Μια δήλωση του Δρ. Χένρι Κίσινγκερ που δεν έγινε!

Print Friendly, PDF & Email

Λονδίνο 23.10.2018

της Φανούλα Αργυρού*

Τα πολύ πρόσφατα χρόνια εισήχθη στο διεθνές λεξιλόγιο η αγγλική φράση “fake news”, δηλαδή ψεύτικη είδηση. Και ουκ ολίγες τέτοιες παραπλανητικές ειδήσεις έχουμε διαβάσει και ακούσει διαχρονικά πριν τη φράση   “fake news”.

Μία από αυτές είναι και ο υποτιθέμενος αφορισμός του Ελληνισμού από τον Συντηρητικό Δρ. Χένρι Κίσινγκερ  (με εβραϊκή καταγωγή) Υπ. Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατά το πραξικόπημα και τις δύο τουρκικές εισβολές της Κύπρου. Αφού η «αδελφή» σοσιαλιστική κυβέρνηση των Εργατικών στο Λονδίνο των Χάρολτ Γουίλσον πρωθυπουργού και Τζέιμς Κάλλαχαν υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας στις 17.7.1974 έδωσε το πράσινο φώς στον σοσιαλιστή Μπουλέτ Ετσεβίτ, να εισβάλει στο νησί…

Τι και αν διαψεύστηκε ο αφορισμός εκείνος, τι και αν έγραψαν γνωστοί και άγνωστοι διορθώνοντας τα πράγματα, τι και αν ο ίδιος ο Κίσινγκερ με επιστολή του διέψευσε.

Η ψευδής αυτή είδηση την οποία αναπαρήγαγαν διάφοροι, άλλοι με κομματικά ιδεολογικά κριτήρια και άλλοι αθώα παίρνοντας το ως δεδομένο ερχόμενο από τους «ιμπεριαλιστές» Αμερικανούς σαν και οι Βρετανοί, Γάλλοι, Έλληνες και λοιποί πολίτες των υπολοίπων χωρών  μελών του  ΝΑΤΟ δεν είναι… «ιμπεριαλιστές»!

Έτσι και στις  21 Σεπτεμβρίου 2018 ο  ψυχολόγος κ. Άθως Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε  σ΄αυτήν, στο πρωινό πρόγραμμα των Λάζαρου Μαύρου/Μάριου Πούλλαδου (Ράδιο Πρώτο) πιστεύω δίχως να έχει ερευνήσει ο άνθρωπος βέβαια, αλλιώς δεν θα το έκανε αφού τέτοια δήλωση Κίσινγκερ δεν υπήρξε.  Και η πηγή της «πληροφόρησης» αυτής;  H τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» 17.2.1997

Παραθέτω εδώ την ανάρτηση στις 18 Δεκεμβρίου 2009, με τίτλο « Δηλώσεων Κίσινγκερ το Ανάγνωσμα… Ποίοι οι Δολοφόνοι της Ελληνικής Γλώσσας… Το Ιστορικό… των δηλώσεων που δεν έγιναν ποτέ…» Σύνδεσμος εδώ:

https://alithiastofos.blogspot.com/2009/12/blog-post_18.html

Αντιγράφω μόνο όσα αναφέρονται στην «δήλωση» Κίσινγκερ.

«Το Ιστορικό… των δηλώσεων που δεν έγιναν ποτέ…

.
Α) πηγή Ελευθεροτυπία 1/4/2001

«Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».

Ως πηγή του δημοσιεύματος υποδεικνύεται η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» της 17.2.97.

Το «ντοκουμέντο» έγινε πανηγυρικά δεκτό από μια πλειάδα αναλυτών που έσπευσαν, αντιγράφοντας ο ένας τον άλλο, να το επικαλεστούν ως το απόλυτο επιχείρημα υπέρ της «ανάγκης» για «εθνική καθαρότητα»: από το «Νέμεσις», η «δήλωση Κίσινγκερ» περνά έτσι στο «Χρόνο» της Κομοτηνής (12.3.97) κι από κει στο επετειακό μήνυμα Σαρτζετάκη για την 25η Μαρτίου, την «Εστία» και τα «Πολιτικά Θέματα» (30.5.97) ταυτόχρονα την αναδημοσιεύουν αλυσιδωτά η «Ελεύθερη Ωρα», το «Δικαίωμα» (3.1997), ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (14.8.97) και, στο «Βήμα», οι Χρήστος Γιανναράς (24.8.97) [του Γιανναρά ήταν στην Καθημερινή) και Μάριος Πλωρίτης (31.8.97)…

