Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

20-11-2018 15:45

Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, στις Βρυξέλλες. 

Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της προόδου των Αποστολών και Επιχειρήσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ). Στις εργασίες συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Οργανισμού και στις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία με την ΕΕ.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO), η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της πιθανής συμμετοχής τρίτων κρατών σε προγράμματα της ΕΕ, όπου ο κ. Αγγελίδης ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή θα πρέπει να είναι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι οι εν λόγω χώρες ικανοποιούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, ο σεβασμός και υιοθέτηση των αρχών και αξιών της ΕΕ. 

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ σε θέματα υβριδικού πολέμου, καυτηριάζοντας την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Σημείωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ–ΝΑΤΟ θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της διαφάνειας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών, με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων του κάθε Οργανισμού.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος συμμετέχει σε τρία νέα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, τα οποία εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο ως ακολούθως:   

  • Ευρωπαϊκό πυραυλικό σύστημα μάχης πέραν του ορίζοντα (EU Beyond the Line of Sight (BLOS) land Battlefield Missile System), το οποίο αφορά στην ανάπτυξη νέας γενιάς ευρωπαϊκών πυραυλικών συστημάτων μάχης μεσαίου βεληνεκούς πέραν του ορίζοντα.
  • Ευρωπαϊκή Διακλαδική Σχολή Πληροφοριών (Joint EU Intelligence School), που έχει στόχο την εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού (Στρατιωτικού και μη στρατιωτικού) της ΕΕ στους κλάδους των πληροφοριών σε συνεργασία των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας των κρατών μελών και της ΕΕ καθώς και των Κέντρων Αριστείας του ΝΑΤΟ.
  • Ενιαίος – Μεταφερόμενος Σταθμός Διοίκησης και Ελέγχου (One Deployable SOF Tactical C2 Command Post (CP) – for Small Joint Operations(SOCC)) με σκοπό  την ανάπτυξη και λειτουργία μεταφερόμενου σταθμού Διοίκησης και Ελέγχου Διακλαδικών – Ειδικών Επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ήδη σε πέντε άλλα προγράμματα της  Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας:

  • Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διοικητικής Μέριμνας και  Υποστήριξης Επιχειρήσεων ΕΕ  (Network of logistic Hubs in Europe and support to Operations).
  • Ευρωπαϊκή Δύναμη Αντιμετώπισης Κρίσεων (EUFOR Crisis Response Operation Core – EUFOR CROC). 
  • Αναβάθμιση  Θαλάσσιας επιτήρησης (Upgrade of the Maritime Surveillance).
  • Πλατφόρμα Ανταλλαγής Πληροφοριών Απειλών και Ανταπόκρισης σε Επιθέσεις  Κυβερνοάμυνας (Cyber Threats and Incident Response Information Sharing Platform).
  • Στρατιωτική Κινητικότητα (Military Mobility).

 Ο κ. Αγγελίδης ήταν ο κύριος ομιλητής στην τελετή εγκαινίασης της πλατφόρμας εκπαίδευσης, αξιολόγησης και ασκήσεων στα θέματα Κυβερνοασφάλειας.  Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με απόφαση των κρατών μελών στις δομές του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, με σκοπό τη παροχή εκπαίδευσης στο προσωπικό των κρατών μελών στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας. Ο Επικεφαλής του Κολλεγίου κ. Dirk Dubois ευχαρίστησε θερμά τον κ. Υπουργό για τη διαχρονική και ενεργό υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κολέγιο, κάνοντας ειδική μνεία στους δύο Κύπριους Αξιωματικούς που υπηρετούν στο Κολλέγιο και στον Κύπριο εκλεγμένο επικεφαλής του εξειδικευμένου ακαδημαϊκού συμβουλίου της εν λόγω πλατφόρμας.

(ΜΛ)

Για τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη κατά την προσέλευσή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://youtu.be/hk5nJgL_SFY

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=4848#flat