Συνέντευξη ΠτΔ: Αυτή είναι εισήγηση μου για την Αποκεντρωμένη (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

30.10.2018 17:40

Επιμέλεια: Τάσος Χριστοδούλου

Δική μας επιθυμία είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στον Κράν Μοντανά, δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNN.gr ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι ο Γ.Γ του ΟΗΕ, εισακούοντας εισηγήσεις της δικής μας πλευράς καθώς επίσης και δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκύπριων αξιωματούχων έκρινε αναγκαίο όπως δώσει εντολές στην κυρία Λούτ για να διερευνήσει τι είναι αυτό που θα μπορούσε να υιοθετηθεί για να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

«Δεν γνωρίζω τι ακριβώς η κυρία Λουτ ενδεχόμενα να έχει κατά νου. Θα αναμένουμε με εποικοδομητική διάθεση και ιδιαίτερα με βούληση να δούμε τι θα μεταφέρει και πώς μπορούν να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Ερωτηθείς ποια είναι η επιδίωξη του γύρω από την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι υπάρχουν οι εξουσίες της κυβέρνησης και υπάρχουν γενικότερα οι αρμοδιότητες ενός συντεταγμένου κράτους είτε αφορούν θεσμούς, είτε λειτουργίες που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Για να προσθέσει: «Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες θα δει ότι μεταξύ των άλλων είναι και η αποτελεσματική συμμετοχή και ο τρόπος λήψεως αποφάσεων. Τι είναι η δική μου εισήγηση και επιδίωξη: Όσες περισσότερες των λοιπών λειτουργιών του κράτους –όχι των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης- μεταφερθούν στις Πολιτείες τόσο πιο αυτόνομες θα είναι οι Πολιτείες για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών».

«Αυτό θα διευκολύνει ώστε να μην υπάρχουν τριβές που θα επηρεάζουν μάλιστα την καθημερινότητα των πολιτών, θα δυσανασχετούν ή θα αποτελέσουν κατά την διάρκεια προ του δημοψηφίσματος επιχειρήματα κατά της όποιας λύσης θα περιέχει ανάλογες διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη την αξίωση των Τουρκοκυπρίων να έχουν θετική ψήφο για κάθε μια των αποφάσεων», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι ολιγότερες τριβές στο κέντρο (κεντρική εξουσία) και η περισσότερη αυτονόμηση (στις Πολιτείες) δίνουν την δυνατότητα στους Τουρκοκυπρίους να αναθεωρήσουν τη θέση περί θετικής ψήφου σε κάθε απόφαση.

«Αυτό που έχουμε δεχτεί και το θεωρώ απόλυτα λογικό, είναι θετική ψήφο, ναι, στους Τουρκοκυπρίους εκεί και όπου, είτε στο Υπουργικό Συμβούλιο. είτε σε άλλα Σώματα, επηρεάζεται η Τουρκοκυπριακή κοινότητα», υπογράμμισε.

Αναλύοντας τη θέση του γύρω από την αποκέντρωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η πολιτική ισότητα και η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στους θεσμούς  αναγνωρίζεται με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν και είναι αποτελεσματική.

«Αυτό το οποίο απομένει είναι πως καθίσταται το κράτος λειτουργικό. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε.

Όπως δήλωσε, σήμερα, οι Ελληνοκύπριοι νιώθουν ότι ζουν σε ένα καλά οργανωμένο και συντεταγμένο κράτος και ο κίνδυνος που θεωρούν ότι υπάρχει είναι πως αν δεν λειτουργήσει το νέο καθεστώς της Δ.Δ.Ο, τι θα απογίνουμε.

Για νέα ΜΟΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να απαντήσει αν πρέπει να αναμένουμε Νέα Μέτρα Εμπιστοσύνης έκανε αναφορά στο ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτή ήταν μια παλαιότερη εισήγηση της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία απορρίφθηκε από την Τουρκοκυπριακή πλευρά ωστόσο φαίνεται ότι τώρα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση.

Εάν υπάρξει συμφωνία επί αυτού του ζητήματος συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 12 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι το θέμα της ηλεκτρικής σύνδεσης είναι γεγονός, καθώς από το 2016 παραχωρείται στους Τουρκοκύπριους επ΄αμοιβή αφού είναι συνδεδεμένα τα δίκτυα.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/537261/synentefksi-ptd-afti-einai-eisigisi-mou-gia-tin-apokentromeni