Ακιντζί: Η στάση των Ε/κ δεν συνάδει με τις ιστορικές ευθύνες

Print Friendly, PDF & Email

26/11/2018

Η στάση της ε/κ πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν συνάδει με τις ιστορικές ευθύνες, υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφέροντας ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη με θέμα «Συνέχιση της ειρήνης και ανάπτυξη για όλους» ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ε/κ ηγεσία είναι υποχρεωμένη να εγκαταλείψει τη λανθασμένη στάση που τηρούσε μέχρι σήμερα.

«Η ε/κ ηγεσία πρέπει να εγκαταλείψει την αντίληψη της μονομερούς οικειοποίησης των κοινών αποθεμάτων με μονομερείς ενέργειες», υποστήριξε , προσθέτοντας ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις ιστορικές ευθύνες και δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες για ειρήνη και ανάπτυξη.

«Αφού έχει γίνει αποδεκτό ότι τα αποθέματα ανήκουν και στις δύο κοινότητες πρέπει να βρεθεί τρόπος για να κινηθούν από κοινού για τον σχεδιασμό και την εξόρυξη τους», είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο μια λογική πορεία όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αλλά θα είναι και μια σημαντική εξέλιξη για την ειρήνη και σταθερότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αδιαφορία για τις μονομερείς προσπάθειες γεωτρήσεων, είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο πρώην Υπουργός ΕΕ Έγκεμεν Μπαγίς ο οποίος είπε πως «η βόρεια Κύπρος είναι από τις ‘χώρες’ που έχουν κάνει τις περισσότερες προσπάθειες για τη συνέχιση της ειρήνης». Στο ίδιο συνέδριο συμμετέχει και ο «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχουρμάν.

 

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