Λύση-πακέτο για εκτόνωση της κρίσης

Print Friendly, PDF & Email

12/5/2019

του Κώστα Βενιζέλου

Στη λογική της πακετοποίησης των «προβλημάτων» θα κινηθεί η Άγκυρα, εντάσσοντας στην ατζέντα ενός διαλόγου το Κυπριακό, την Ενέργεια και τα ελλαδοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένες διπλωματικές πηγές, η εκτόνωση της κρίσης που προκαλεί η Τουρκία από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο, «θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από μια συμφωνία-πακέτο».

Αυτό το ευνοεί για προφανείς λόγους η Τουρκία και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν δυνάμεις, κράτη και Οργανισμοί, που μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο των εν δυνάμει μεσολαβητών, ώστε να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα φέρουν στο ίδιο τραπέζι τους εμπλεκόμενους. Σε αυτούς τους… καλοθελητές, υπάρχουν χώρες με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία (επενδύσεις, εξαγωγές κ.λπ.).  

Την ίδια ώρα, είναι σαφές και από την ήπια αντίδραση κάποιων χωρών, όπως της Βρετανίας αλλά και την «ισορροπημένη» τοποθέτηση του ΟΗΕ, που επί της ουσίας κάλυψε τις τουρκικές προκλήσεις, πως διαμορφώνεται ένα σκηνικό για διάλογο εφ’ όλης της ύλης, στον οποίο το Κυπριακό είναι μέρος του παζλ. Ακόμη και χώρες που προσεγγίζουν θετικά τις διαμαρτυρίες της Λευκωσίας, θεωρούν «λογικό» να γίνει μια συζήτηση για όλες τις «διαφορές».

Είναι προφανές πως η πρόσφατη ενέργεια με την κάθοδο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου του γεωτρύπανου «Πορθητής», αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων και την επιβολή των τουρκικών επιδιώξεων. Να εξαναγκάσει, δηλαδή, Ελλάδα και Κύπρο να μπουν σε ένα πάρε-δώσε, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι για να λαμβάνει η Τουρκία. Η κατοχική δύναμη σε έναν τέτοιο διάλογο δεν έχει να δώσει, πλην της αποφυγής προκλήσεων, έχει όμως να πάρει πολλά. 

Για την τουρκική πλευρά, λοιπόν, το σενάριο αυτό έχει ως στόχο να κερδίσει από Αιγαίο μέχρι Κύπρο και να έχει και μερίδιο στα ενεργειακά. Από το ερντογανικό καθεστώς της Άγκυρας προτάσσεται η τουρκική εκδοχή του αγγλιστί διαπραγματευτικού όρου, win-win. Ο Ερντογάν με το kazan-kazan (τουρκική μετάφραση του win-win) είναι ξεκάθαρος και το αναφέρει άλλωστε και δημόσια. Εννοεί αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε: «Δικό μου το 50% και θέλω (μεγάλο) μερίδιο και από το άλλο 50%».

Στη βάση αυτής της προσέγγισης θα κινηθεί την περίοδο αυτή, προσβλέποντας μέσα από ενέργειες, αναβάθμιση των προκλήσεων και τη συντήρηση κλίματος έντασης. 

Η Τουρκία, όπως πληροφορούμαστε, για να προσέλθει σε διάλογο, απαιτεί όπως παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τούτο, σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, έγινε με αυτόβουλη πρωτοβουλία της Λευκωσίας το 2015, όταν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ πήγε για… συντήρηση. Συζητώντας το Κυπριακό, που όπως ζήτησε η Τουρκία αυτό θα γίνει τον Ιούνιο, στο τραπέζι θα βρεθεί και το ενεργειακό, με απώτερο στόχο να διασφαλιστεί το διαχρονικό τουρκικό αίτημα για συνδιαχείριση και συναπόφαση. Η επιδίωξη αυτή της Άγκυρας αφορά στο σενάριο αυτό με ή χωρίς λύση στο Κυπριακό.

