Ο Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζει την πρόσφατη προκλητική ενέργεια της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email

06-05-2019 12:00

Ο Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζει την πρόσφατη προκλητική ενέργεια της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Την πρόσφατη προκλητική ενέργεια της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σχολίασε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ.

Οι σχετικές ερωτοαπαντήσεις ακολουθούν:

«Ερώτηση: Ξέραμε από πριν τις προθέσεις της Τουρκίας; 

Απάντηση: Όχι. Ξέραμε ποιος ήταν ο στόχος της. Το ξέραμε ξεκάθαρα μέσα από δηλώσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, από τον Μάρτιο του 2018 πετύχαμε τη συμπερίληψη συγκεκριμένης αναφοράς στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γι’ αυτό τον λόγο, στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά, όπως συνοψίζεται στη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου κας Μονγκερίνι. Εκεί είναι το πεδίο στο οποίο έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις και σε εκείνο το πεδίο εργαζόμαστε έτσι ώστε ν’ αντιμετωπίσουμε την τουρκική παρανομία.

Ερώτηση: Δηλαδή, υπάρχει κάποιος τρόπος η Τουρκία να σταματήσει; 

Απάντηση: Αυτό είναι ο στόχος. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν συζητούνται. Η Τουρκία επιθυμεί την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, υπάρχουν προ-ενταξιακά κονδύλια που επιθυμεί να λάβει, υπάρχει βοήθεια που επιθυμεί η Τουρκία από την ΕΕ και πολλά άλλα που έχουν ήδη συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Τουρκία. Έχει ενεργοποιηθεί ο σχεδιασμός μας. Στις 9 Μαΐου θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του και ,φυσικά, ο στόχος μας είναι να τερματιστεί αυτή η παράνομη τουρκική ενέργεια.

Ερώτηση: Δηλαδή, η Τουρκία μέχρι τις 9 Μαΐου δεν θα κάνει τη γεώτρηση; 

Απάντηση: Είπα να τερματιστεί αυτή η ενέργεια, όχι να ακυρωθεί. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες είναι στο τελικό στάδιο να ξεκινήσει η γεώτρηση.

Ερώτηση: Το σημείο που επιλέχθηκε για τη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ μας ήταν τυχαίο; 

Απάντηση: Ήταν ένας από τους πιο πιθανούς στόχους που η Τουρκία θα επέλεγε αυτό το πρώτο βήμα, έτσι ώστε να δει αντιδράσεις, αλλά να στείλει και μηνύματα. Υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα διάσταση για το αν η γεώτρηση ξεκίνησε. Η Τουρκία διεκδικεί παράνομα εκείνη την περιοχή. Αρχικά μιλούσε για ‘γεώτρηση της Τουρκίας’. Στην πορεία ,όμως, ενδεχομένως και λόγω αντιδράσεων και παρεμβάσεων, βλέπουμε ν’ αλλάζει κάπως η φρασεολογία, η προσέγγιση της Τουρκίας, δημόσια τουλάχιστον, ότι ενεργεί εκ μέρους των Τ/κ. Όποιος παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας, μπορεί να κατανοήσει ότι η Τουρκία δεν θεωρούσε ποτέ ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει σε Ε/κ ή Τ/κ μέσα από την προσέγγιση της την οποία δεν αποδεχόμαστε σε σχέση με τα ενεργειακά της Κύπρου. Είναι μια σημαντική διάσταση. Επιχειρεί ,δήθεν, να δικαιολογήσει αν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο χρησιμοποιώντας τους Τ/κ. Μέχρι τώρα η Τουρκία θεωρούσε ότι της ανήκει όλη η περιοχή μέχρι την Αίγυπτο. Στην πορεία ,όμως, είδαμε και από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, που ήταν στα κατεχόμενα, να λένε ότι ενεργούν εκ μέρους των Τ/κ. Αυτά είναι πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέσα. Δεν νομίζω να επιθυμεί κανείς να ζητήσουμε βοήθεια από οποιοδήποτε τρίτο κράτος για να στρατιωτικοποιήσουμε αυτή την κατάσταση. Δεν νομίζω κανείς να εισηγείται ή να επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Έχω ακούσει κάποιους να ασκούν κριτική στις τριμερείς και στις τετραμερείς και να λένε ότι αποκλείουμε την Τουρκία από αυτές τις συνεργασίες. Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα εκδήλωση στις Βρυξέλλες όπου προσκλήθηκαν τα κράτη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και τρίτα κράτη. Η Τουρκία έκανε ολόκληρο διάβημα, γιατί σε εθιμοτυπικού χαρακτήρα εκδήλωση προσκλήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πήγε. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι είναι περίοδος Ευρωεκλογών και πρέπει να γίνεται κριτική. Τουλάχιστον όμως σ’ αυτά τα θέματα θεωρώ ότι οι όποιες ενέργειες ή οι όποιες απειλές δεν στρέφονται ενάντια στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων. Και επειδή είμαστε σε περίοδο Ευρωεκλογών θα είναι καλό, και είναι και μια παράκληση εκ μέρους της Κυβέρνησης, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετέχουν σε πολιτικές ομάδες, ειδικά στην Ευρώπη, να επιχειρήσουν να στηρίξουν τις θέσεις και τις προσπάθειές μας και έχουν τη σημασία τους και οι δηλώσεις.

