Ελάτε να βρούμε την άκρη του νήματος, κορόιδα

Print Friendly, PDF & Email

16/6/2019

του  Άριστου Μιχαηλίδη   

Αυτό που αρνούνται να κατανοήσουν, όσοι ακούνε τα μηνύματα του Ακιντζί και του Τσαβούσογλου και επιμένουν να τους ξεπλένουν με τις δήθεν δικές μας ευθύνες στο αδιέξοδο, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε άκρη ούτε τέλος σε αυτή την πορεία. Κι ότι για να φτάσουμε σε ένα τέλος πρέπει πρώτα να βρούμε μια άκρη. Αν βρήκε κανένας την άκρη να μας το πει κι εμάς, που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε. Σου λέει, ας πούμε ο Ακιντζί, ότι στο θέμα του φυσικού αερίου «εάν δούμε την πιο μικρή άκρη του νήματος (ένα μικρό έστω φως), στο θέμα της αλληλοβοήθειας, του συνεταιρισμού και της από κοινού παραγωγής δουλειάς, στο θέμα του διαμοιρασμού, εάν δούμε μια κατανόηση, είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε αυτό το χέρι. Αλλά τι κρίμα που συμβαίνουν ακριβώς οι αντίθετες εξελίξεις».

Μήπως, είναι αυτή η άκρη, έστω η πιο μικρή άκρη του νήματος; Αν, δηλαδή, κάνουμε ένα βήμα, αν δεχτούμε ότι θα κάνουμε μια κοινή επιτροπή για τα ενεργειακά, μήπως θα είναι η άκρη για να φτάσουμε στο τέρμα, στη λύση; Γιατί αν είναι, όντως πρέπει να το σκεφτούμε. Να μην είμαστε εντελώς αρνητικοί αν ξέρουμε ότι κάνοντας εδώ μια υποχώρηση, δείχνοντας κατανόηση στις τουρκικές αξιώσεις «στο θέμα του συνεταιρισμού και της από κοινού παραγωγής δουλειάς», θα φτάσουμε τελικά στη λύση.

Διότι, έτσι όπως τα λέει ο κ. Ακιντζί έχει κι ένα δίκαιο, σου λέει ο άλλος. Προπάντων, ο άλλος, που η προτεραιότητα του είναι να απομακρυνθεί ο Αναστασιάδης από την εξουσία. Αλλά, αυτό είναι το λιγότερο. Ας απομακρυνθεί αν είναι να φτάσουμε, επιτέλους, στη λύση. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αυτή η άκρη του νήματος δεν είναι η άκρη για να φτάσουμε στη λύση, είναι η άκρη για να μπούμε στον δαιδαλώδη λαβύρινθο και να μας οδηγήσει στο βαθύτερο σκοτάδι μέχρι την τελική μας παράδοση στην τουρκική βουλιμία. Μέχρι να τα χάσουμε όλα, μαζί και τη φυσική μας παρουσία σε αυτό το νησί, που έμελλε να είναι η πατρίδα μας όπως μας την πρόσφερε η μοίρα και οι πρόγονοί μας. (Όχι ανόητοι, εσείς που θα σκεφτείτε κάτι τέτοιο, δεν είναι σκέψεις εθνικισμού, είναι σκέψεις επιβίωσης, κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, ας μείνει στον παράλληλο κόσμο του).

Λοιπόν, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι θα κάνουμε κι αυτή την υποχώρηση, όπως τόσες άλλες, και θα συμφωνήσουμε την κοινή επιτροπή διαχείρισης του ενεργειακού προγράμματος, που απαιτούν, όλα τα άλλα πότε θα τα συμφωνήσουμε; Διότι, ως γνωστό, στη συνδιαχείριση περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, και η συμφωνία μας ότι το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στον τουρκικό αγωγό. «Υπάρχει μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία», έλεγε για πολλοστή φορά ο Τσαβούσογλου την Παρασκευή. Ούτε EastMed, ούτε μεταφορά στην Αίγυπτο, ούτε συνεργασία με το Ισραήλ, ούτε ενδεχόμενο για τερματικό σταθμό στο Βασιλικό, όπως θέλουν οι εταιρείες. Θα έχουμε κοινή επιτροπή με τους Τουρκοκύπριους για το φυσικό αέριο, αλλά θα αποφασίζει η Άγκυρα τι μας συμφέρει. Και όχι μόνο στο φυσικό αέριο. Διότι, άντε και το συμφωνήσαμε αυτό, τα άλλα; Αυτά, που μας λένε ότι είναι εκτός συζήτησης; «Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», έλεγε προχτές, κι αυτό για πολλοστή φορά, ο Ερντογάν. Και βεβαίως, οι εγγυήσεις, οι έποικοι κι όλα τα συνεπακόλουθα.

Δηλαδή, να απλώσουμε το χέρι, που μας ζητά ο Ακιντζί, αλλά αυτοί δεν χρειάζεται να απλώσουν κανένα χέρι. Όπως έλεγε ο ίδιος, μετά το λογύδριο με την άκρη του νήματος που περιμένουν με απλωμένο χέρι να τους την προσφέρουμε, «εάν σήμερα υπάρχει ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ο βασικός λόγος δεν είναι τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά το ότι δεν αποδέχεται η ε/κ πλευρά την πολιτική ισότητα των Τ/κ». Επομένως, θα συμφωνήσουμε για το φυσικό αέριο, ουσιαστικά θα το παραδώσουμε στην Τουρκία, και μετά θα ψάχνουμε να βρούμε την άκρη, για τον κατοχικό στρατό, για τον ρόλο της Τουρκίας που θα είναι για πάντα στην Κύπρο, για την πολιτική ισότητα, για το εδαφικό, για το περιουσιακό… Καλά, γιατί δεν μας λέει ξεκάθαρα ο κ. Ακιντζί ή όποιος άλλος «δικός μας» κάνει πολιτική με τις αμπελοφιλοσοφίες της δήθεν επιστροφής στις διαπραγματεύσεις, ότι το μόνο που μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε είναι τις συνθήκες της μετανάστευσης μας;

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/723082/elate-na-broyme-tin-akri-toy-nimatos-koroida