Σκέψου, Πρόεδρε, αντί ομιλία να διάβαζες το άρθρο του Μετίν Μουνίρ

Print Friendly, PDF & Email

29/9/2018

του   Άριστου Μιχαηλίδη    

Χρησιμοποίησε την ανοησία που έλεγε ο Άιντα για τα άστρα που ήταν ευθυγραμμισμένα ο Κουντρέτ Οζερσάι, για να δικαιολογήσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό. «Τα άστρα έχουν διασκορπιστεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις», είπε, και «ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων». Η πραγματικότητα είναι ότι τα άστρα δεν ήταν ποτέ ευθυγραμμισμένα, ήταν ένα παραμύθι κι αυτό, διότι ποτέ η τουρκική πλευρά δεν θέλησε να αντιληφθεί ότι ένας συμβιβασμός είναι αδύνατο να στηριχθεί σε παραλογισμούς και εξωπραγματικούς όρους της μιας πλευράς σε βάρος της άλλης. Ποιοι είναι οι παράλογοι όροι της ελληνικής πλευράς; Η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η μετατροπή της Κύπρου σε ανεξάρτητο και κυρίαρχο δικοινοτικό κράτος; Μα, αν δεν θα αποχωρήσει η Τουρκία από τη χώρα μας, ποια είναι η λογική να αποδεχτούν λύση οι Ελληνοκύπριοι; Αλλά, αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς, άρχισαν να τα λένε και οι Τουρκοκύπριοι, επιτέλους. Εκτός από τον Σενέρ Λεβέντ, που τα λέει κάθε μέρα, ένας άλλος δημοσιογράφος, τουρκοκυπριακής καταγωγής, με ζηλευτή καριέρα διεθνώς αλλά και στην Τουρκία, ο Μετίν Μουνίρ, έδωσε την περασμένη Τρίτη την πιο αποστομωτική απάντηση στους Τούρκους, που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν γιατί ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και στους «δικούς μας», που επιρρίπτουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στους «απορριπτικούς» για τη μη λύση.

Αν ήρθε η ώρα να διερωτηθούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, όπως λέει ο Οζερσάι, ας προσέξουμε τι λέει ο Μετίν Μουνίρ, που όπως έγραφε προχτές ο Σενέρ Λεβέντ «δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για οπαδός των Ελλήνων» και «εχθρός της Τουρκίας». Έγραφε, λοιπόν, ο Μουνίρ, κάτω από τον τίτλο «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση στην Κύπρο είναι οι Τούρκοι», ότι «το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί περισσότερο λόγω κάποιων υπερβολικών και, κατά κάποιο τρόπο, παράλογων απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς. Μια από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις είναι η συνέχιση των εγγυήσεων που περιλαμβάνει και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης και η παραμονή Τούρκων στρατιωτών για να προστατεύουν τους Τ/κ». Σημειώνοντας πως αυτή η απαίτηση είναι παράλογη, συμπλήρωνε:

«Οι άνθρωποι κάνουν συνεταιρισμό με άτομα που εμπιστεύονται, που μπορούν να τα πάνε καλά. Εάν δεν εμπιστεύεσαι τους Ε/κ και ανησυχείς ότι ξαφνικά θα έρθουν ένα βράδυ ξανά και θα μας κόψουν το λαρύγγι, γιατί τότε, αδελφέ, θέλεις να μπεις κάτω από μια κοινή κρατική στέγη; Εκείνες οι μέρες έμειναν στο παρελθόν.» Προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται ούτε συμφωνία εγγυήσεων ούτε στρατιώτες στο νησί για να κάνει επέμβαση, γράφει: Έχουν δίκαιο οι Ε/κ να μην αποδέχονται καμιά συμφωνία στην οποία θα περιέχονται τουρκικές εγγυήσεις και στρατεύματα. «Εάν εσύ είχες 40 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες στα σύνορά σου θα ήσουν ήσυχος; Για να υπάρξει λύση στην Κύπρο πρέπει να υπάρξει πλήρης απομάκρυνση στρατευμάτων». Αναφέρει, επίσης, ότι το άλλο ζήτημα που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας είναι το αίτημα της τουρκικής πλευράς για αρμοδιότητα βέτο σε όλους τους σημαντικούς θεσμούς αρχής γενομένης από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Οι Ε/κ αποδέχονται αυτήν την αρμοδιότητα μόνο για το Υπουργικό Συμβούλιο και για σημαντικούς θεσμούς που ενδιαφέρουν άμεσα τους Τ/κ. Αυτό γιατί δεν είναι αρκετό; Εάν έχεις αρμοδιότητα βέτο παντού σημαίνει ότι δεν διαχειρίζεστε μαζί το νησί αλλά μόνος σου. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο τέτοιο μοντέλο ομοσπονδίας όπου η μειοψηφία να διοικεί την πλειοψηφία. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά στις διαπραγματεύσεις είναι ο φόβος, η ανασφάλεια και το συναίσθημα κατωτερότητας που καθορίζει τις θέσεις μας» (…) «Αν συνεχίσουμε με αυτά τα μυαλά δεν θα μας αποτελειώσουν οι Ε/κ αλλά η ανομία, η μη εξουσία, η χαλαρότητα και η διαφθορά στην «τδβκ» που δεν κατάφερε να γίνει κράτος.»

Γράφω όλα αυτά τα αποσπάσματα από το άρθρο του Μετίν Μουνίρ, για να τα δουν οι Ελληνοκύπριοι, που δεν τολμούν να τα πουν.

Αλήθεια, πόσο πιο αποτελεσματικός θα ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, αν πήγαινε στη Συνέλευση του ΟΗΕ και, αντί να κάνει μια ομιλία που δεν θα λέει λέξη για την κατοχική Τουρκία και την ανομία της, διάβαζε απλώς το άρθρο του Μουνίρ; Για σκέψου!

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/587670/skepsoy-proedre-anti-omilia-na-diabazes-to-arthro-toy-metin-moynir