-Τι κι αν η «δήλωση» διαψεύσθηκε (ως γεγονός και ως περιεχόμενο) γραπτώς από τον ίδιο τον Κίσινγκερ («Πολιτικά Θέματα» 13.6.97);

-Τι κι αν η πρωτότυπη «πηγή» της ακόμη αναζητείται, όπως αμήχανα ομολογεί εκ των υστέρων η ίδια η Κανέλλη («Νέμεσις» 10.1997), απορώντας που «δεν βρίσκεται το φύλλο αυτό» της «Turkish Daily News» ούτε στο Ιντερνετ ούτε στα γραφεία της εφημερίδας;

Όσοι προσπάθησαν να εξηγήσουν την απάτη, όπως ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, λοιδορούνται σαν «τοποτηρητές και αμύντορες εν Ελλάδι της υπολήψεως του Κίσινγκερ» (Χρ. Σαρτζετάκης), ενώ το πλαστό «ντοκουμέντο» θα υιοθετήσουν και αρθρογράφοι όπως ο Κ. Μπέης («Ε» 15.10.97), ο Στ. Παπαθεμελής («Βήμα» 2.8.98) ή ο Ν.Ψυρούκης («Ελλοπία» 11.1998). Γιατί να πιστέψει κανείς τον πάλαι ποτέ «μάγο» της αμερικανικής διπλωματίας;

Β) Πηγή Το ΒΗΜΑ, 26/10/1997  Σελ.: B03, Κωδικός άρθρου: B12452B031
Χρήστος Γιανναράς
Το απόφθεγμα αυτό του Κίσινγκερ, προτού δημοσιευθεί στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» και παρατεθεί στην επιφυλλίδα μου, είχε διαψευσθεί από τον ίδιο σε ιδιωτική επιστολή και η είδηση της διάψευσης είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα» (13.6.97). Τόσο ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» όσο και εγώ που εμπιστεύθηκα την εγκυρότητα του δημοσιεύματός του οφείλαμε να είμαστε ενήμεροι για τη διάψευση του αποφθέγματος Κίσινγκερ. Γι’ αυτό και μόλις έλαβα γνώση (καθυστερημένα) της διάψευσης, δημοσίευσα στην επιφυλλιδογραφική μου στήλη τη σχετική γνωστοποίηση (21.9.97), αν και δεν είχα διεκδικήσει ειδησεογραφική «αποκλειστικότητα» της δήλωσης Κίσινγκερ, αλλά μόνο δηλωμένη αντιγραφή από έγκυρο περιοδικό του ίδιου δημοσιογραφικού συγκροτήματος στο οποίο ανήκει και η εφημερίδα σας.

Αντώνιος Λιάκος
Το απόφθεγμα, …του Κίσινγκερ δεν χρησιμοποιήθηκε ως έναυσμα αλλά ως δομικό στοιχείο του κατηγορητηρίου εναντίον των «προοδευτικών ελλήνων διανοουμένων», πως τάχα «υλοποιούν τη στρατηγική» που εισηγείται ο πρώην αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, απεργαζόμενοι την καταστροφή του Ελληνισμού. Το κείμενο, όπως εξήγησα στο άρθρο μου («Το Βήμα», 5.10.97), φαίνεται ύποπτο πλαστότητας από την πρώτη ανάγνωση.. η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (26.8.97), δύο μόλις ημέρες μετά την επιφυλλίδα του, χαρακτήρισε το κείμενο «ανύπαρκτο» και περιέγραψε τις περιπέτειες της εμφάνισής του.

