Ο Πούτιν να πει στον Ερντογάν να αποστρατικοποιήσει την Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, ΚΥΠΕ

7/12/2018

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η «βολή» που έριξε η Μόσχα έχοντας στόχο και τη Λευκωσία προκαλεί αναταράξεις, ενδεχομένως να έχει συνέχεια, το σίγουρο είναι πως δεν εξυπηρετεί κανένα η διάρρηξη των σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου. Ούτε τη Μόσχα, ούτε και τη Λευκωσία.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Κάποια στιγμή θα προκαλείτο μια αναταραχή για πολιτικούς, ενδεχομένως και οικονομικούς λόγους.

Υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία δεν πρέπει να αγνοηθούν καθώς διαμορφώνουν τη συνολική εικόνα, την οποία πρέπει οι εμπλεκόμενοι να αναγνωρίσουν και εν πολλοίς να αντιμετωπίσουν.

  • Πρώτο δεδομένο: Η Μόσχα με άκομψο τρόπο, μη διπλωματικό, προειδοποίησε τη Λευκωσία για ένα θέμα που δεν ισχύει ή εάν ισχύει δεν είναι δική της ευθύνη. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως «η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και η εμπλοκή του στην εφαρμογή σχεδίων των Αμερικανικών και του ΝΑΤΟ θα έχει αναπόφευκτα επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο». Είπε δε πως η Μόσχα έχει ήδη προειδοποιήσει την κυπριακή ηγεσία.

Η πραγματικότητα είναι πως ακόμη και οι πλέον υποψιασμένοι δεν θα ανέμεναν τέτοιου περιεχομένου τοποθέτηση.

  • Δεύτερο δεδομένο: Η Λευκωσία διαχρονικά στηριζόταν στη Μόσχα σε σχέση με το Κυπριακό. Στην πορεία του χρόνου επιβεβαιώθηκε πως η στήριξη αυτή και σημαντική ήταν και πολλές φορές σωτήρια για την Κύπρο. Αυτή η στάση δεν έχει ποσώς διαφοροποιηθεί. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ διασφαλίζει τη συνέχιση της ίδιας αυτής πολιτικής.
  • Τρίτο δεδομένο: Είναι προφανές πως τα ανοίγματα της Μόσχας προς την Άγκυρα και αυτά της Λευκωσίας προς την Ουάσινγκτον άλλαξαν μια διαχρονική εικόνα και πορεία αναφορικά με τις κυπρορωσικές σχέσεις. Τουλάχιστον αυτή ήταν και είναι η εικόνα, αν και οι δυο χώρες δεν το παραδέχονται.
  • Τρίτο δεδομένο: Στην Κύπρο ζουν γύρω στους 50.000 υπηκόους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

Κοινά συμφέροντα υπάρχουν όπως και διαχρονικά παραδοσιακές σχέσεις. Αυτό, όμως, που διαδραματίζει περισσότερο και πιο καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις είναι τα συμφέροντα, τα οποία αλλάζουν διαρκώς.

Εάν η Μόσχα ανησυχεί για τη στρατικοποίηση της περιοχής και της Κύπρου θα πρέπει πρωτίστως να στραφεί προς την κατοχική Τουρκία. Αυτή είναι που συντηρεί τη στρατικοποίηση με τον κατοχικό της στρατό. Αυτή την περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας είναι πολύ καλές, θα μπορούσε ο Πρόεδρος Πούτιν να πει και μια κουβέντα στον Ερντογάν για τον κατοχικό του στρατό στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ:https://www.apopseis.com/o-poutin-na-pi-ston-erntogan-na-apostratikopiisi-tin-kypro/