Εμπρός, για μια νέα ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης

Print Friendly, PDF & Email

27/2/2019

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Πάμε πάλι από την αρχή. Αποφασίστηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών «που παρέμεναν υπό την προστασία της τουρκοκυπριακής πλευράς από το 1974», όπως λέει η ανακοίνωση. (Παρεμπιπτόντως, όταν εξαφανίστηκε η μοτοσυκλέτα μου στην Παλιά Λευκωσία, γιατί το έλεγα οικειοποίηση ξένης περιουσίας αντί να λέω την έθεσαν υπό την προστασία τους;). Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις Τουρκοκύπριων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963.

Πάμε καλά. Προχωρούν τα πράγματα. Αργά αλλά σταθερά. Όπως λέει και το κυβερνών κόμμα, «δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν». Γι΄ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να ανταλλάζουμε πίνακες και βιντεοταινίες ή και κασέτες του Καζαντζίδη, ίσως κάποτε φτάσουμε στο σημείο να ανταλλάζουμε και αγρέλια με καραόλους για να πατάξουμε και το λαθρεμπόριο και ίσως στο τέλος με αυτή τη μέθοδο έρθει η ώρα να πάρουμε πίσω και κανένα κατεχόμενο χωριό μας ως ΜΟΕ ή και τα Κόκκινα, γιατί όχι; Όπως και να το κάνουμε, η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος βρίσκεται σε όλα τα ΜΟΕ, εκτός φυσικά από τα αγρέλια του λαθρεμπορίου, και αν συνεχίσουμε αυτή την τακτική, ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα ωφεληθούν και οι Ελληνοκύπριοι κάπως. Ως κοινότητα, που θέλει την ελευθερία της, δηλαδή, διότι ως άτομα μπορούν και οι Ε/κ να ωφεληθούν από τη σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας που συμφωνήθηκε. Όχι όλοι, ειδικά αυτοί που συχνάζουν στα κατεχόμενα και θέλουν να έχουν πιο εύκολη επαφή. Τώρα, αν θα αναγνωρίσουμε και την τηλεπικοινωνιακή αρχή του ψευδοκράτους και τις παράνομες εταιρείες των κατεχομένων, οι οποίες είναι όλες τουρκικές, να κάνουν συμφωνία με πάροχο ευρωπαϊκής χώρας, δεν χάθηκε ο κόσμος. Απλώς, πρέπει να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας και να μην τα βλέπουμε όλα τόσο μπερδεμένα. Τι εννοούσε, δηλαδή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όταν έλεγε ότι «η συνάντηση, οφείλω να πω, εκτυλίχθηκε σε ένα φιλικό και θετικό κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και σύμπτωση απόψεων». Δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων; Ήταν, μήπως, αρνητικός ο κ. Ακιντζί; Διότι άφησε μερικά υπονοούμενα ο Πρόεδρος. «Το θέμα είναι η εμμονή σε θέσεις», είπε. Εμμονή σε θέσεις από τον κ. Ακιντζί; Δεν είναι δυνατό. «Να ασκείται η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων εκεί και όπου ενδεχόμενα να παραβλάπτονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά όχι επί παντός επιστητού», λέει. Επιμένει, δηλαδή; Επί παντός επιστητού; Δεν πειράζει, όμως, ας συνεχίσουμε τα ΜΟΕ και βλέπουμε. Ίσως να ανοίξουμε ακόμα μερικά οδοφράγματα. Θέλουν κι ένα εκεί στον Ορφέα οι Τουρκοκύπριοι μαγαζάτορες, ας μην το καθυστερούμε. Στα Κόκκινα και στο Πυρόι αργότερα, εξάλλου αυτά είναι για να βοηθηθούν Ελληνοκύπριοι, που ταλαιπωρούνται, μπορούν να περιμένουν, όπως περίμεναν σχεδόν μισό αιώνα.

Το σημαντικό είναι να είμαστε προσεκτικοί, να μη βάζουμε κακά δαιμόνια στην προσπάθεια. Σε τέτοιες συγκινητικές στιγμές, δεν γίνεται να μιλάμε για την προώθηση των κατοχικών δυνάμεων στα Στροβίλια. Τι σχέση έχει αυτό; Ούτε που διώχνουν τους γεωργούς από τα χωράφια που έσπειραν στη Δένεια. Ούτε για το προωθημένο φυλάκιο, που εγκατέστησαν στον Αστρομερίτη. Ούτε για τα πολυβολεία που έστησαν ξαφνικά στη Δερύνεια. Ούτε καν για τις απειλές, που ήδη πραγματοποιούνται εμπράκτως, στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτά είναι άλλα. Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Όπως λέει και το κυβερνών κόμμα, αυτά τα ΜΟΕ «θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων των Κυπρίων και θα συμβάλουν στην ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες». Αυτή είναι η αλήθεια. Θα μας επιστρέψουν πίνακες ζωγραφικής και δεν θα βελτιωθεί η καθημερινότητα όλων των Κυπρίων; Και το αίσθημα εμπιστοσύνης θα ενισχυθεί. Μεγάλη υπόθεση κι αυτή. Με αυτά τα ΜΟΕ θα ενισχυθεί, φυσικά, πώς αλλιώς; Μήπως, θα ενισχυόταν αν σταματούσαν να μας απειλούν; Μήπως, αν εφάρμοζαν αυτό που τους λέει από το 2000 σε όλες τις εκθέσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό στάτους κβο, που υπήρχε στα Στροβίλια; Υπερβολές. 

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/662761/empros-ga-mia-nea-enischysi-toy-aisthimatos-empistosynis