Ένα βήμα πιο κοντά ο αγωγός Αφροδίτης-Αιγύπτου -Το σχέδιο Άγκυρας

Print Friendly, PDF & Email

28.01.2019 11:00 

 Sigmalive

Η Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες, Κυριακή, το προεδρικό διάταγμα για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου αναφορικά με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο. Η διακρατική συμφωνία είχε υπογραφεί στη Λευκωσία στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018 από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  Egypt Today,  o Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μόλα μίλησε για την ανάπτυξη 11 έργων παραγωγής αερίου κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2019/20, στις περιοχές της Μεσογείου, του Δέλτα, του Κόλπου του Σουέζ και της Δυτικής Ερήμου.

Ο Υπουργός Πετρελαίου δήλωσε ότι ανάμεσα στα σχέδια είναι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ του πεδίου της «Αφροδίτης» της Κύπρου και των εγκαταστάσεων υγροποίησης Αιγύπτου σε τέσσερα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι η προετοιμασία για την υλοποίηση του έργου μετά την υπογραφή της κοινής κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου – η οποία είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή – θα μεγιστοποιήσει την οικονομική αξιοποίηση της υποδομής της Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου και τις ανακαλύψεις του κυπριακού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα έργα αναμένεται να προσθέσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ανά ημέρα (bncf / d) και πάνω από 32.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και συμπυκνώματα για να αυξήσουν την παραγωγή και να αντισταθμίσουν τα φυσικά ποσοστά παρακμής των πηγαδιών.

 Ο El-Molla εξήγησε ότι τα έργα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του πεδίου Zohr για την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής και την ανάπτυξη του πετρελαίου Raven, το οποίο αντιπροσωπεύει την τρίτη φάση των πεδίων της βόρειας Αλεξάνδρειας, του Δέλτα του Δυτικού Νείλου και των πεδίων νοτιοδυτικά του Baltim, του δυτικού Borlos και της σκηνής 9 B West Delta και της δεύτερης φάσης των πεδίων του Βόρειου Σινά, μαζί με αρκετά έργα στο Δέλτα.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανακοινώνει ότι αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός Φεβρουαρίου σε περιοχή νότια της Αλάνιας, όπου τώρα βρίσκεται το γεωτρύπανο Πορθητής, ενώ προειδοποιεί για γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Στην ομιλία του κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορος από το «αμερικανικό πανεπιστήμιο» της σκλαβωμένης Κερύνειας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το ερευνητικό σκάφος Μαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που το ψευδοκράτος εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ. «Όμως τέλειωσε πλέον η περίοδος μόνο των σεισμικών ερευνών. Αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα Φατίχ που βρίσκεται στην Αλάνια θα σταλεί προς τον νότο τους επόμενους μήνες και εντός του Φεβρουαρίου θα έρθει η δεύτερη πλατφόρμα μας και πλέον στις εξουσιοδοτημένες από το ψευδοκράτος περιοχές, αλλά και στις δικές μας περιοχές τής αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, ξεκινάμε πλέον γεωτρήσεις».

Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα γι’ αυτό, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι δεν θα χαρίσουν σε κανέναν τα δικαιώματα των Τ/κ. «Αυτό είναι το πραγματικό μας καθήκον».

Με την αναχώρηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα, το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός ξεκίνησε να διενεργεί έρευνες εντός του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το Μπαρμπαρός συνοδεύεται από το πλοίο υποστήριξης «TANUX-1», που πλέει ανατολικότερα του σεισμογραφικού.

Πλατφόρμα στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή Delek Drilling και ο Αμερικανός εταίρος της, Noble Energy, ανέφεραν ότι τα θεμέλια της εξέδρας εξόρυξης για το αέριο Leviathan, έφτασαν στη χώρα. Η βάση εξόρυξης, γνωστή ως κάλυμμα (jacket) πλατφόρμας, τοποθετείται περίπου 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) από τις ακτές της Μεσογείου του Ισραήλ. Έφτασε σε φορτηγό μήκους 180 μέτρων (590 ποδιών) πριν από ένα μήνα από το Τέξας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το  κάλυμμα της πλατφόρμας, το οποίο χρειάστηκε 18 μήνες για να κατασκευάσει, είναι περίπου 100 μέτρα ύψους και ζυγίζει 15.500 τόνους. Η κορυφή της πλατφόρμας αναμένεται να φτάσει τους ερχόμενους μήνες και το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν υποτίθεται ότι θα αντλήσει στο Ισραήλ και τις γειτονικές του χώρες μέχρι το τέλος του έτους. Το Ισραήλ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής με την Ιορδανία και την Αίγυπτο και έχει ως στόχο την κατασκευή ενός αγωγού με την Ελλάδα και την Κύπρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/energia/551974/ena-vima-pio-konta-o-agogos-afroditisaigyptou-to-sxedio-agkyras