Αναγνώριση ΚΣΕΔ ως διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Έρευνα και Διάσωση 

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/11/2018 12:30

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και της Περιφερειακής  Επιτροπής Βαλκανίων για θέματα Έρευνας και Διάσωσης «RASARAC» (Regional Aeronautical Search and Rescue Advisory Committee) υπεγράφη στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Το Μνημόνιο αφορά την παροχή εκπαίδευσης από το ΚΣΕΔ στα κράτη μέλη του «RASARAC», δηλαδή τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την ΠΓΔΜ. Προνοεί τη συμμετοχή τους σε κοινές ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης υπό το συντονισμό του ΚΣΕΔ, καθώς και παροχή υποστήριξης και πληροφοριών σε θέματα δορυφορικών σημάτων κινδύνου, τα οποία θα λαμβάνονται από  το Κυπριακό Κέντρο Ελέγχου Αποστολών και θα αφορούν τα κράτη μέλη της  «RASARAC».

Το Μνημόνιο υπεγράφη στο πλαίσιο ετήσιας Συνάντησης “RASARAC”, που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, και σε συνέχεια της εκπαίδευσης που παρείχε το ΚΣΕΔ σε εκπροσώπους των κρατών μελών τον Απρίλιο 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας.

«Η υπογραφή του νέου αυτού Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί  έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων και της ικανότητάς του ΚΣΕΔ, το οποίο τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται πλέον από πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όχι μόνο ως κόμβος παροχής υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, Επιμόρφωσης και παροχής τεχνογνωσίας τόσο σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης όσο και Διαχείρισης Κρίσεων και υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η “RASARAC” λειτουργεί υπό την αιγίδα του EUROCONTROL και έχει ως σκοπό την εναρμόνιση και τυποποίηση των πρακτικών και διαδικασιών επιτυχούς διεξαγωγής διασυνοριακών επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.