Πραγματοποιήθηκε η πρώτη, επίσημη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου στη Βηρυτό – Υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης

Print Friendly, PDF & Email

10-04-2019 14:20

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη, επίσημη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου στη Βηρυτό – Υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της πρώτης, επίσημης τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό, μαζί με τους ομολόγους του από τον Λίβανο κ. Gebran Bassil και την Ελλάδα κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι τρεις Υπουργοί, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζουν τη σημασία και την αξία του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας και επαναβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευσή τους για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών τους σε αυτό το πλαίσιο, καθώς και για τον εντοπισμό συνεργειών σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς όφελος των πολιτών των τριών χωρών και των πολιτών τους.

Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση, οι τρεις Υπουργοί συμφωνούν ,επίσης, ότι η τριμερής αυτή συνεργασία, όπως αντανακλάται στις κοινές τους αξίες, τον πολιτισμό και την κληρονομιά των χωρών τους, εδράζεται στον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και στους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσα από την Κοινή Δήλωση, εκφράζεται επίσης η ικανοποίηση των τριών Υπουργών για τον καθορισμό των αρχικών τομέων προτεραιότητας της συνεργασίας, που είναι ο Τουρισμός, η Ανώτερη Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, η Οικονομία και το Εμπόριο και αποτυπώνεται η συμφωνία τους για υποβολή συγκεκριμένων προγραμμάτων που εμπίπτουν σε αυτούς τους τομείς πριν από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας, η οποία αποφασίστηκε πως θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, εντός του 2019.

Σε δηλώσεις του σε εκπροσώπους των ΜΜΕ αμέσως μετά από τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε ως ιστορική τη σημερινή ημέρα, καθώς σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του «τριμερούς ταξιδίου», τονίζοντας πως οι τρεις εταίροι θα πρέπει τώρα να εργαστούν με στόχο να αποδώσει η συνεργασία τους απτά αποτελέσματα στους τομείς που έχουν συμφωνηθεί.

Επισημαίνοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών βασίζεται σε μια θετική ατζέντα και δεν στρέφεται κατά της όποιας άλλης χώρας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε την πρόθεση της κυπριακής πλευράς να μετατρέψει τον υποσχόμενο αυτό μηχανισμό σε ένα παραγωγικό πλαίσιο διάδρασης μεταξύ των τριών χωρών και των κοινωνιών τους, που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τους πολίτες, και ιδίως για τη νέα γενιά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι είχε την ευκαιρία κατά τη συνάντηση να ενημερώσει τον Λιβάνιο ομόλογό του για την απόφαση σύστασης Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του συντονισμού που θα γίνεται στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας, με όραμα να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος περιοχή ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται και να συνδράμει ενεργά στην περαιτέρω ενίσχυσή τους, προσθέτοντας ότι είναι πεποίθησή του πως η ΕΕ οφείλει να συνεχίσει να επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και δραστηριότητα στην περιοχή, μέσω της πολιτικής της για τη γειτονία και των εταιρικών της προτεραιοτήτων.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας αργότερα φέτος, κατά την οποία οι ηγέτες των τριών χωρών θα έχουν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί μέχρι τότε και να χαρτογραφήσουν την περαιτέρω εξέλιξή της.

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=6977#flat