Ερντογάν: Συμφωνία για φυσικό αέριο με συμμετοχή Τ/κ ή εγγυητριών

Print Friendly, PDF & Email

13.11.2018 10:05 

SigmaLive

Στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις καθιερωμένες πλέον δηλώσεις προς τους Τούρκους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από Παρίσι.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για αντικρουόμενα συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά ότι έχει ληφθεί ‘οδηγία’ από τους Αμερικανούς να μην εμπλακούν στη δουλειά της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10.

«Σχετικά με το θέμα αυτό υπάρχουν συγκρουόμενα. Οι Αμερικανοί με την Exxon Mobil έχουν μία συνεργασία με τους Ε/κ. Οι Αμερικανοί έχουν τη στάση ‘μην μπαίνετε εκεί, κάντε ό,τι κάνετε έξω από εκεί’».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πάλι την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για το ότι θα προβεί βέβαια σε γεωτρήσεις σε άλλα σημεία, ενώ ζητεί χαρακτηριστικά από όλους τους διεθνείς ‘παίκτες’ της περιοχής να μην ‘ζορίζουν την Τουρκία’.

«Εμείς, όπως είναι γνωστό, έχουμε ξεκινήσει αυτή τη στιγμή από το βορά. Και γι’ αυτή τη δουλειά θα χρησιμοποιήσουμε δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Ένα από τα γεωτρύπανά μας θα κάνει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ερευνητικά πλοία εξάλλου ήδη συνεχίζουν τις έρευνές τους. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με αποφασιστικό τρόπο. Έχουν ληφθεί δίπλα από τα πλοία όλα τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία και την ασφάλειά τους. Και το λέμε και στους φίλους μας. ‘Μη μας στριμώχνετε και μη μας ζορίζετε’ τους λέμε».

Επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει ‘μη δίκαιο’ αυτό που ορίζει τώρα η Λευκωσία, δηλ. τη διανομή του πλούτου μόνο μετά την εξόρυξή του, ζητώντας εκ νέου από την Κύπρο να συμπεριλάβει και την Τουρκία ή τους Τ/Κ στη διαδικασία της αδειοδότησης.

«Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ότι εξορύσσεται  στα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλο το λαό της Κύπρου. Ό,τι υπάρχει σε εμάς στη βόρεια Κύπρο και ό,τι υπάρχει στη νότια να διαμοιραστεί ανάλογα με τον πληθυσμό. Και όχι με βάση ό,τι βγει μετά. Εσείς με ποιον θα κάνετε συμφωνία; Με όποιους κι αν την κάνετε πρέπει να είναι παρόντες ή οι Τ/Κ ή οι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν σκέφτεστε ότι ‘τόσο έβγαλα και τόσο θα μοιράσω’, δεν είναι δίκαιο. Για να είναι δίκαιο, θα έπρεπε από την αρχή να είχαμε συμμετάσχει και στη διαδικασία της αδειοδότησης. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Έτσι είναι κατανοητό για εμάς», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/international/539396/erntogan-symfonia-gia-fysiko-aerio-me-symmetoxi-tk-i-eggyitrion