Αβέρωφ, εφεδρεία, Διπλάρειος φιλοσοφία και δούλεμα

Print Friendly, PDF & Email

8/2/2019

του   Γιώργου Καλλινίκου    

Σήμερα όλοι οφείλουμε να υποκλιθούμε στον Ευθύμιο Δίπλαρο. Ο άνθρωπος κατάφερε να πλασάρει την Διπλάρειο Φιλοσοφία. Θυμάστε, τότε, με την περιβόητη απονομή χάριτος εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας σε παιδεραστή. Όλοι σχιζόμασταν για την μεγαλειώδη και εγκληματική γκάφα. Ο Ευθύμιος, όμως, μας αποκάλυψε το κόλπο. Αναφώνησε εκείνο το περιώνυμο, «Μπράβο στην Προεδρία. Εξ αφορμής του λάθους που έγινε, επιτέλους, θα ρυθμίσουμε και αυτό το ζήτημα!!!», και μας αποστόμωσε. Πέντε μόλις μήνες μετά, δεν κατάφερε, απλώς, να κατοχυρώσει την πατέντα. Η επιτυχία του έγκειται στο ότι κατάφερε τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Πινδάρου να κινούνται στο πνεύμα της Διπλάρειου Φιλοσοφίας, σε όλα τα επίπεδα.

Τρανή απόδειξη τούτου, η Αβερώφειος επιβράβευση του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου του κόμματός του, που απολογήθηκε επειδή απεκαλύφθη ότι απέφευγε την Εφεδρεία. Πέταξε ένα τουιτάρισμα ο ηγέτης της Πινδάρου και κατρακύλησε την αξία του «Μπράβο» στα Τάρταρα για να βολοδέρνει μαζί με την άλλη ατιμασμένη έννοια, το «δεσμεύομαι». «Είναι ωραίο να έχεις κοντά σου άτομα με ήθος και καθόλου αλαζονεία. Που αναγνωρίζουν τα λάθη  και αναλαμβάνουν την ευθύνη τους.  Μπράβο Δημήτρη Δημητρίου. Ουδείς αλάθητος», έγραψε ο μέγας Αβέρωφ.

Τόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Τόσο υποτιμούν και την αξία, που θα έπρεπε να έχει ο καθένας στον οποίο παραχωρείται η ταμπέλα του… πολιτικού. Όλα τα λάθη θεωρούνται λαθάκια. Εκτιμώνται με το ίδιο κόστος όπως κάθε άλλου, που δεν αναζητά και δεν βρίσκεται σε κανένα αξίωμα, σε κανένα πόστο, σε κανένα θεσμό. Ακόμη και όταν μιλάμε για παραβίαση νόμων. Ακόμη και όταν μιλάμε για αποφυγή εκτέλεσης καθηκόντων προς όφελος της πατρίδας. Βεβαίως, το «Μπράβο» πάει στην απολογία, λένε. Αστείος, ωστόσο, ο ισχυρισμός και θα εξηγηθεί γιατί.

Η Δημήτρειος απολογία θα είχε αξία αν προέβαινε σε αυτοαποκάλυψη. Όχι μετά από την αποκάλυψη εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μπράβο του, που ζήτησε συγγνώμη, λέει ο Αβέρωφ και πολλοί άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι στη θέση του θα λούφαζαν, προσθέτουν με στόμφο, λες και επικαλούνται το αποστομωτικότερο των επιχειρημάτων. Μα δεν είχε άλλη επιλογή. Διότι οι εκπρόσωποι Τύπου κόμματος μετριούνται στη χούφτα του ενός χεριού. Από την στιγμή, που ένας εξ αυτών (ο Αποστόλου της Συμμαχίας) σήκωσε το γάντι και δημοσιοποίησε ότι η αποκάλυψη δεν αφορούσε εκείνον, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθούσαν και οι άλλοι 3-4. Οπότε και να μην προέβαινε σε δήλωση ο κ. Δημητρίου, δια της αφαιρετικής μεθόδου, πάλι θα αποκαλυπτόταν.

