Γεωπολιτικές αναδιατάξεις στην περιοχή και ο ρόλος Τουρκίας και Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

6/1/2019

  Η Θέση του “Φ”   

ΔΕΝ είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία. Είναι προφανές πως είμαστε μάρτυρες ενώπιον των διαρκών αλλαγών στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι επανεξετάζει μερικώς την απόφασή του για αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία. Τώρα κάνει λόγο για «αργή αποχώρηση» των στρατευμάτων και αυτό μπορεί να σημαίνει καθυστέρηση της πλήρους αποχώρησης ή ακύρωση της απόφασης. Είναι σαφές πως ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δεχτεί πιέσεις, εσωτερικές και εξωτερικές (π.χ. Ισραήλ), και προχώρησε στη διαφοροποίηση της αρχικής απόφασης. Είναι σαφές πως η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα δημιουργήσει κενό, το οποίο θα πρέπει προφανώς κάποιος να καλύψει. Και είναι πολλοί οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν ρόλο στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. 

ΤΙ σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις; Η Τουρκία θα καθυστερήσει την προεξαγγελθείσα εισβολή στη βορειοανατολική Συρία; Εάν δεν προχωρήσει στην εισβολή, τι κόστος θα έχει η Άγκυρα; Μέσα από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται το καθεστώς Ερντογάν ποιες επιλογές θα κάνει σε σχέση με τις συμμαχίες του; Είναι σαφές πως διαχρονικά μεγάλες δυνάμεις μπορούν να παίζουν διπλό και τριπλό παιγνίδι. Η Τουρκία δεν είναι υπερδύναμη, είναι όμως μεγάλη δύναμη, ισχυρός εταίρος για τους συμμάχους της. Αυτό δεν της επιτρέπει να κάνει παιγνίδι και να στέκεται σε δυο βάρκες. Το ένα πόδι στη βάρκα της Ρωσίας και του Ιράν, και το δεύτερο σε αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή της Δύσης ευρύτερα.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως δεν μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρατά δυο σχοινιά. Και επί συριακού εδάφους δεν μπορεί να κλείνει το μάτι σε όλους που, ειρήσθω εν παρόδω, λειτουργούν ανταγωνιστικά και συγκρουσιακά. Θα χρειαστεί να κάνει διαχείριση ισορροπιών, που δεν είναι ποσώς του χαρακτήρα του Τούρκου Προέδρου. 

ΟΛΑ αυτά δεν σημαίνουν ποσώς ότι η Τουρκία δεν θα διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή και πως αυτός ο ρόλος δεν θα αναβαθμιστεί. Άλλωστε δεν αποκλείεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει εκ νέου τις αποφάσεις του. Ο απρόβλεπτος κ. Τραμπ και ο απρόβλεπτος Ερντογάν διαμορφώνουν δεδομένα για μια τέλεια συνταγή αβεβαιότητας. 

ΚΑΜΙΑ εξέλιξη, κανένα γεγονός δεν μπορεί να αξιολογείται μονοδιάστατα. Στην προκειμένη περίπτωση τα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι μεγάλα και πολύπλοκα. Οι μεγάλοι παίκτες, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες εξελίξεις, έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν αποφάσεις και πορείες. Αυτό που προέχει για τις μικρότερες χώρες, για τους αδύνατους, είναι να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και να δρουν. Δεν είναι σύμμαχός τους η ακινησία και η παθητική αντιμετώπιση των εξελίξεων. 

ΤΑ όσα διαδραματίζονται στην περιοχή μας, στη γειτονιά μας, είναι πρόδηλο πως μας αφορούν. Και γι’ αυτό και πρέπει να μελετούμε τις εξελίξεις, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και να κινούμαστε αναλόγως για να προασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα, να υπερασπιστούμε τους δικούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις. Υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν. Για να έχουμε και ρόλο, για να μην είμαστε μόνο θεατές. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/635431/gopolitikes-anadiataxeis-stin-periochi-kai-o-rolos-toyrkias-kai-kyproy