Μισός αιώνας πανωλεθριών

Print Friendly, PDF & Email

23/6/2019

του  Γιάννη Σπανού 

Το 1974 ηττηθήκαμε στον πόλεμο λόγω ηγεμονικών ψευδαισθήσεων και στρατιωτικής προδοσίας. Πολιτικά οι αυταπάτες της ηγεμονίας εκάλυψαν τις πραγματικότητες. Οι ναρκισσιστικές ψευδαισθήσεις συσκότισαν τις ανάγκες. Δεν έγιναν  οι προετοιμασίες αντιμετώπισης των ορατών κινδύνων. Παρ’ όλον ότι βλέπαμε τον εχθρό να εξοπλίζεται και να προπαρασκευάζεται να μας επιτεθεί, αδρανήσαμε εγκληματικά. Δεν μεριμνήσαμε για την ενίσχυση της Εθνοφρουράς. Εγκαταλείψανε ξυπόλυτους στ’ αγκάθια τους στρατιώτες μας. Τους παραδώσαμε στην προδοσία. Δεν λάβαμε προληπτικά μέτρα. Δεν καλύψαμε τα νώτα στους μεταπράτες εθνικών εδαφών που η λογική  δακτυλοδεικτούσε. Και αδρανήσαμε στον ενδοτισμό που εγκατέλειπε τα παιδιά μας άοπλα έναντι του επιδρομέα και το έβαζε στα πόδια, ενώ ο εχθρός εφορμούσε, βίαζε, αιματοκυλούσε και σκλάβωνε την πατρίδα. Στο κεφάλαιο των θλιβερών σελίδων της ιστορίας, επαναλαμβανόταν η καταισχύνη του 1897, όταν οι άοπλες και άχρηστες «αγέλες» του ελληνικού στρατού, σύρονταν επί τριάντα μέρες στην καταισχύνη των τουρκικών προελάσεων που εξοπλίζονταν και κατευθύνονταν από τους Γερμανούς (Βλπ. Travels and politics). Επερχόταν στρατιωτική και οικονομική καταστροφή, οι πρίγκιπες οργίαζαν στα μετόπισθεν με τις Αγγλίδες νοσοκόμες (μαρτυρία Μαρκεζίνη) υπό τους ήχους των τηλεβόλων των Τούρκων, ο δε Χαρίλαος Τρικούπης πέθαινε πάμφτωχος στη Γαλλία, όπου τον συντηρούσε η αγαπημένη του βαρώνη Μαρία Trautenberg και επιβαλλόταν ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (1896-1978) που μετέτρεψε την Ελλάδα σε άθλιο προτεκτοράτο! (Πρωθυπουργίες Δηλιγιάννη, Ράλλη). 

Αναγνώρισε την αλήθεια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μόλις ανέλαβε το εθνικό πηδάλιο εξόπλισε και εκπαίδευσε τον στρατό με Γάλλους αξιωματικούς, πέτυχε συνεννόηση με την Αγγλία, επανόρθωσε την οικονομία με δάνεια, εξασφάλισε πολιτικά την Ελλάδα, σφυρηλάτησε με τη Βαλκανική συμμαχία τη χώρα και πενταπλασίασε τα ελεύθερα εδάφη με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Με την ίδια τακτική διεξήγαγε στα πλαίσια της συμμαχίας της ΑΝΤΑΝΤ τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1917 κι έφθασε στα πρόθυρα της Κωνσταντινουπόλεως, απελευθερώνοντας την Ιωνία, πραγματοποιώντας το όνειρο της Ελλάδος των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, αν και τον εθνικό ηγέτη μαχαίρωνε πισώπλατα η ξένη δυναστεία του βασιλιά και των γιών του. Την 1η Νοεμβρίου του 1920, διενήργησε εκλογές, η βασιλική παράταξη νίκησε τον Βενιζέλο και οδήγησε στην ήττα της Μικρασιατικής Καταστροφής των 750 χιλιάδων νεκρών, του ενάμισι εκατομμυρίου προσφύγων και της απώλειας της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Έκτοτε οι κατά συρροήν απρονοησίες και οι βλακείες, έσυραν στις απαυξανόμενες πανωλεθρίες του εμφυλίου 1945-49, της Ζυρίχης του 1959, της τουρκοκρατίας του 1974. Διότι οι ηγέτες άλλαξαν τακτική. Εγκατέλειψαν τη δυναμική της πολεμικής προπαρασκευής ενώπιον του εχθρού και ακολούθησαν την πολιτική που επέφερε τη συσσωρευμένη αθλιότητα των ταπεινώσεων επί 45 συνεχή χρόνια. Και η ελληνική πολιτική ζει χωρίς Βενιζέλο, χωρίς την τακτική των ελπίδων. Ενδίδει. Παραδίδει, με τελευταία θύματα την Κύπρο, τώρα τη Μακεδονία και Κύριος οίδε ποια άλλα, καθ’ ον χρόνο ο Ράμα βρίσκεται προ των πυλών της Ηπείρου, απειλώντας τη Θεσπρωτία, ενώ ο Τούρκος εισβολέας έχει στραμμένα τα κανόνια του εναντίον της Δημοκρατίας μας.