Οι αντιδράσεις που έχουν γίνει από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες είναι σημαντικές. Δηλαδή, οι ενέργειες στην ΑΟΖ μας, η γεώτρηση στο οικόπεδο 6, στο οικόπεδο 10, οι διαπραγματεύσεις για κάποια άλλα οικόπεδα που τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αυτές τις μέρες δεν είναι σημαντικά; Δηλαδή το αίτημα είναι να καλέσουμε αυτά τα κράτη μέσα από τις τριμερείς/τετραμερείς για να στρατιωτικοποιήσουμε την κατάσταση; Αν αυτό επιδιώκουν κάποιοι, ας το πουν δημόσια. Αυτή όμως δεν είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης.

Βλέπουμε να γίνεται αυτή η ενέργεια της Τουρκίας, ξεκίνησε το ερευνητικό σκάφος ‘Πορθητής’ κατά την προηγούμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σκεφτείτε ποιό μήνυμα στέλνουν σε σχέση με το Κυπριακό, τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Πεκίνο, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, είχαν ανταλλάξει σκέψεις για το πώς μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. Η Τουρκία επιλέγει στην προηγούμενη συζήτησης  στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ (1η Μαΐου) να αρχίσει τη συζήτηση με αυτό το θέμα.       

Ερώτηση: Οι σκέψεις αυτές που είχαν ανταλλαγεί περιλαμβάναν και συγκατάθεση και της τουρκικής πλευράς; 

Απάντηση: Σίγουρα. Για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία χρειάζεται η συγκατάθεση όλων των μερών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωρίζει ότι η τελευταία προσπάθεια της κας Λουτ δεν οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα, η ιδέα για συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά για να συζητηθεί το πώς προχωρούμε, μια συνάντηση η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει και την προσπάθεια για όρους αναφοράς που δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, η Τουρκία απάντησε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι δεν μπορούσε να δεχθεί τη συμμετοχή της ΕΕ. Δηλαδή, παρόλο που δύο χρόνια προηγουμένως ήταν εντάξει, δεν υπήρχε πρόβλημα, αυτή τη φορά η Τουρκία απέρριψε την πρόταση δήθεν γι’ αυτό τον λόγο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επεξεργάστηκε κάποιες άλλες ιδέες. Τις μοιράστηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ,,ενδεχομένως να βλέπαμε κινήσεις σύντομα. Έχουμε αυτή την ενέργεια, την παραμονή. Γι’ αυτό, το ΣΑ του ΟΗΕ κατά την κλειστή του συνεδρία συζήτησε εν εκτάσει αυτή την ενδεχόμενη γεώτρηση από πλευράς Τουρκίας και πώς επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.

