Δοκιμάζει αντοχές και συμμαχίες η Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email

24 Φεβρουάριος 2019, 16:00

Του Μάριου Πούλλαδου

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΑΞΟΝΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο αγωγός East Med, που βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στις νεο-οθωμανικές επιδιώξεις του Ερντογάν στην περιοχή, αμφισβητήθηκε και εξακολουθεί να αμφισβητείται από τις χώρες και τις δυνάμεις εκείνες που επεδίωκαν την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία μέσω της κυπριακής ΑΟZ, με πακέτο την επίλυση του Κυπριακού. Τα επιχειρήματά τους ταυτίζονται πλήρως με αυτά των Τούρκων, που μιλoύν για μη εμπορική και τεχνο-οικονομική βιωσιμότητα του έργου

«Στρατηγικό στόχο» και «εθνικό ζήτημα» χαρακτήρισε αυτήν την εβδομάδα τον ενεργειακό πλούτο γύρω από την Κύπρο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι και τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα θα έρθουν το επόμενο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ για γεωτρήσεις.

Ο Τσαβούσογλου προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα, στέλνοντας το μήνυμα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ ότι «στη Μεσόγειο τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, μάλιστα, στον τουρκικό Τύπο ότι τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα αναμένεται να πιάσουν δουλειά στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο μέχρι τον Απρίλιο.

Τις κινήσεις της Άγκυρας παρακολουθεί με προβληματισμό η Λευκωσία, που σε συντονισμό με την Αθήνα και τις χώρες των εταιρειών που εμπλέκονται στην ΑΟΖ αναζητούν τρόπους αποκλιμάκωσης τυχόν έντασης στην περιοχή. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα, ωστόσο, στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου, εκτός απροόπτου, αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξουν οι επίσημες «αποκαλύψεις» της ΕxxonMobil για τις γεωτρήσεις σε «Δελφύνη» και «Γλαύκο».

Η επιδίωξη της Λευκωσίας

Στόχος της Λευκωσίας είναι να πείσει τους εταίρους της στην Ε.Ε. αλλά και τις ΗΠΑ ότι οι συνέργειες για ασφαλή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στη σφυρηλάτηση ενός σταθερού οριζόντιου άξονα ειρήνης και ασφάλειας. Αυτό θα σημαίνει ταυτόχρονα και εξισορρόπηση των συμφερόντων της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, σε μια περιοχή όπου η Ρωσία δείχνει να κερδίζει έδαφος, μέσω της εμπλοκής της στη Συρία.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι καθ’ όλην τη διάρκεια της γεώτρησης της ExxonMobil το Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου του NATO07 LXN90451 E3A πραγματοποιεί αεροπεριπολίες πάνω από το γεωτρύπανο Stenna Ice Max. Σε νέα ανάλυση στο Αtlantic Council σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχουν τόσο στην ασφάλεια της Ευρώπης, όσο και στην αδιάλειπτη ροή ενεργειακού εφοδιασμού των κρατών της.

Το μήνυμα Μενέντεζ

Όχημα για εκπλήρωση του οράματος ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή αποτελεί ο αγωγός East Med, του οποίου οι τελικές υπογραφές κατασκευής αναμένεται να μπουν στην Κρήτη στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Μιλώντας αυτήν την εβδομάδα στο German Marshall Fund, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα πρέπει να επικρίνουν λιγότερο και να ηγηθούν περισσότερο». «Αντί να ζητάμε απλώς διαφοροποίηση της ενέργειας στην Ευρώπη, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να προωθούμε πιο ενεργά τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να εμπλέξουμε χώρες να ολοκληρώσουν έργα όπως ο αγωγός East Med», είπε.

Ο αγωγός East Med, που βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στις νεο-οθωμανικές επιδιώξεις του Ερντογάν στην περιοχή, αμφισβητήθηκε και εξακολουθεί να αμφισβητείται από τις χώρες και τις δυνάμεις εκείνες που επεδίωκαν την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία μέσω της κυπριακής ΑΟZ, με πακέτο την επίλυση του Κυπριακού. Τα επιχειρήματά τους ταυτίζονται πλήρως με αυτά των Τούρκων, που μιλoύν για μη εμπορική και τεχνο-οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Αποκαλούν, μάλιστα, τον East Med ως ένα γαλλο-ιταλικό σχέδιο, με σκοπό την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Κύπρο και να εμποδιστεί η θαλάσσια «συνεκτικότητα» της Τουρκίας στη Λιβύη.