Η απειλή παρατείνεται επί μισό αιώνα. Είναι ορατή και προκλητική. Οι κομματάρχες μας ξεγράφουν επίμονα πατρίδες. Σηκώνουν παντιέρες διεκδίκησης μιας περιοχής και χωρίς ντροπή σβήνουν από τη συνείδηση Καρπασία, Κερύνεια, Αμμόχωστο, Μεσαορία. Και οι απομένοντες όχλοι τους χειροκροτούν στα κομματικά πανηγύρια, χωρίς συναίσθηση πατριωτικής ευθύνης, χωρίς οι υπόλοιποι να τους εγκαλούν απαιτώντας απολογίες. Ο καταρρέων πρωθυπουργός δεν αντιδρά με την αναγκαία αποφασιστικότητα και με αντίσταση στη συμμαχία που υπαγορεύει υποχωρήσεις. Υπογράφει διατεταγμένες εκχωρήσεις βορείων εδαφών. Η επίδοξη εξουσία δεν εξαγγέλλει πολεμική αντίδραση στην εχθρική βουλιμία. Οι διαθέσεις της παραπέμπουν στους εμπνευστές της, της εικοσαετίας του πενήντα- εξήντα και όζουν Ζυριχικής απόπνιξης. Και ενώ ο επιδρομέας ουρλιάζει, η δύστυχη Κύπρος μειώνει τη στρατιωτική θητεία χωρίς να εξασφαλίζει αμυντικές δυνατότητες. Περιορίζεται σε υποτιθέμενες συμμαχικές συμπαραστάσεις. Κουβέντες του αέρα. Σαπουνόφουσκες. Η δε αντιπολίτευση καλεί τον εκλεγέντα προ έτους με πλειοψηφία 57% Πρόεδρο να… παραιτηθεί! Αντανακλάσεις Μαδούρο και Βανεζουέλας! Αδρανούμε όταν οι Τούρκοι αυλακώνουν το πέλαγος της Πάφου και διενεργούν γεωτρήσεις στους βυθούς των θαλασσών μας, 123 χρόνια μετά τον εξευτελισμό του 1897, 97 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εξήντα χρόνια μετά την εξαπάτηση του 1959, 45 χρόνια μετά την Κυπριακή Καταστροφή του 1974.  Οδυνηρές αλήθειες μας μαστιγώνουν τις πλάτες αλλά μυαλό δεν βάζουμε. Μας δέρνουν τα ίδια πάθη, μας κατατρέχουν τα ίδια λάθη, μας σέρνουν ως πρόβατα επί σφαγήν οι ίδιες λυκοφιλίες, μας εμπαίζουν οι ίδιοι «εταίροι» κι εμείς δεν αλλάζουμε, δεν πετάμε, επί τέλους, τα καλύμματα από τα μάτια μας, τα φίμωτρα από τα χείλη μας για να φωνάξουμε, δεν δραπετεύουμε από τα σφιχταγκαλιάσματα των απατεώνων, οδεύουμε στην ίδια στράτα που πήραν οι προηγούμενοι κι έπεσαν στον γκρεμό. Μένουμε κρεμασμένοι στο βρόχο της ίδιας εγγλέζικης αγχόνης έξι δεκαετίες υπό τις ελεεινολογίες του κόσμου που καγχάζει όταν η αδράνειά μας εκλιπαρεί βοήθεια. Κάτι τέτοιο καμιά ιστορία αξιοπρέπειας δεν το αιτιολογεί. Η καταδικαστική ετυμηγορία των αιώνων είναι  προδιαγεγραμμένη. Κι όμως η ιστορία φωτίζει την ιερή υποχρέωση αποδέσμευσης από τα αγκυροβόλια της ξένης εξάρτησης και του αγώνα της αντίστασης στον προαιώνιο εχθρό έστω και αργά. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/727521/misos-aionas-panolethrion