Ουδείς αλάθητος, μας είπε ο Αβέρωφ, δίκην Πάπα της Ρώμης, που μοιράζει συγχωροχάρτια. Ζήτησε συγγνώμη, να την δεχτούμε και να προχωρήσουμε, λένε άλλοι ευκολόπιστοι ή φανατικοί προσκείμενοι. Άλλωστε, είναι τόσες χιλιάδες άλλοι, που δεν εμφανίστηκαν ποτέ έφεδροι. Τις χιλιάδες εφέδρους, που επί δεκαετίες έκλειναν τις δουλειές τους, πού τους γράφετε κύριοι; Στα παλαιότερα των υποδημάτων σας; Απροκάλυπτα τους φωνάζετε ότι ήταν θύματα;

Προφανώς, έχουμε συγχύσει όλους τους ρόλους σ’ αυτό τον τόπο. Έχουμε υποβαθμίσει τόσο πολύ τους πολιτικούς, που στο λογισμικό του εγκεφάλου μας τους έχουμε αποθηκεύσει σαν ίσους και όμοιους με όλους. Δικαίως, εκ της συμπεριφοράς τους έχουν υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό. Ουδόλως, όμως, αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για κάθε επόμενο παραστράτημά τους. Αντιθέτως, η τεράστια υποβάθμισή τους, πρέπει να επιμετρά ακόμη αυστηρότερα στην κριτική μας. Μόνο έτσι μπορεί να ελπίζουμε κάποια στιγμή στο μέλλον ότι θα υπάρξει σταδιακή επανάκτηση της αξιοπιστίας πολιτικής και πολιτικών.

Βάσει αυτής της ορθολογιστικής προσέγγισης, ο -κατά τ’ άλλα συμπαθής Δημητρίου- έχει υποπέσει σε σοβαρότατο ολίσθημα. Ήταν πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ. Άρα σε άριστη θέση να γνωρίζει τη σοβαρότητα της φυγοεφεδρείας. Ακολούθως, εξελέγη βουλευτής και πριν λίγο καιρό διορίσθηκε εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος. Αν θεωρεί ότι η βαρύτητα των αξιωμάτων του, επιτρέπουν να προσπεράσει το σοβαρό ολίσθημά του με μια απλή φραστική απολογία και χωρίς το παραμικρό κόστος, τότε, απλώς, θα μεταφέρει στο υπόλοιπο της πολιτικής του καριέρας έναν λεκέ, που δεν θα σβήσει ποτέ. Αν εννοούσε πραγματικά την απολογία, όφειλε να εγγραφεί αμέσως στην Εφεδρεία, να παραιτηθεί και να αρχίσει την πολιτική του καριέρα από το μηδέν, έχοντας διαγράψει τον λεκέ. Άλλωστε, είναι ακόμη πολύ νέος…

Του υπενθυμίζουμε το άρθρο το οποίο είχε δημοσιοποιήσει στις 22 Ιουλίου 2015 (όντας σε εκστρατεία για εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα) με τίτλο «Παρουσιάστε, αρμ!». Έδινε και συμβουλές τότε για την ορθή αξιοποίηση της Εθνικής Φρουράς, μεταξύ των οποίων και της Εφεδρείας: «……..θα είναι μια χρυσή ευκαιρία να κοιτάξουμε και τα υπόλοιπα θέματα της Εθνικής Φρουράς. Τη συνεχή εκπαίδευση και όχι την ταλαιπωρία των εφέδρων………».

Απογοητευτική ήταν και η αντίδραση του υπουργού Άμυνας. Αντί να σημάνει συναγερμό για να εντοπισθούν όλοι όσοι διαφεύγουν της Εφεδρείας (ειδικά όσοι κατέχουν αξιώματα) επέλεξε να επιτεθεί στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Θα πληγεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην ΕΦ. Θα αξιοποιήσουν τις πληροφορίες οι κατοχικές δυνάμεις, είπε. Έλεος, κύριε Αγγελίδη. Η εμπιστοσύνη έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα από την Κυβέρνησή σας, που έχει υποβαθμίσει τα πάντα στο στράτευμα. Όσο για τον Αττίλα, αυτό το παραμύθι δεν πείθει πια ούτε μικρά παιδιά. Ακόμη κι αυτά, βλέπετε, γνωρίζουν άριστα τις δυνατότητες της τεχνολογίας!

Ως κατακλείδα το εύστοχο σχόλιο καλού μου φίλου: «Κύπρος η χώρα όπου η ανομία αντί να τιμωρείται… μετατρέπεται σε αρετή και επίδειξη υψηλού βαθμού πολιτικής ευθιξίας! Πώς δεν έχουμε ακόμα τρελαθεί με όσα ακούμε είναι απορίας άξιον!».

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/653120/aberof-efedreia-diplareios-filosofia-kai-doylema?fbclid=IwAR1qKMMfDbt2J6fZusnUgT_c08qorbNGJ3tHw_yT0T1rhHyuL6ROGu1PZR0#.XF1FARER-Fc.facebook