Ερώτηση: Αυτή η ενέργεια της Τουρκίας απομακρύνει ,ίσως, την κίνηση που ετοίμαζε ο ΓΓ του ΟΗΕ; 

Απάντηση: Θα δούμε. Σίγουρα όμως δεν απομακρύνει τη δική μας επιθυμία. Δεν θεωρούμε ότι τα πράγματα, όπως είναι αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι θετικά με οποιοδήποτε τρόπο.

Ερώτηση: Η κα Λουτ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; 

Απάντηση: Όχι. Απλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επικοινωνήσει γραπτώς με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους ηγέτες των 5 Μόνιμων Μελών προτού εξελιχθεί η κατάσταση με τον ‘Πορθητή’ όπως τη βλέπουμε σήμερα. Ζητούσε να αποφευχθούν τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες θα δυσκολέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Ήταν μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε και δημόσια έκκληση.

Eρώτηση: Ισχύει ότι η Τουρκία ενημέρωσε επίσημα τον ΟΗΕ ότι θα κάνει γεωτρήσεις; 

Απάντηση: Όχι, δεν έχει κάνει επίσημα τέτοια ενημέρωση στον ΟΗΕ. Η αναφορά που είδε το φώς της δημοσιότητας ήταν η απάντηση του Τούρκου Μόνιμου Αντιπροσώπου σε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η πρόθεση είναι γνωστή εδώ και καιρό.

Ερώτηση: Έχει ζητηθεί να κατατεθούν συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη; 

Απάντηση: Γνωρίζουμε αν έχουν κατατεθεί ή όχι; Ας μην προτρέχουμε να γίνονται δηλώσεις. Όταν πρέπει να τοποθετηθούμε δημόσια, θα το κάνουμε. Ας κάνουμε υπομονή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο, πιθανόν την Παρασκευή, για να ενημερώσει συνολικά το Εθνικό Συμβούλιο γι’ αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή ,όμως, οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στην ΕΕ, εκεί δηλαδή που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ερώτηση: Η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για το προσωπικό που εργάζεται στη πλατφόρμα ‘Πορθητής’ τι σημαίνει; 

Απάντηση: Σημαίνει ότι εντοπίζεται το αδίκημα του ποινικού κώδικα ή άλλου νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνεται μαρτυρία από την Αστυνομία για τα γεγονότα και για την υποψία διάπραξης του αδικήματος και εκδίδεται κυπριακό ένταλμα σύλληψης και ακολουθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που στέλνεται στη Europol για να εκτελεστεί ή διεθνές ένταλμα σύλληψης και χρησιμοποιείται η συνδρομή της Interpol προς όλα τα κράτη ούτως ώστε όταν αυτά τα άτομα πάνε σ’ αυτές τις χώρες να συλληφθούν. Σας αναφέρω ότι έχουμε συμφωνίες με πολλές χώρες που άπτονται του θέματος και από χθες έχουν αρχίσει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερώτηση: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις; 

Απάντηση: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο η Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις.

Ερώτηση: Σε παρόμοιες παραβιάσεις θα λαμβάνονταν μέτρα, για παράδειγμα, η περίπτωση που έγινε στην Ουκρανία. Εμείς; 

Απάντηση: Θεωρώ απόλυτα εύστοχο τον παραλληλισμό με τον Ουκρανία και αυτό είναι κάτι στο οποίο εργαζόμαστε τον τελευταίο καιρό.

Ερώτηση: Και τώρα είμαστε καλυμμένοι; 

Απάντηση: Η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δρομολογηθεί εκεί που θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει θέμα για την Τουρκία, δηλαδή εκεί που η Τουρκία μπορεί να αντιληφθεί ότι  με αυτή τη ενέργειά της δημιουργεί προβλήματα για την ίδια. Υπάρχουν διάφορα αιτήματα της Τουρκίας όπως προ-ενταξιακά κονδύλια, αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και άλλα.» 

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=7359#flat