Τ/ΥΠΕΞ: Επίθεση σε ΝΑΤΟ και Ελλάδα για την κατάσταση στο Αιγαίο

Print Friendly, PDF & Email

12.05.2019 12:42 

SigmaLive

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βάλλει σήμερα κατά Ελλάδας και ΝΑΤΟ επειδή εκμεταλλεύονται –όπως ισχυρίζεται- την ανοχή που δείχνει η Τουρκία στο Αιγαίο λόγω των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, υπενθυμίζοντας ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα με βάση τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, απευθύνει έκκληση σε Ελλάδα και ΝΑΤΟ να μην ‘εκμεταλλεύονται’ το θέμα των προσφυγικών ροών για να δημιουργούν de facto καταστάσεις στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρνει στο προσκήνιο της αρχές της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας, βάσει των οποίων το ΝΑΤΟ δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε διμερή ζητήματα ανάμεσα σε συμμάχους και καλεί να σταματήσει η δράση των πλοίων του στο Αιγαίο, που συνεπικουρούν το παράνομο καθεστώς που έχει επιβάλλει η Ελλάδα στα νησιά.

Παράλληλα καλεί και την Αθήνα να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση των ‘προβλημάτων’ με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Δεν είναι καινούριο που η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ, και να φέρει ενώπιόν τους διμερή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως τα θέματα του Αιγαίου, για να δικαιολογήσει τις εθνικές της θέσεις. Οι απαντήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας στις ερωτήσεις Έλληνα βουλευτή αποτελούν ένα νέο παράδειγμα των μάταιων προσπαθειών της Ελλάδας.

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης με βάση τις διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947. Αυτές οι διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ισχύουν και σήμερα και επομένως δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα, απαγορεύουν τη στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ως εκ τούτου επιφορτίζουν την Ελλάδα με νομικές ευθύνες.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ δεσμεύονται από την πολιτική της μη παρέμβασης σε διμερή ζητήματα μεταξύ συμμάχων και θα πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο αυτών των αρχών. Αυτό ισχύει και για το Αιγαίο, όσον αφορά στη στάση του ΝΑΤΟ. Στην αρχή αυτής της διαδικασίας, όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ενεργεί με βάση την αρχή της επιφύλαξης μπροστά στις εθνικές πολιτικές, αρχή που ισχύει για οποιοδήποτε σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτή τη συλλογική αντίληψη της Συμμαχίας, έχει συμφωνηθεί ότι και τα στρατιωτικά πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αιγαίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να συνεπικουρούν αυτό το παράνομο καθεστώς των νησιών με ανεφοδιασμούς και επισκέψεις στα λιμάνια τους. Επίσης, αυτά τα πλοία μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Αιγαίο μόνο σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές που έχουν καθορίσει τόσο η χώρα μας όσο και η Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η δράση του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της παράνομης μεταναστευτικής ροής στο Αιγαίο, που λαμβάνει χώρα βασισμένη στα  ανθρωπιστικά μας κίνητρα και στη συγκατάθεση της χώρας μας, είναι μάταιο να εκλαμβάνει τη νόμιμη στάση της Τουρκίας, που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, ως μία de facto κατάσταση.

Επαναλαμβάνουμε στην Ελλάδα την έκκλησή μας για εγκατάλειψη της προσπάθειας δημιουργίας de facto καταστάσεων με το να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τα ιστορικά γεγονότα και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ μας θα ήταν δυνατή μέσω αμοιβαίας κατανόησης, εποικοδομητικής στάσης και κοινών προσπαθειών και ότι η βούληση της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη και ότι εξακολουθούμε να αναμένουμε από την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/international/567468/typeks-epithesi-se-nato-kai-ellada-gia-tin-katastasi-sto-aigaio