Νησιωτική χώρα χωρίς… Aκτογραμμές

Print Friendly, PDF & Email

της Φανούλας Αργυρού*

19 Μάιος 2016

Η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει λιγότερα χιλιόμετρα απ’ ό,τι το ψευδοκράτος.
Δημοσιοποιούμε σήμερα τις επίσημες στατιστικές των ακτογραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μας τις έδωσαν οι Αρχές των βρετανικών βάσεων, κατόπιν αίτησής μας στο Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Όπως μας ενημέρωσαν επίσημα οι βρετανικές Aρχές:

Η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει μόνον 316.19 χιλιόμετρα της ακτογραμμής της νήσου και η κατοχική Τουρκία 420.55!

Λόγω των πρόσφατων νέων τουρκικών προκλήσεων εις βάρος της κυπριακής ΑΟΖ με την επιστολή του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Άγκυρας Χαλίπ Τσεβίκ, προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ημερ. 28 Απριλίου 2016, όπου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο κ.τ.λ. («Σημερινή» 13.5.2016, Μάριος Πούλλαδος), δημοσιοποιούμε σήμερα τις επίσημες στατιστικές των ακτογραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μας τις έδωσαν οι Αρχές των βρετανικών βάσεων, κατόπιν αίτησής μας στο Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο Λονδίνο, αποκαλύπτοντας το μέγεθος των ακτογραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται κλεμμένες και υπό κατοχήν από την εισβολέα και κατακτητή Τουρκία από το 1974.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (όπως και πληθώρα άλλων) και αυτή η απόφασή της, όπως είδαμε και με τα επεισόδια με το «Μπαρμπαρός», την αφήνει ελεύθερη να καταφεύγει στους γνωστούς τραμπουκισμούς (bullying) ως μέσο για να πιέζει και να εκβιάζει κατά τη δική της βούληση.

Αίτηση

Στις 22 Μαρτίου 2016 απευθύνθηκα ταυτόχρονα στα δύο βρετανικά Υπουργεία, το Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και το Υπ. Άμυνας στο Λονδίνο, ζητώντας βάσει του βρετανικού Νόμου του 2000 περί Πληροφόρησης (Freedom of Information Act 2000) να ενημερωθώ για τις στατιστικές που διατηρούν οι βρετανικές Αρχές, σχετικά με τις ακτογραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αίτηση έγινε βάσει του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960, ως ιδιοκτήτης δύο Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων στο νησί με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 και ως συνεταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επίσης και συνδρομήτρια χώρα στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Η αίτηση απαντήθηκε δεόντως στις 11 Απριλίου 2016 με ηλεκτρονικό μήνυμα και προτού κλείσει ένας μήνας από την ημέρα της αίτησης, από το Αρχηγείο της Διοίκησης των Κυρίαρχων Βρετανικών Περιοχών των βάσεων.

Βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων που μας έδωσαν οι βρετανικές Αρχές, η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει μόνον 316.19 χιλιόμετρα ακτογραμμής από τα συνολικά 821.97 χιλιόμετρα που ορίστηκαν ότι έχει η νήσος Κύπρος με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960, ενώ η κατοχική δύναμη εισβολής (Τουρκία) από τον καιρό της εισβολής το 1974 ελέγχει 420.55 χιλιόμετρα!

Τι λένε οι στατιστικές των Άγγλων

Σημειώνεται εδώ ότι, αν το Σχέδιο Ανάν γινόταν αποδεκτό, η ακτογραμμή που προνοείτο να επέστρεφαν οι Βρετανοί και οι Τούρκοι ήταν συγκριτικά ελάχιστη.

«Ερώτηση 1 – Ποιο το μήκος της ακτογραμμής της νήσου Κύπρου, όπως η νήσος ορίστηκε με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960;

Απάντηση – 821.97 χιλιόμετρα ή 510.75 μίλια.

Ερώτηση 2 – Ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ορίστηκε η Δημοκρατία με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960;

Απάντηση – 745.89 χιλιόμετρα ή 463.47 μίλια

Ερώτηση 3 – Ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυρίαρχης Περιοχής της Βάσεως Ακρωτηρίου, όπως αυτή ορίστηκε στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης;

Απάντηση – 53.11 χιλιόμετρα ή 32.99 μίλια.

Ερώτηση 4 – Ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυρίαρχης Περιοχής της Βάσεως Δεκέλειας, όπως αυτή ορίστηκε στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης;

Απάντηση – 22.98 χιλιόμετρα ή 14.28 μίλια.