Περαιτέρω, την ίδια περίοδο θα συζητείται και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και είναι προφανές πως θα χρησιμοποιηθεί για μιαν ακόμη φορά ως εργαλείο άσκησης πιέσεων προς τη Λευκωσία. 

Πώς, όμως, θα εμπλακούν και τα ελλαδουρκικά στο πακέτο; Αυτό θα γίνει εάν η Τουρκία προχωρήσει, στο πρότυπο της εισβολής του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, για γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Είναι σαφές πως μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει το κλίμα έντασης και θα προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας. Αυτό προφανώς και θα προκαλέσει την παρέμβαση ισχυρών τρίτων. 

Είναι σαφές πως η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η διπλωματία από πλευράς τρίτων θα παρέμβει για να εκτονώσει την κρίση έχοντας ως βασικό στόχο να φέρει κοντά τους εμπλεκόμενους για να τα βρουν. Αυτό σημαίνει πως η ενέργεια θα περιληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, όπως και τα ελλαδουρκικά. Η Τουρκία, την ίδια ώρα, επιδιώκοντας την πακετοποίηση, θα αναβαθμίζει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι ξεκάθαρο πως για την Άγκυρα η εκτόνωση της κρίσης περνά μέσα από τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα της προσφέρουν τη δυνατότητα στρατηγικού ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου, εμπλοκή της στα ενεργειακά και επεκτείνοντας τις δράσεις της στο Αιγαίο. Καθίσταται σαφές πως η Τουρκία επιχειρεί να οδηγήσει Ελλάδα και Κύπρο στη «φινλανδοποίηση». Στην προσαρμογή/υποταγή τους στους τουρκικούς σχεδιασμούς, την επιβολή όρων και τετελεσμένων υπό την απειλή πολέμου ή με συνεχή στρατιωτική πίεση.

Ένας Ερντογάν σε μικρογραφία στα κατεχόμενα

Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα επιβλήθηκαν από τον Ερντογάν, ο οποίος αρχικά είχε στείλει το μήνυμα της διάλυσης της ψευδοκυβέρνησης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε το ψευδοκράτος, στις 3-4 Μαΐου 2019.

Ο σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία πολιτικής κρίσης, πιο σκληρή(!) γραμμή στο Κυπριακό και προώθηση του Κουντρέτ Οζερσάι στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν θα προωθήσει περαιτέρω αλλαγές στη δομή του ψευδοκράτους, στα πρότυπα της Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτά ο νέος κατοχικός ηγέτης θα έχει όλες τις εξουσίες, όπως ο Τούρκος Πρόεδρος. Στόχος ο Οζερσάι να καταστεί σε μικρογραφία Ερντογάν. Εννοείται ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην Άγκυρα. 

Πρώτος στόχος Λευκωσίας η τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει αύριο το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει επεξεργαστεί όλα τα μέτρα-κυρώσεις κατά της Τουρκίας, προωθεί τη δίωξη εταιρειών.

Την έκδοση ενταλμάτων για αξιωματούχους εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκία για παράνομες γεωτρήσεις. Το πρώτο βήμα είναι η τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. Η συνεργασία της ΤΡΑΟ με άλλες εταιρείες θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Το θέμα πρέπει να περάσει από ΚΕΠΠΑ, ΚΟΡΕΠΕΡ, Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, θα προωθηθούν κι άλλα μέτρα, παρά την απροθυμία εταίρων μας, αν και διαπιστώνεται δυσκολία, καθώς, για παράδειγμα, για την προενταξιακή προοπτική, κονδύλια κ.λπ. οι αποφάσεις προϋποθέτουν ειδική πλειοψηφία.  

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως, συνεχίζει να έχει ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία με ξένους αξιωματούχους, τους οποίους ενημερώνει για την τουρκική προέλαση στην κυπριακή ΑΟΖ. Το βράδυ της Πέμπτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ. Οι Αμερικανοί φέρονται να παρεμβαίνουν προς την Άγκυρα, σε διάφορα επίπεδα, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης που προκαλεί η κατοχική δύναμη.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/700057/lysi-paketo-ga-ektonosi-tis-krisis