Κριτική εκ των έσω σε Ταγίπ

Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επισημαίνονται επιφανειακά και στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που ενοχλεί την Κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία ενόψει των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση στις 31 Μαρτίου κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της. Την ίδια ώρα, οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο αποτελούν σημείο εσωτερικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος να κατηγορεί τον Ερντογάν ότι δεν έχει βρει «ούτε έναν κουβά πετρέλαιο» στη Μεσόγειο, αλλά, παρόλα αυτά, συνεχίζει τις δαπανηρές έρευνες.

«Αυτό που μας πληγώνει περισσότερο, είναι η αντιπολίτευση να μιλά με το στόμα των Ε/κ. Η αντιπολίτευση έπρεπε να ήταν περήφανη από αυτές τις στρατηγικές κινήσεις, όχι να ενοχλείται», ήταν η απάντηση του Τούρκου Προέδρου, που ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους και «δεν θα σταματήσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ του ψευδοκράτους».

Οι Ισραηλινοί ασκήσεις, εμείς διπλωματία

Σε περίπτωση που η Άγκυρα υλοποιήσει τις απειλές της και πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει παράλληλα και νέα ενεργειακά τετελεσμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Δεδομένης της έλλειψης στρατιωτικής ισχύος, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαντλήσει γι’ ακόμη μια φορά όλα τα διπλωματικά της όπλα, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Από την πλευρά του, πάντως, το Ισραήλ, εδώ και καιρό προετοιμάζεται και σε επίπεδο στρατιωτικό, προκειμένου να διασφαλίσει την αμυντική θωράκιση των ενεργειακών αποθεμάτων και υποδομών του.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του περασμένου μήνα, το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε μια σύνθετη πολυκλαδική άσκηση που προσομοιώνει επιθέσεις στην υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας. Η άσκηση περιελάμβανε συντονισμένες επιχειρήσεις μεταξύ δεκάδων ναυτικών σκαφών και αεροσκαφών και ενσωμάτωσε ακόμη και μια δοκιμή πυραύλων ενάντια σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό σκάφος. Η εβδομαδιαία άσκηση του Ισραήλ “Raging Sea” αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια δύο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο με την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του Ισραήλ από τους φόρους και τις ποσοστώσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, αυξήθηκαν το 2018 κατά 9,3%, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από τις ποσοστώσεις στους υδρογονάνθρακες, που έφτασαν τα 209, 6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό προήλθε από το κοίτασμα Ταμάρ, το οποίο παρήγαγε πάνω από 10 δις κ.μ. αερίου και 477.000 βαρέλια συμπυκνώματος. Για το 2019, το Υπουργείο προβλέπει σημαντική άνοδο των εσόδων σε επίπεδα άνω των 243 εκατομμυρίων, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του Λεβιάθαν.

Το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας

Mε απόφαση του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα η έκδοση άδειας εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα του διασυνδετικού αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Σε συνέντευξή της στο Azet News η Βουλγάρα Υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova μίλησε για τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, αλλά και για τις προοπτικές σύνδεσης με τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η υλοποίηση του έργου είναι επίσης στρατηγικά σημαντική, λόγω των πολλών ευκαιριών σύνδεσης με άλλα μεγάλα ενεργειακά έργα.

Το έργο δημιουργεί ευκαιρίες συνδεσιμότητας με άλλα μελλοντικά έργα στην περιοχή, όπως το τερματικό σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Βόρειας Ελλάδας και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα παρέχει εφοδιασμό με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο – από τα υπεράκτια θαλασσοτεμάχια του Ισραήλ και της Κύπρου, και στο μέλλον από την Αίγυπτο». Το IGB, συνέχισε, είναι στρατηγικής σημασίας για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνδέει τα δίκτυα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/556126/dokimazei-antoxes-kai-symmaxies-i-agkyra