Ακιντζί:Με αναφορά στην «Κατάθεση» Κληρίδη στο μνημόσυνο Ντεκτάς

Print Friendly, PDF & Email

13.01.2019 14:36 

 SigmaLive

Δεν πρόκειται να σκύψουμε, όπως δεν κάναμε ούτε στο παρελθόν, σε όσους θέλουν να καταδικάσουν τους Τ/κ στο να είναι μειονότητα, ανέφερε στη ομιλία του στο μνημόσυνο για την 7η επέτειο του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Ραούφ Ραίφ Ντενκτάς.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η τελετή έγινε σήμερα στο μνημείο της ΤΜΤ στην Λευκωσία, στην παρουσία πολλών επισήμων, του γιου του, Σερντάρ Ντενκτάς και των δύο αδερφών του που εκπροσωπούσαν την οικογένεια. Σημειώνεται ότι η Αϊντίν Ντενκτάς, σύζυγος του Ραούφ, νοσηλεύεται στο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας και προχθές το βράδυ βγήκε από την εντατική σε κανονικό θάλαμο νοσηλείας.

Στην ομιλία του ο κ. Ακιντζί είπε ότι το Κυπριακό μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα και συνεχίζει να επηρεάζει την ζωή όλων μας.

Κάθε γενιά, συνέχισε, στη δική της εποχή έδιδε τον δικό της αγώνα που εκπήγαζε από αυτό το πρόβλημα και ο αείμνηστος Ραούφ Ντενκτάς, κατά την περίοδο που άσκησε την ηγεσία της κοινότητας απέναντι στην στάση των ε/κ συνομιλητών του, έδωσε τον αγώνα που πίστευε ότι ήταν σωστός.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για αναφορές στο βιβλίο του Γλαύκου Κληρίδη «Η κατάθεσή μου» όπου ο αείμνηστος πρώην Ε/κ ηγέτης, όπως είπε, δεικνύει το πρόβλημα στην νοοτροπία, διαβάζοντας ένα απόσπασμα: «Βασικός στόχος των Ε/κ ήταν να γίνει η Κύπρος ε/κ κράτος και να διατηρηθούν οι Τ/κ ως μια μειονότητα. Και η βασική ανησυχία των Τ/κ ήταν να αποσοβήσουν τέτοιες προσπάθειες και να συνεχιστεί η έννοια του συνεταιρισμού που είχε δημιουργήσει η συμφωνία της Ζυρίχης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε επίσης σε αναφορά από το ίδιο βιβλίο του Γλαύκου Κληρίδη στο ότι η δημιουργία ομοσπονδίας «δεν είναι τίποτα άλλο από συνταγματική συνεργασία κρατών».

Αυτές τις διαπιστώσεις, είπε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά τις έχει κάνει από το 1989. Σήμερα, σημείωσε, είμαστε στο 2019. Τα όσα δηλώνει το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, δείχνουν ότι η ιστορική διαπίστωση που τελικά παραδέχθηκε ο Κληρίδης, ισχύουν ακόμα και σήμερα.

«Δείχνει ότι η ε/κ πλευρά που αντιστέκεται έναντι της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, τί κρίμα, είναι ακόμα στο ίδιο σημείο». Η τ/κ κοινότητα, είπε ο κ. Ακιντζί, είναι μία από τις δύο ίσες κοινότητες στο νησί και το να μην γίνεται αυτό αποδεκτό, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα νοοτροπίας.

Αυτό, είπε, θέλει να υπογραμμίσει όταν επαναλαμβάνει πως χρειάζεται η αλλαγή της νοοτροπίας των Ε/κ. «ΟΙ Τ/κ είναι ίσος εταίρος σε αυτό το νησί και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους, αυτό δεν είναι δυνατόν. Δεν πρόκειται να σκύψουμε, όπως δεν κάναμε ούτε στο παρελθόν, σε όσους θέλουν να καταδικάσουν τους Τ/κ στο να είναι μειονότητα».

Διαφυλάσσοντας τα υφιστάμενα δικαιώματά τους, είπε, θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, το οποίο όσο συνεχίζεται κρατεί εγκλωβισμένους περισσότερο τους Τ/κ.

Πηγή: ΚΥΠΕ