Ι. Κ. Πρετεντέρης:
..Τι με απασχόλησε; Το υπενθυμίζω άλλη μία φορά: μια απίστευτη και τερατώδης δήλωση περί Ελληνισμού που αποδίδεται στον Χένρι Κίσινγκερ (δήλωση η οποία τελικώς απεδείχθη ανύπαρκτη!) έκανε τον γύρο του ελληνικού Τύπου και χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο μιας συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας… Το ουσιαστικό, όμως, πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Γιατί άραγε τόσοι σοβαροί και αξιόλογοι άνθρωποι σπεύδουν να αγκαλιάσουν και να υιοθετήσουν υπέρ των απόψεών τους μια δήλωση που εξαρχής φάνταζε και βλακώδης και απίστευτη; Μήπως επειδή θεωρούν ότι αυτές οι κουταμάρες μπορεί να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;…

Οι πραγματικές Δηλώσεις Κίσινγκερ

Πηγή:  Η Ιστορική αλήθεια για τη Μακεδονία… Του Νικολάου Μάρτη, πρώην Υπουργού. Ο Κίσσιγκερ, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ερωτηθείς το 1992 σε Συνέδριο Management στο Παρίσι για το Σκοπιανό είπε:

“Η Ελλάς έχει δίκιο για το όνομα. Το λέγω αυτό γιατί εγώ ξέρω ιστορία, που δεν ξέρουν οι Υπουργοί και Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον. Το ισχυ­ρό όπλο της Ελλάδας, είναι η Ιστορία”.

http://www.fotodotes.gr/index.php/epilegmena-keimena/616-patriotika-themata/3343-i-istoriki-alitheia-gia-tin-makedonia

https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/235973/poioi-theloyn-na-teleionoyn-me-tin-ellada-kai-giati

Επίσης στις 4 Αυγούστου 2015, δημοσιεύθηκε και στο Φιλελεύθερο  μια απαντητική επιστολή «Έκανε ή όχι τη δήλωση ο Κίσινγκερ;» με υπογραφή Π. Πέτρου.

«Επιμένει ο κ. Χρύσανθος Θεοφάνους (Φ. 31/7/15) για τη δήθεν δήλωση του Κίσινγκερ για το πώς πρέπει να πληγεί ο ελληνισμός. Δεν μας λέει όμως ενώπιον ποιου ακροατηρίου, σε ποιο πανεπιστήμιο και σε ποια διάλεξη έκανε τη δήλωση αυτή. Τον αποκαλεί «μάγο της διπλωματίας» και έπρεπε να ξέρει ότι οι μάγοι της διπλωματίας δεν κάνουν δημόσια τέτοιες δηλώσεις, ακόμη και αν τις πιστεύουν. Αφού δεν έχετε αποδείξεις ότι έγινε τέτοια δήλωση εσείς γιατί τη χρησιμοποιείτε; …»

Επιστολή Χένρυ Κίσινγκερ στον αρχισυντάκτη του Οικονομικού Ταχυδρόμου των  Αθηνών Γιάννη Μαρίνο, ο οποίος αποτάθηκε τελικά ο ίδιος στον Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος του απάντησε με επιστολή του ημερ. 1.10.1997:

« Αγαπητέ κ. Μαρίνο,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσο για το θέμα, δεν υπήρξε τελετή απονομής, δεν υπήρξε ομιλία και η υποτιθέμενη αναφορά, δεν αληθεύει. Η όλη υπόθεση είναι καθαρή εφεύρεση, και σας αναμένω να το διορθώσετε.

Εφόσον ήσασταν ο πρώτος να μου πείτε από πού προήλθε η αναφορά αυτή, είχα μόλις σήμερα την ευκαιρία να τη διορθώσω στην Turkish Daily News, και το έκανα.

Με εκτίμηση, 

Χένρι Κίσινγκερ»

 

Υ.Γ. Παρόμοια περίπτωση  περιλαμβάνεται στο περιβόητο πόρισμα του «Φακέλου της  Κύπρου» της Κυπριακής Βουλής, όπου η όλη «έρευνά» τους κτίστηκε πάνω σε ένα πλαστό κατασκευασμένο εν Ελλάδι «έγγραφο» υποτίθεται του …ΝΑΤΟ!! Και το οποίο η γράφουσα αποκάλυψε αφού αποτάθηκε στο Αρχείο του ΝΑΤΟ ότι είναι πλαστό! Βλέπε «Αρχείο ΝΑΤΟ: Το έγγραφο δεν είναι γνήσιο» 26 Αύγουστος 2014 Σημερινή της Φ.Αργυρού. http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/155297

Χώρια η παραπλάνηση ότι οι 4 κατευθυντήριες γραμμές Μακαρίου/Ντενκτάς 12.2.1977 ήσαν «Συμφωνίες», ενώ τέτοιες δεν υπήρξαν ΠΟΤΕ!  Βλέπε https://www.onisilos.gr/?p=20728

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