματούχου της Κομισιόν ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον αγωγό EastΜed μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ.

Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ είναι μια σημαντική εταίρος και σύμμαχος για την Κύπρο. Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από τη σύναψη της συμφωνίας που έχει συνομολογηθεί για τον αγωγό. Αλλά από τη διαχρονική στενή συνεργασία που υπάρχει. Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα, που υπέγραψε τη συμφωνία εκ μέρους της χώρας του, είπε πως « το ενεργειακό δυναμικό της λεκάνης της Μεσογείου μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για περαιτέρω συνεργασία στην περιοχή». Η ενέργεια, όπως είπε,«είναι μια ευκαιρία για νέες πολιτικές εταιρικές σχέσεις όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, για ολοκλήρωση των αγορών και για την εγγύηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή».

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ της συμφωνίας είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς την κατεύθυνση κατασκευής  αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη στα τερματικά της Αιγύπτου. Σημαντικό βήμα που προδικάζει τη συνέχεια και για άλλες συμφωνίες.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/585493/propompos-exelixeon-i-ypogafi-symfonias-me-tin-aigpto