Ήρθε με NAVTEX και «Μπαρμπαρός» ο Τσαβούσογλου (χάρτης)

Print Friendly, PDF & Email

25/1/2019

του   Πέτρου Θεοχαρίδη  

Παράτυπη Navtex με την οποία «δεσμεύει» θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου για παράνομη δραστηριότητα – σεισμογραφικές έρευνες – του «Μπαρμπαρός» για περίοδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή από αύριο μέχρι και τις 26 Μαίου, εξέδωσε η Τουρκία.

Αφορά σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1,8,9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεκινά από απόσταση περίπου 20 ν. μιλίων (30 χιλιομέτρων) από το Ακρωτήρι Λεμεσού στο βορειοδυτικό της άκρο και σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων (60 χιλιομέτρων) από τις ακτές του Μαζωτού στο βορειοανατολικό της άκρο.

Σύμφωνα με την παράτυπη ειδοποίηση προς ναυτιλωμένους, το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό θα συνοδεύεται από τα σκάφη υποστήριξης «Apollo Moon» και  «Tanux-1»

Το «Μπαρμπαρός βρισκόταν χθες περίπου 30 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα πλέοντας με βορειοανατολική κατεύθυνση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, εξέδωσε αμέσως αντι-Navtex, ενημερώνοντας ότι πρόκειται για παράνομη ειδοποίηση που αφορά δραστηριότητα που παραβιάζει τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όποιος προχωρά σε τέτοια δραστηριότητα ( όπως τα σεισμογραφικά) χωρίς άδεια της Κύπρου, διαπράττει ποινικό αδίκημα. Επίσης τονίζεται ότι στην περιοχή βρίσκεται σε ισχύ Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για άλλες δραστηριότητες.

Ακολούθησε απαντητική «Navtex» από την Τουρκία, με βάση και την πρακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, με την οποία χαρακτηρίζει την Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανύπαρκτη και μη εκδοθείσα,  επειδή εκδόθηκε «από αναρμόδια αρχή» αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πλέον το ίδιο κράτος με αυτό που υπέγραψε τις διεθνείς συμβάσεις κατά την ίδρυσή της το 1960. 

Την ίδια ώρα, με άλλη παράτυπη Navtex, η Τουρκία «δέσμευσε εκ νέου θαλάσσια περιοχή που συμπίπτει με μεγάλο τμήμα του τεμαχίου 7 και τμήμα του τεμαχίου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού στις 28 και 31 Ιανουαρίου.

«Ακυρώνουν» και Ρωσικές ασκήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία, μέσω των κατεχομένων, εξέδοσε και «ΝΟΤΑΜ», με την οποία προσπαθεί να «ακυρώσει» και Ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην βάση NOTAM  που εξέδοσε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτημα της Ρωσσίας. Εξεδόθηκε από τις «Αρχές της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου» αναφέρει η Τουρκική «ειδοποίηση» ενώ η μόνη αρμόδια αρχή για έκδοση «Navtex» στην περιοχή είναι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Στον χάρτη:

  1. Με κόκκινο χρώμα η περιοχή «δέσμευσης» για σεισμογραφικά του «Μπαρμπαρός» από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Μαίου 2019.
  2. Με ροζ χρώμα η περιοχή που επίσης «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις του πολεμικούς της ναυτικού τις επόμενες μέρες.
  3. Περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία από τα τέλη 2018 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2019, για έρευνες που αφορούν τις επόμενες τέσσερεις γεωτρήσει από πλευράς κυρίως των ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ.
  4. Η περιοχή που με βάση ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προστατευμένη για πτήσεις ελικοπτέρων ρεξυπηρέτησης της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος – 1» από το Stena Icemax.
  5. Η ζώνη διέλευσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1» επίσης δεσμευμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η παράτυπη τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0147/19

MEDITERRANEAN SEA

SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 26 JAN-26 MAY 19 IN AREA BOUNDED BY;

34 16.05 N – 033 32.50 E

33 36.43 N – 033 32.50 E

33 23.87 N – 033 12.22 E

33 22.10 N – 033 05.17 E

34 12.73 N – 033 05.17 E

5 NM BERTH REQUESTED.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/646116/irthe-me-navtex-kai-mparmparos-o-tsaboysogoy-chartis