Τα δύο σενάρια που σπεύδει να προλάβει η Κυβέρνηση μετά την “εισβολή” του Fatih

Print Friendly, PDF & Email

18/5/2019

Toυ Νικόλα Ζαννέττου

Δύο πολύ συγκεκριμένα σενάρια που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς δεδομένης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας σπεύδει να αντιμετωπίσει προληπτικά η Λευκωσία. Το πράττει σε συνεργασία με το Παρίσι και τη Ρώμη και αφορούν τα εξής σενάρια και ενδεχόμενα:

Σενάριο 1 – «Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz να εγκατασταθεί σε αδειοδοτημένο τεμάχιο»

Είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία προανήγγειλε την κάθοδο και του δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι τοποθετούσαν την εξέλιξη αυτή εντός Μάϊου. Εκτιμάται πως αν η Άγκυρα θελήσει να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, θα στείλει το Yavuz εντός αδειοδοτημένου θαλασσοτεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι για αυτό που υπάρχει σχετική συνεννόηση με το Παρίσι και τη Ρώμη καθώς τα δικαιώματα των συγκεκριμένων τεμαχίων ανήκουν στις εταιρείες Total και ΕΝΙ ή και των δύο. Από τη μια το Υπουργείο Ενέργειας εργάζεται σκληρά για να εμπλέξει και τις δύο εταιρείες μαζί στο οικόπεδο 7, 8, 9, 2 και 3. Επ΄ αυτού συνεννοήσεις γίνονται και με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών αλλά και με την ΕΕ. Τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη έχουν δηλώσει προς την κυπριακή πλευρά την αποφασιστικότητα τους να αντιμετωπίσουν το αρνητικό αυτό σενάριο.

Στο τεμάχιο 10 εμπλέκεται η Αμερικανική ExxonMobil και στο 12 η Αμερικανική Noble, η Shell και η Delek και άρα εκτιμάται πως η Τουρκία δεν θα προβεί σε ενέργειες.

 

Σενάριο 2 – «Η Τουρκία να παρεμποδίσει εκ νέου μια γεώτρηση»

Το περιστατικό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με την παρεμπόδιση της γεώτρησης της εταιρείας ΕΝΙ από τουρκικά πλοία αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ενόψει ενός νέου κύκλου γεωτρήσεων περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, η Λευκωσία εργάζεται προληπτικά για να τα αντιμετωπίσει. Όπως εγκύρως πληροφορείται το AlphaNews.live έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις ιδιαιτέρως από το Παρίσι ότι όταν θα έρθει η ώρα για μια νέα γεώτρηση από τις εταιρείες Total και ΕΝΙ, θα υπάρχει αποτρεπτική παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή γύρω από τις πλατφόρμες.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Ιταλίας έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησαν όπως ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις γύρω από τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Συντονισμός και μέσω ενδεχόμενης κοινής συνάντησης

Στο ίδιο πλαίσιο διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για περαιτέρω συντονισμό μετά τις ευρωεκλογές. 

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/editorial/ta-dyo-senaria-poy-speydei-na-prolabei-i-kybernisi-meta-tin-eisboli-toy-fatih