Η απάντηση του Προέδρου στην συνέντευξη Τύπου Ακιντζί

Print Friendly, PDF & Email

13.11.2018 13:37 

SigmaLive

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι όροι αναφοράς είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου παραθέτει γεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, είπε ότι «δεν αρνήθηκα ποτέ ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετέχουν βεβαίως σε όλα τα όργανα και βεβαίως θα παίρνονται αποφάσεις όπως και σε όλα τα κράτη.

Εκείνο το οποίο είπα για προστασία των δικαιωμάτων, για να αισθάνεται ασφαλής η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτό που απαιτείται είναι να ασκείται το δικαίωμα θετικής ψήφου εκεί και όπου πιθανόν να επηρεάζονται ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κ. Ακκιντζί ότι το κράτος θα πρέπει να είναι λειτουργικό, να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα του 1960 όταν μόλις δύο χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέλυσε το κράτος λόγω φορολογικών, τότε, νομοθεσιών κλπ».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κα Λουτ αναμένει συμφωνία επί των όρων αναφοράς εντός 90 ημερών, ο Πρόεδρος είπε «όχι, δεν είναι θέμα συμφωνίας. Είναι θέμα που έθεσε εντός του οποίου θα πρέπει – προκειμένου ο ΓΓ να αποφασίσει – να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, έτσι ώστε να έχουμε προοπτική αποτελέσματος».

Ερωτηθείς από πότε ισχύει το ορόσημο των 90 ημερών, ο Πρόεδρος είπε «από την επίσκεψη της ή τουλάχιστον έθεσε το χρονοδιάγραμμα ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι όροι αναφοράς, προκειμένου να υποβάλει μια έκθεση στον ΓΓ για να αποφασίσει εκείνος αν και κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών».

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν υπάρχει λογική προσέγγιση από όλους, γιατί όχι».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Ερντογάν ότι σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου θα πρέπει να εμπλακούν και οι εγγυήτριες δυνάμεις στη διαδικασία προσφορών, ο Πρόεδρος είπε ότι «με λυπεί αν ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει. Δεν θέλω να οξύνω (το κλίμα), αλλά οι εγγυήτριες δυνάμεις τι ρόλο έχουν με την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία; Είναι κυριαρχικά δικαιώματα ανεξάρτητου κράτους. Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν τον ρόλο της εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας, κάτι που ήδη η Τουρκία έχει παραβιάσει.

Συνεπώς, θεωρώ ότι τα όσα δηλώνονται, πέραν των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, είναι ξένα προς ό,τι η διεθνής έννομη τάξη επιβάλλει».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/politics/539442/i-apantisi-tou-proedrou-stin-synentefksi-typou-akintzi