Απάντησε η τουρκική πλευρά στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ

18/10/2018

  Η Θέση του “Φ”

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει με την έκθεσή του για το Κυπριακό, που έχει υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφήσει ανοικτό το παράθυρο για νέα προσπάθεια με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Είναι προφανές από την έκθεση,  πως ο Διεθνής Οργανισμός θέτει προϋποθέσεις και επιχειρεί να καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί μια νέα πρωτοβουλία. Στέλνει και πολλά μηνύματα προς τους εμπλεκόμενους. Και για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος αλλά και για περιεχόμενο της παρέμβασης. Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση έχουν αναλυθεί και αξιολογηθεί. Διαφορετικές αναγνώσεις υπάρχουν, η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει. Πώς, δηλαδή, προσεγγίζει μια σειρά από θέματα, διαδικαστικά και επί της ουσίας, όπως και το ζήτημα των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που φαίνεται στο θέμα αυτό να υιοθετεί την τουρκική εκδοχή.

ΛΙΓΕΣ ώρες μετά την υποβολή της έκθεσης, η τουρκική πλευρά με ενέργειες και τοποθετήσεις της επιχείρησε από τη μια να καθορίσει, όπως εκείνη την επιδιώκει, την πορεία των εξελίξεων και από την άλλη να δημιουργεί τετελεσμένα, να συντηρήσει την ένταση. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, μόνιμος και μοναδικός πλέον συνομιλητής της Τουρκίας στα κατεχόμενα, κλήθηκε για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα ενώ συμμετείχε και σε ένα Συμπόσιο με τίτλο «Δίκαιο και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο». Ποια η τοποθέτησή του έναντι των εξελίξεων; Είπε πως «εάν δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό μεταξύ των πλευρών, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνεργασία χωρίς λύση». Έσπευσε, περαιτέρω να αναφέρει πως  τις επόμενες μέρες θα δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι εννοεί με αυτό; Προφανώς τις γεωτρήσεις των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρώτη θα κινηθεί η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, η οποία προτίθεται στα μέσα Νοεμβρίου να προχωρήσει σε γεώτρηση. 

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά, όμως, δεν περίμενε την αμερικανική εταιρεία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να αντιδράσει παρενοχλώντας την ExxonMobil, όπως έκανε με την ιταλική ΕΝΙ. Εκτός κι εάν έχει αυτοκτονικές τάσεις. Κάνει, όμως, κάτι άλλο και μάλιστα αμέσως. Έχει στείλει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός για έρευνες σε περιοχή που καλύπτει τα τεμάχια 4 και μέρος του 5. Η περιοχή που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία εφάπτεται της ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου, στα όρια των παράνομων και εξωφρενικών διεκδικήσεων της Τουρκίας. Η εκδοθείσα οδηγία προς ναυτιλλομένους, που είναι παράτυπη και παράνομη, αφορά την περίοδο από σήμερα μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019. Μια μακράν περίοδο, που δείχνει και τις προθέσεις των Τούρκων.

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ, την ώρα που ο Διεθνής Οργανισμός, ο Γενικός Γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, επιχειρούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες για να εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία, η τουρκική πλευρά θέτει στο τραπέζι θέμα συνεργασίας και χωρίς λύση, ενώ σαφώς επιλέγει την οδό της επιβολής τετελεσμένων και της έντασης. Με αυτή την προσέγγιση η τουρκική πλευρά υποδέχεται τη νέα προσπάθεια που έχει εξαγγείλει ο Γενικός Γραμματέας. Οπότε δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/596591/apantise-i-toyrkiki-plevra-stin-protoboylia-toy-oie