Θα κρατήσουν τον λόγο τους;

Print Friendly, PDF & Email

Σημερινή

22 Νοε 2016

Είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτός ο πολιτικός λόγος Ελλαδιτών και Ελληνοκύπριων πολιτικών. Επειδή, διαχρονικά, αυτός ο λόγος ακυρώνεται από τις πράξεις. Εκφωνείται προς εντυπωσιασμό του λαού και αντιστρέφεται, όταν οι ηγέτες κληθούν σε εξετάσεις υπεράσπισης των εθνικών δικαιωμάτων.

Από δικής μας πλευράς, καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε στους ηγέτες τις ορθές διακηρύξεις και τις δεσμεύσεις τους και να τους καλούμε να παραμείνουν απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτές, ανεξαρτήτως πιέσεων, εκβιασμών ή και υποσχέσεων εχθρών και «φίλων». Διαφορετικά, καθίστανται ανακόλουθοι, επικίνδυνοι και υποκριτές.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έχει διακηρύξει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη, μόνο εάν αυτή συζητήσει την εγκατάλειψη των τουρκικών εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Δεν θα συμμετάσχει, δηλαδή, σε διάσκεψη για τη συζήτηση άλλων πτυχών, ή για τη διαπραγμάτευση άλλης μορφής τουρκικών εγγυήσεων.

Πρόκειται για ορθή θέση, την οποία όμως ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να στηρίξει στην πράξη. Να μην ενδώσει σε εκκλήσεις της ηγεσίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, ή σε πιέσεις τρίτων, να προσέλθει σε διάσκεψη για συζήτηση άλλων θεμάτων και για πάρε-δώσε στο θέμα των τουρκικών εγγυήσεων. Εάν αποστεί αυτής της δέσμευσής του, αυτομάτως καθίσταται ανακόλουθος και λαϊκιστής.

Αλλά εκτός του Αλέξη Τσίπρα, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του. Έχει διακηρύξει πολλές φορές ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα συμφωνία επί των κριτηρίων, ακολούθως κατάθεση χαρτών και τελικά καθορισμός ημερομηνίας για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Εάν παρεκκλίνει από αυτήν τη δέσμευση, τότε θα επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά ότι διεξάγει πολιτική στο εθνικό θέμα χάριν της λαϊκής κατανάλωσης και ότι αποτελεί πολιτικό, ο οποίος ουδέποτε τήρησε δεσμεύσεις και διακηρύξεις του.

Ο λαός αναμένει τήρηση των δεσμεύσεων και των δύο ηγετών της Ελλάδας και της Κύπρου. Αθέτηση των θέσεών τους θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι έχουν καταστεί ουραγοί των τουρκικών αξιώσεων, τόσο σε θέματα διαδικασίας όσο και σε θέματα ουσίας.

Πρέπει επίσης αμέσως να διευκρινισθεί ποια θέση θα έχει σε αυτήν η Κυπριακή Δημοκρατία. Θα μετέχει ως κράτος, ή θα εκπροσωπηθεί ως κοινότητα; Θα έχει και αυτό τη σημασία του, όσον αφορά την περαιτέρω συνέχιση της ύπαρξης του κυπριακού κράτους, ή θα καταργηθεί πολύ πριν επέλθει λύση;

Η ομόγνωμη βούληση του κυπριακού λαού είναι δεδομένη: Θα στηρίξει λύση χωρίς τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα, χωρίς άλλη μορφή εγγυήσεων από την Τουρκία, χωρίς προσωρινή παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, χωρίς μεταβατικά στάδια, χωρίς παραμονή εποίκων και χωρίς νέα μνημόνια. Χωρίς εν ολίγοις λύση που θα περιέχει στοιχεία Ανάν, και θα μεταθέτει στο άγνωστο εφαρμογή στοιχειωδών ελευθεριών, οι οποίες αναγνωρίζονται και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δεσμευθεί στον λαό, ότι δεν θα αποδεχθεί λύση Ανάν, ή σχέδιο παραπλήσιο του απορριφθέντος το 2004, από τον λαό. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι έχει αποστεί της δέσμευσής του και προσανατολίζεται σε σχέδιο Ανάν 2.

Εάν δεν απελευθερωθεί από τις αγκυλώσεις του, τότε να είναι βέβαιος πως θα ακούσει το δεύτερο «Όχι» του λαού…

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/381506/tha-kratisoun-ton-logo-tous#sthash.YTr6YBvE.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.