Το μυστικό δείπνο και η ιστορία του Τάσσου με τον Σερντάρ

Print Friendly, PDF & Email

21/6/2019

του Άριστου Μιχαηλίδη

Με αυτή την ιστορία του μυστικού δείπνου Αναστασιάδη – Οζερσάι, δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι διάφοροι ανόητοι (ανόητοι, διότι αν έχουν νουν δεν τον βάζουν να δουλέψει να τον δούμε κι εμείς) θα επανέφεραν στο προσκήνιο τις συναντήσεις Τάσσου Παπαδόπουλου – Σερντάρ Ντενκτάς, το 2004, για να συνεχίσουν από τη μια, τη δαιμονοποίηση της πολιτικής του Τάσσου έστω κι έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του, και από την άλλη, να μειώσουν τη σημασία των επικρίσεων που γίνονται τώρα στον Αναστασιάδη. Επανέφερε εκείνες τις συναντήσεις ένας από τους κορυφαίους στη διαστρέβλωση αρθρογράφους του κυπριακού Τύπου, ενώ ένας άλλος, σχολίαζε το χτεσινό άρθρο μου υπενθυμίζοντας τις συναντήσεις του Τάσσου οι οποίες έλεγε ήταν μυστικές και επιλήψιμες. Λοιπόν, ας πούμε μια φορά την ιστορία αυτή έτσι όπως είναι ακριβώς, κι όχι όπως την πλασάρουν διάφοροι άσχετοι, που εξυπηρετούν σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα.

Πράγματι, ο Τάσσος συνάντησε στο σπίτι του στη Στράκκα δύο φορές τον Ντενκτάς, μετά από το Μπούργκενστοκ και πριν από το δημοψήφισμα του 2004. Η ιστορία άρχισε, όμως, από το Μπούργκενστοκ. Ο Σερντάρ Ντενκτάς βρισκόταν εκεί μαζί με τον Ταλάτ ως αντιπρόσωποι της τ/κ κοινότητας. Εκεί, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, εισηγήθηκαν δημόσια την αναβολή του Δημοψηφίσματος για μερικούς μήνες, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ο Σερντάρ ζήτησε συνάντηση με τον Τάσσο, για συζήτηση αυτού του ενδεχομένου, αλλά και των ανησυχιών των Τ/κ για την επικείμενη ένταξη στην ΕΕ, είτε με λύση, είτε χωρίς λύση. Ο Τάσσος τον συνάντησε στο Μπούργκενστοκ δύο φορές και αφού πρώτα ενημέρωσε όλους τους Αρχηγούς των Κομμάτων που τον συνόδευαν εκεί. Τους ενημέρωσε, επίσης, για το περιεχόμενο των συναντήσεων αμέσως μετά.

Όταν επέστρεψαν στην Κύπρο ο Σερντάρ ζήτησε νέα συνάντηση με τον Τάσσο για συνέχιση των συζητήσεων του Μπούργκενστοκ, σχετικά με τον ρόλο και τη θέση των Τουρκοκυπρίων μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το φως της πολύ πιθανής απόρριψης του Σχεδίου από τους Ε/κ. Διευθετήθηκε συνάντηση στη Στράκκα, διότι ο Ντενκτάς ήταν «αξιωματούχος» του κατοχικού καθεστώτος και δεν θα μπορούσε να πάει στο Προεδρικό. Για τη συνάντηση αυτή ο Τάσσος ενημέρωσε τον Δημήτρη Χριστόφια (Πρόεδρο της Βουλής και μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο τότε), τόσο πριν όσο και μετά.

Ο Τάσσος ανέφερε στον Ντενκτάς ότι σε τέτοιες διαβουλεύσεις θα έπρεπε να μετέχει και ο Ταλάτ, κι ο Ντενκτάς απάντησε ότι ο Ταλάτ ήταν πλήρως ενημερωμένος και ότι θα του ζητούσε να παραστεί είτε ο ίδιος είτε αντιπρόσωπός του σε ενδεχόμενη νέα συνάντηση. Έγινε πράγματι και δεύτερη συνάντηση. Και σε αυτήν συμμετείχε εκπρόσωπος του Ταλάτ, αλλά και ο Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από παράκληση του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Όπως ο ίδιος ο Τάσσος μου είπε προσωπικά (και το αναφέρω ως μαρτυρία για τους καλόπιστους αναγνώστες, οι κακόπιστοι ας κουρεύονται), ούτε στη δεύτερη συνάντηση υπήρξε κατάληξη, διότι τόσο ο Τάσσος όσο και ο Χριστόφιας, δεν δέχτηκαν ότι μπορούσε να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε «αναβάθμιση» του καθεστώτος της τουρκοκυπριακής «διοίκησης» ή ότι «οι τοποθετήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να ήταν από πριν συμφωνημένες» (π.χ. στο θέμα ένταξης της Τουρκίας).

Ούτε δείπνα υπήρξαν, ούτε μυστικότητα, ούτε συζητούσαν την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, όπως λένε οι ανόητοι (το ξαναλέω, διότι μόνο ανόητος μπορεί να είσαι αν παριστάνεις ότι ξέρεις πολλά ενώ δεν έχεις ιδέα και απλώς διαστρεβλώνεις ιστορικά γεγονότα). Να υπενθυμίσω, μάλιστα, ότι από το 2004 αυτές οι συναντήσεις δημοσιοποιήθηκαν διαστρεβλωμένες το 2007 όταν αποφασίστηκε το φάγωμα του Τάσσου από την προεδρία. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Ντενκτάς συνάντησε τον Τάσσο σε γνώση του Ταλάτ. Δεν έκανε μυστικό δείπνο πίσω από την πλάτη του, όπως κάνει ο Οζερσάι πίσω από την πλάτη του Ακιντζί, ροκανίζοντας τη θέση του, με τη βοήθεια Ελληνοκύπριων πολιτικών αρχηγών. Επίσης, ο Τάσσος, παρότι διαφωνούσαν κάθετα για το σχέδιο Ανάν, ενημέρωσε τον Χριστόφια για την πρώτη συνάντηση και τον κάλεσε στη δεύτερη, σε πλήρη συνεννόηση και με τον Ταλάτ. Δεν περίμενε να διαρρεύσει από τα κατεχόμενα δεκαπέντε μέρες μετά για να μας λέει ότι ήταν ένα κοινωνικής φύσεως δείπνο και συνεπώς αυτό είναι όλο…

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/726507/to-mystiko-deipno-kai-i-istoria-toy-tassoy-me-ton-serntar