Μυστική συνάντηση ΠτΔ-Τσαβούσογλου – Στο τραπέζι χαλαρή ομοσπονδία (Bίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

08.10.2018 11:20 

SigmaLive

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:00 το πρωί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό. Στις 23 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση. Με το πέρας του εθνικού συμβουλίου δεν ακολούθησαν δηλώσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Ελένης Θεοχάρους.

Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης, έχει τεθεί στο τραπέζι το θέμα της χαλαρής ομοσπονδίας, η οποία θα διασφαλίζει την μια διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια και μια κυριαρχία.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ε/κ πλευρά βρίσκεται ήδη σε διάλογο στο πλαίσιο άτυπων διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκαλύφθηκε κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην Νέα Υόρκη, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συνάντηση, η οποία διευθετήθηκε μέσω του Νίκου Κοτζιά. Κατά την συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Τουρκίας επί των εξωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Σε ερώτηση αν στη συνεδρία συζητήθηκε το θέμα συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πλήρως, για όλες τις επαφές και τις συναντήσεις που είχε. Θα πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία, αφού η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο συνεχίζεται. Οι συζητήσεις που γίνονται στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και αυτό βοηθά στο να υπάρχει καλύτερος προβληματισμός».

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις επαφές στη Νέα Υόρκη, για τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και για τις επαφές που είχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας κλπ. Ενημέρωσε, επίσης, για θέματα που αφορούν την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ξεκίνησε μετά την ενημέρωση η συζήτηση, η οποία, όμως, δεν ολοκληρώθηκε ακόμα και θα ολοκληρωθεί σε μια δεύτερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 23 Οκτωβρίου, το πρωί”, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε η Θεοχάρους 

Βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας πως ” η Τουρκία έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, το λεγόμενο σχέδιο β`, κατευθύνεται προς  την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή και μόνο των δυο κρατών, είτε υπό τη μορφή μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στα δυο κράτη και αποδυνάμωση εντελώς της κεντρικής Κυβέρνησης, είτε του πλήρους διαχωρισμού”.

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη του Προεδρικού, όπου έλαβε μέρος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, από την οποία αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί επειδή το απόγευμα θα πρέπει να βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Θεοχάρους είπε πως “έχουμε τύχει πλήρους ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα όσα διημείφθησαν στη Νέα Υόρκη, για τις επιμέρους συναντήσεις και συνομιλίες, και για το γεγονός ότι όλοι αγωνιούν για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών”.

“`Ολοι εκφράζουν τη θέση ότι η διατήρηση αυτής της στασιμότητας αποβαίνει σε βάρος της υπόθεσης του κυπριακού λαού και εξυπηρετεί απόλυτα την Τουρκία. Η δική μου τοποθέτηση είναι ότι βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση πια όσον αφορά το Κυπριακό”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “ακόμη και οι πιο ένθερμοι θιασώτες της διζωνικής, που την περιγράφουν με τα πιο καλά λόγια και με τις πιο καλές προοπτικές ως δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να αντιληφθούν ότι ούτε αυτά διαλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Τουρκία”.

Σημείωσε πως “η Τουρκία έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, το λεγόμενο σχέδιο β`, κατευθύνεται προς  την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή και μόνο των δυο κρατών, είτε υπό τη μορφή μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στα δυο κράτη και αποδυνάμωση εντελώς της κεντρικής Κυβέρνησης, είτε του πλήρους διαχωρισμού”.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει τις προσπάθειές της για επικυριαρχία και στο ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου και στις θάλασσές της. Και έχω  την πληροφόρηση ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κινηθούν στρατιωτικά δυνάμεις άλλων χωρών για να προστατέψουν τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες ενδεχομένως θα επιχειρήσουν μέσα στην ΑΟΖ. Συνεπώς, είναι και αυτό μια ουτοπία, την οποία θα πρέπει να την αποβάλει ο κυπριακός λαός”, σημείωσε.

“Εύχομαι να βρεθεί μια φόρμουλα με τη συναινετική διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των κινήσεων του τόπου μας, ούτως ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι η κρίση και η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι μη αναστρέψιμη”, επεσήμανε η κ. Θεοχάρους.

Ερωτηθείσα αν έχει κάποια πληροφόρηση ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση που να τονίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο, η κ. Θεοχάρους είπε πως η εκτίμησή της είναι ότι “η ΕΕ ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου θα είναι ενδεχομένως πιο φυλοκυπριακή, ή ακόμη και έκδηλα φιλική προς την Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Ωστόσο, στην ΕΕ υπάρχουν τεράστια συμφέροντα με την Τουρκία που δεν θα της επιτρέψουν να σπρώξει ακόμη περισσότερο την Τουρκία μακριά από την κορμό της Ευρώπης, ούτε και από τον δυτικό κορμό, από το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο και από την άλλη θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει βασιλικότερη του βασιλέως. Δηλαδή αν εμείς οι ίδιοι δεν βάλουμε τους όρους μας και πούμε ως εδώ και μη παρέκει, αυτή είναι η διζωνική που θέλουμε – για τους οπαδούς της διζωνικής – σε αυτά τα πλαίσια θέλουμε τη διζωνική δεν πρόκειται η ΕΕ να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό. Η ΕΕ θα πει ότι αποφασίσετε εσείς εμείς θα το στηρίξουμε”., σημείωσε.

Sigmalive/ΚΥΠΕ

http://www.sigmalive.com/news/kypriako/533279/mystiki-synantisi-ptdtsavousoglou-sto-trapezi-xalari-omospondia