Αποφασισμένος ο Πρόεδρος για ΓεΣΥ, ενώ για Κυπριακό ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε διάλογο στη βάση ΔΔΟ 

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/01/2019 20:34

Αποφασισμένος να προχωρήσει με το ΓεΣΥ παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ, ενώ για το Κυπριακό, ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή την στιγμή η απαραίτητη ετοιμότητα εμπλοκής σε διάλογο από πλευράς εγγυητριών δυνάμεων.

Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι ο ίδιος στοχεύει σε ένα ειλικρινή διάλογο στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι επιβάλλεται σε κάθε ηγέτη είτε κυβέρνησης είτε κόμματος να προβληματίζεται για τα επόμενα βήματα σε ενδεχόμενη αποτυχία της προσπάθειας.

Την ίδια ώρα είπε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα για υδρογονάνθρακες βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο και μετά τον στόχο Δελφύνη, θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος. Ας κάνουμε υπομονή να δούμε τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, πρόσθεσε. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα στη γεώτρηση της ExxonMobil το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζεται. Είπε επίσης ότι η ουσία είναι να υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί όσον αφορά το ερευνητικό στάδιο, να ολοκληρώσουμε τις συμφωνίες που άπτονται του Αφροδίτη, ενώ την ίδια ώρα να δούμε και πώς διασφαλίζουμε μέσα από συνεργασίες εταιρειών κολοσσών και άλλες συνεργασίες, τη στήριξη που θα έχουν οι εταιρείες, από κράτη που συμμετέχουν. Επιθυμία της κυβέρνησης, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι να εμπλακεί η γαλλική Τοτάλ με την ΕΝΙ σε όλα τα τεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι ο ίδιος υιοθέτησε τη θέση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. «Το στοίχημα συνεπώς δεν είναι μόνο της Κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν αυτό το Σχέδιο», σημείωσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους. Δεν έχουμε επιλογές», τόνισε.

Τη Δευτέρα, και σαν αποτέλεσμα όλων αυτών των ανακοινώσεων και των δυσκολιών που φαίνεται να έχουμε με τον ιδιωτικό τομέα παροχών υγείας, θα γίνει μια συνάντηση, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι στόχος κατά τη συνάντηση είναι «και να ακούσουμε και να απαντήσουμε και να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες».

Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι «το να υπάρχουν δύο ταχυτήτων υπηρεσίες έχω την εντύπωση ότι θα είναι σε βάρος των ασθενών».

Για το Κυπριακό, είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεότερο, απλά ξέρουμε ότι η κ. Λουτ περί το τέλος του Γενάρη αρχές του Φεβράρη θα επανέλθει ενδεχόμενα με κάποιες εισηγήσεις». Αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα που καθορίζουν το πότε ενδεχόμενα θα μπορεί να υπάρξει διάλογος» και ως προς αυτό αναφέρθηκε στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και το Brexit. «Δεν φαίνεται να υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα εμπλοκής σε διάλογο», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο η ασφάλεια για το μέλλον είναι και η βεβαιότητα για την υλοποίηση. Ταυτόχρονα σημαντικό συστατικό είναι η λειτουργικότητα, πρόσθεσε.

Σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείσεις για τη σκοπιμότητα εμμονής να παραμένουν στρατεύματα ή επεμβατικά δικαιώματα. Για την πολιτική ισότητα, ανέφερε ότι έχει γίνει αποδεκτή και μίλησε για συγκεκριμένους μηχανισμούς που θα αντιμετωπίζουν ανησυχίες που εκφράζονται από πλευράς των Τουρκοκυπρίων.

Κανένας δεν αρνείται, από κοινού θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αλλά δεν μπορεί σε κάθε απόφαση να χρειάζεσαι τη θετική ψήφο της τ/κ κοινότητας, είπε, προσθέτοντας ότι θα έχουν το δικαίωμα αν υπάρχει κατάχρηση. Είναι εκ των θεμάτων που εκκρεμούν για οριστικοποίηση, διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία απάντησε ότι «είναι σιδηρούς κανόνας ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται». Εκείνο που λέω, εξήγησε, είναι ότι επιβάλλεται σε κάθε ηγέτη είτε κυβερνήσεως είτε κόμματος να προβληματίζεται και πρέπει να προβληματιστούμε σε ενδεχόμενη αποτυχία τι είναι τα επόμενα βήματα.