Όταν η Τουρκία κάνει εξαγγελίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη

Print Friendly, PDF & Email

26/4/2019

  Η Θέση του “Φ”

Η ΤΟΥΡΚΙΑ, όπως γίνεται πάντα, χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος για να προωθήσει τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό έγινε και πρόσφατα. Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την οποία προώθησε –όπως γίνεται συνήθως– ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας,  ημερομηνίας 28 Μαρτίου, προέβη σε σημαντικές εξαγγελίες.  Παραπέμποντας αρχικά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ψευδοκράτους και της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ, ανακοίνωσε στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G. Αναφέρεται δε πως αυτό θα το κάνει «τις επόμενες ημέρες»! Σημειώνεται συναφώς ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, «Μπαρμπαρός», βρίσκεται εδώ και καιρό στην περιοχή μας και πραγματοποιεί έρευνες. Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε καταγγελίες της Τουρκίας, τις οποίες απάντησε η Άγκυρα. 

ΤΑ τεμάχια F και G, στα οποία αναφέρεται ο αξιωματούχος του ψευδοκράτους στην επιστολή του, καλύπτουν μια μεγάλη θαλάσσια έκταση νοτίως της νήσου, καθώς και θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί (επηρεάζεται κατά κύριο λόγο η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ). Είναι προφανές πως η επιστολή αυτή, όπως και εκείνη που στάλθηκε νωρίτερα από τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο, είναι αρκούντως αποκαλυπτικές των τουρκικών προθέσεων και θα πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή. Είναι δε πρόδηλο πως η Άγκυρα με τις δυο αυτές παρεμβάσεις προετοιμάζει το έδαφος για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για να είναι… πολιτικά και νομικά καλυμμένη η Άγκυρα χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος, προβάλλοντας τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Εάν η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις, τότε θα πρόκειται για μεγάλη παρανομία και μια ενέργεια, που θα συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ συνηθίζει αυτά που κάνει να τα προαγγέλλει. Αυτά που ανακοινώνει ενίοτε τα κάνει πράξη. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί διαχρονικά. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, που υπάρχουν δυσκολίες στην προώθηση των επιδιώξεών της, λόγω εμπλοκής κι άλλων δυνάμεων, πέραν από την Κύπρο, αυτό που προέχει είναι να ληφθούν υπόψη σοβαρά αυτές οι εξαγγελίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Το σημειώνουμε τούτο γιατί και στο παρελθόν υπήρξε εφησυχασμός και υποβάθμιση τουρκικών δυνάμεων και δυστυχώς βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. 

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης πως υπάρχουν πολλά εργαλεία για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών και μεθοδεύσεων. Υπάρχουν πολλά να γίνουν στο πεδίο της αποτροπής και θα πρέπει από τώρα να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες για να προετοιμαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία για κάθε ενδεχόμενο. Είναι προφανές πως καλύτερη μέθοδος είναι η αποτροπή. Αυτό αποτρέπει ενδεχομένως και τα χειρότερα, τα οποία όλοι απευχόμαστε. Συνεπώς, επιβάλλεται σωστή αξιολόγηση των απειλών, των τουρκικών κινήσεων ευρύτερα και στη συνέχεια διαμόρφωση ενεργειών αποτροπής από μέρους μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή άλλωστε, παρά να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/692966/otan-i-toyrkia-kanei-exangelies-prepei-na-lambanontai-ypopsi