Τι «πρόσθετες διασφαλίσεις», Πρόεδρε, τα θέλουν όλα σου λένε

Print Friendly, PDF & Email

24/7/2019

του   Άριστου Μιχαηλίδη    

Τον Σεπτέμβρη του 2011, όταν η Άγκυρα και οι εδώ εγκάθετοί της έστησαν ολόκληρη δολοπλοκία ενάντια στη διεθνή νομιμότητα για να υποστηρίξουν με τις φρεγάτες τους ότι ο φυσικός πλούτος δεν ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι οι έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, στα κουτουρού, χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς συμβουλές, άρχισε να παίζει οικειοθελώς στο γήπεδο που του έστρωσαν. Πήγε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και μοίραζε διαβεβαιώσεις για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο. «Εγγυούμαι», έλεγε σε διάσκεψη Τύπου, «ότι και πριν τη λύση –εάν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση– εάν θα έχουμε αυτά τα εισοδήματα, θα δούμε με ποιον τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό και των δύο κοινοτήτων» (Νέα Υόρκη 22/9/2011). Και λίγο αργότερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης επαναλάμβανε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι ανεξαρτήτως συνθηκών θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων». Ήταν όταν αρχίσαμε να έχουμε τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις ότι το φυσικό αέριο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης. Αλλά η πολιτική μας συνέχιζε να είναι πολιτική του ποδαριού. Ο Πρόεδρος μόνος του αποφάσισε ότι θα εγγυηθεί εισοδήματα για τους Τ/κ, χωρίς καμιά σκέψη για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ευρύτερη πολιτική και επίδραση στο Κυπριακό. Έτσι του ήρθε, έτσι είπε και μετά ας τρέχουν άλλοι να βρουν την άκρη.

Τα πιο πάνω τα έγραφε η στήλη στις 11/6/2017. Τα ξαναγράφω διότι πορευόμαστε στην ίδια κατεύθυνση χωρίς να αλλάζει τίποτα. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά από τον εντοπισμό κοιτασμάτων, επίμονα η τουρκική πολιτική βασίζεται πάνω σε αυτά. Επιμένουν να λένε ότι είναι συνιδιοκτήτες του φυσικού αερίου, επικαλούμενοι μάλιστα όσα λένε οι ηγέτες μας, και ως συνιδιοκτήτες απαιτούν να έχουν λόγο σε όλα. «Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι οι Τ/κ πρέπει να μετέχουν σε όλα τα στάδια των ενεργειών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες και να έχουν λόγο στις διαδικασίες» έλεγε χτες, ως πρώτη απάντηση στην επιστολή Αναστασιάδη, ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού. Πέφτοντας στην παγίδα, οι δικοί μας κάνουν προτάσεις και αντιπροτάσεις, αναζητώντας τρόπους να κατευνάσουν τον τουρκικό παραλογισμό. Ο οποίος, επειδή ακριβώς αντιμετωπίζεται με μισόλογα, πέτυχε να κερδίζει κατανόηση και γι’ αυτό ακούμε, κατ’ επανάληψη, Αμερικανούς, Ευρωπαίους και εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, να παρακάμπτουν το διεθνές δίκαιο και να προτάσσουν το ότι τα έσοδα πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων. Τώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στέλνει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στον Ακιντζί, για να πει ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε πρόσθετες διασφαλίσεις για να διασκεδαστεί οποιοσδήποτε φόβος, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Χρόνο με τον χρόνο μπήκαμε στην παγίδα που έστησαν οι Τούρκοι και τώρα είναι αδύνατο να ξεφύγουμε. Όφειλαν να είναι σταθεροί οι ηγέτες μας σε ένα μόνο επιχείρημα: Ότι ο φυσικός πλούτος δεν ανήκει ούτε στους Ελληνοκύπριους ούτε στους Τουρκοκύπριους. Δεν είναι λογικό να διαχωρίζεται ο κυπριακός λαός σε δύο λαούς που δικαιούνται μερίδια. Το όποιο όφελος από τα κοιτάσματα ανήκει στο κυπριακό κράτος, στο νόμιμο κράτος, στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στη μετεξέλιξή της, αν οι Τούρκοι δεχθούν μια σωστή λύση, και φυσικά στους πολίτες του, τους νόμιμους πολίτες του, είτε είναι Ελληνοκύπριοι, είτε Τουρκοκύπριοι, είτε Μαρωνίτες, Αρμένιοι ή Λατίνοι. Τη διαχείριση την έχει το νόμιμο κράτος.

Στην Κυπριακή Δημοκρατία ανήκουν και το έδαφος και η θάλασσα και ο εναέριος χώρος. Γι’ αυτό και είναι παράνομη η κατάληψή τους από τον κατοχικό στρατό και από τους Τουρκοκύπριους. Γι΄ αυτό και είναι παράνομες οι αεροπορικές πτήσεις στην Τύμπου και οι ελλιμενισμοί σκαφών στα λιμάνια. Όπως πάμε θα καταλήξουμε να δώσουμε νομιμοποίηση στην αρπαγή του φυσικού αερίου, ενώ εκκρεμεί η αρπαγή όλων των άλλων. Γιατί δεν μας λέει κανένας να μοιραστεί ακριβοδίκαια το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Μόνο τα κοιτάσματα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια; Οι ιδιοκτησίες των Τουρκοκυπρίων μέχρι το 1974 ήταν 12,3% της έκτασης της κυπριακής γης. Τώρα κατέχουν παράνομα το 36,2% επί του συνόλου της χώρας εξαιρουμένων των Βρετανικών Βάσεων. Γιατί δεν μιλά κανένας για τον ακριβοδίκαιο διαμοιρασμό της γης;

aristosm@phileleftheros.com

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/747331/ti-prosthetes-diasfaliseis-proedre-ta-theloyn-ola-soy-lene