Κυπριακό: Τετ α τετ μέσω Οδοφραγμάτων

Print Friendly, PDF & Email

13/10/2018

του   Ανδρέα Πιμπίσιη

Μερική κινητικότητα καταγράφεται στο ραντάρ του Κυπριακού μετά τη συμφωνία τον δύο ηγετών να συναντηθούν εντός των προσεχών ημερών. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους, από καιρό, άνευ ατζέντας, χαλαρή συνάντηση. Το τετ-α-τετ, που θα αποφασιστεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, δεν αποτελεί επανέναρξη των συνομιλιών, όπως φάνηκε και χθες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το τετ-α-τετ θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Οκτώβρη και, κατά πάσα πιθανότητα, μετά τις 22 του μήνα αφού ο ΠτΔ θα απουσιάζει την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ένας από τους λόγους που δεν έχουν κλειδώσει ακόμα οι ημερομηνίες είναι γιατί η συνάντηση θα εξαρτηθεί από την πορεία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων. Και τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ότι βρισκόμαστε ενώπιον ανοίγματος των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Απλίκι.

Ούτως ή άλλως, οι δύο ηγέτες θα αναμένουν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση θα κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα και οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί περιμένουν να πληροφορηθούν τι μηνύματα θα τους στείλει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Δεν αποκλείεται η χθεσινή ανακοίνωση για συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών να έχει και κάποια σκοπιμότητα προκειμένου να σταλούν μηνύματα προς τη Νέα Υόρκη με την ελπίδα να ληφθούν υπόψη από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την πραγματοποίησης της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί ευθύς μετά την επίσκεψη της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο γραφείο του. Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση, αναχωρώντας από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το μήνυμα που μετέφερε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είναι ότι ο κ. Ακιντζί βλέπει με θετικό φακό την πρότασή μου και θα διευθετηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών συνάντηση τις επόμενες των ημερών, ανάλογα και με το πρόγραμμα, διότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαι στις Βρυξέλλες». Συνεπώς, πρόσθεσε, «ευθύς μετά την επάνοδό μου θα εξευρεθεί ημερομηνία για συνάντηση».

Σε ερώτηση αν η συνάντηση θα είναι άνευ ατζέντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Ναι, δεν θέλει να δώσει, ούτε και θέλω να δώσω την εικόνα ότι επαναρχίζει ο διάλογος εάν δεν γίνει και μια σωστή προετοιμασία, να γνωρίζουμε τι είναι τα θέματα που θα συζητήσουμε». Αλλά απλώς, πρόσθεσε, «θα ανταλλάξουμε ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων σκέψεις, προβληματισμούς, το ποια είναι η προοπτική, ποιο είναι το μέλλον μας, πώς μπορεί επιτέλους να εξεύρουμε τον τρόπο προκειμένου η επιδιωκόμενη λύση να είναι, όπως το επανέλαβα πολλές φορές, λειτουργική, βιώσιμη και να δίδει προοπτική για ολόκληρο τον κυπριακό λαό». Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις φεύγοντας από το Προεδρικό. Περιορίστηκε να πει ότι είχε «μια πολύ καλή συνάντηση» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες το μεσημέρι στον «Active» είπε ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα συμπεράσματα της προσπάθειας της ειδικής συμβούλου του Τζέιν Χολ Λουτ. Προσθέτοντας ότι η έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητηθεί στις 30 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα στην έκθεση να υπάρξουν τέτοιες αναφορές που θα επιτρέπουν τη συνέχιση της προσπάθειας για την επίλυση του Κυπριακού. 

Οι Οικολόγοι καταγγέλλουν σύγχυση 

Οι Οικολόγοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως τα όσα αναφέρονται από τους κυβερνώντες για το Κυπριακό προκαλούν σύγχυση. Σύμφωνα με τους Οικολόγους «τα παιχνίδια με τη χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία συνεχίζονται, την ώρα που η λύση που θα πρέπει να συζητούμε έπρεπε να είχε ως κύριο στοιχείο της το ενιαίο του κυπριακού χώρου, του λαού, της κοινωνίας, της οικονομίας κ.ο.κ.». Το Κίνημα θεωρεί ότι «κάθε συζήτηση που απομακρύνει την επικέντρωση στην πτυχή της κατοχής και της απελευθέρωσης, κάθε πρόταση που μας απομακρύνει απο το αίτημα για κατάργηση των εγγυήσεων, είναι αχρείαστη και επικίνδυνη».

Η πρόταση αφορά στην κεντρική εξουσία 

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί χαλαρής ομοσπονδίας, αφορά τις αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας και τίποτα άλλο, ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Ατζέντα στον «Άκτιβ», έκανε λόγο για λανθασμένες εντυπώσεις οι οποίες δημιουργούνται γύρω από την ιδέα που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. «Μέσα από κάποιες δηλώσεις που έγιναν και προσεγγίσεις δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι αυτή η ιδέα του Προέδρου, που έθεσε στα μέλη του ΕΣ, αφορά ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και τίποτε άλλο».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/592903/kypriako-tet-a-tet-meso-odofragaton