Ερώτηση 5 – Ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό κατοχήν από την Τουρκία, από τον καιρό της τουρκικής εισβολής το 1974; (Παρακαλώ δώστε ξεχωριστούς αριθμούς για τις ακτογραμμές (α) της υπό κατοχήν περιοχής βόρεια της Νεκρής Ζώνης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επεκτείνεται από βορειο-δυτικά στα νοτιο-ανατολικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, και (β) του υπό κατοχήν θυλακίου των Κοκκίνων στα βορειο-δυτικά της Δημοκρατίας).

Απάντηση – α) 420.55 χιλιόμετρα ή 261.32 μίλια, β) 4.94 χιλιόμετρα ή 3.07 μίλια.

Ερώτηση 6 – Ποιο είναι το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δεν βρίσκεται υπό κατοχήν από την Τουρκία από τον καιρό της τουρκικής εισβολής το 1974 και δεν αποτελεί μέρος της Νεκράς Ζώνης των Ηνωμένων Εθνών; Με άλλα λόγια, ποιο το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Απάντηση – 316.19 χιλιόμετρα ή 196.47 μίλια

Ερώτηση 7 – Ποιο το μέγεθος της ακτογραμμής της Νεκράς Ζώνης των Ηνωμένων Εθνών: (α) προς τα δυτικά των Κοκκίνων, (β) προς τα ανατολικά των Κοκκίνων, (γ) προς τα ανατολικά του Κάτω Πύργου και (δ) προς τα βόρεια της Δεκέλειας;

Απάντηση – α) 0.89 χιλιόμετρα ή 0.55 μίλια, β) 0.64 χιλιόμετρα ή 0.4 μίλια, γ) 1.35 χιλιόμετρα ή 0.84 μίλια, δ) 1.33 χιλιόμετρα ή 0.82 μίλια.

Ερώτηση 8 – Παρακαλώ προμηθεύστε με αντίγραφα επισήμων χαρτών που καθορίζουν αυτές τις αποστάσεις που αναφέρονται πιο πάνω.

Απάντηση – Δεν έχουμε χάρτες που δείχνουν αυτές τις αποστάσεις».

Καμία απάντηση από την Κυπριακή Δημοκρατία

Στις 18 Απριλίου 2016, το ίδιο ερωτηματολόγιο εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα και στον Ανώτερο Χαρτογράφο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 10 Μαΐου 2016 και εφόσον μέχρι τότε δεν είχα πάρει καμία απάντηση, ούτε ενημέρωση παραλαβής του μηνύματος, το μήνυμα εστάλη ξανά (στις 10 Μαΐου 2016), αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία ανταπόκριση στο αίτημα για πληροφόρηση, αλλά ούτε και επεστράφη το μήνυμα. Η αίτηση στην Κυπριακή Δημοκρατία έγινε βάσει του νόμου της ΕΕ ως πολίτου της ΕΕ και συγκεκριμένα βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας «Directive 2003/4/EC of the European Parliament and of the Council of 28 January 2003 on public access to environmental information», το οποίο υπολογίζω και ελπίζω να έχει υιοθετηθεί από τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή μου ημερ. 10 Μαΐου 2016, επεσήμανα ότι αναμένω να λάβω τις πληροφορίες που ζήτησα μέχρι τις 18 Μαΐου 2016, ένα μήνα μετά την αρχική μου αίτηση (18 Απριλίου 2016), εφόσον αυτό καθορίζει η παράγραφος 3.2 του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Η τιμή του ψαριού στην ελεύθερη Κύπρο

Τέλος, λέγεται ότι η τιμή του ψαριού στα κατεχόμενα είναι φθηνότερη από αυτήν στις ελεύθερες περιοχές και αυτό κάποιοι το εξηγούν ότι οφείλεται στην πληθώρα ποσότητας ψαριού από τις κατεχόμενες ακτογραμμές που ελέγχει η κατοχική Τουρκία, που είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ελέγχει η ΚΔ: Αυτό είναι ένα άλλο αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ελέγχει την ποιότητα της αλιείας στα κατεχόμενα, αν αυτή γίνεται βάσει των περιβαλλοντικών διαδικασιών ή όχι, ειδικά αν λάβει ένας υπ’ όψιν ότι, σύμφωνα με το International Labour Organisation, η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση Αλιείας του 2007 – Work on Fishing Convention 2007.


*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/333066/nisiotiki-xora-xoris-aktogrammes#sthash.77GGASKm.rk6qSuel.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.