Νέα παράνομη Navtex για «Μπαρμπαρός» στα αδειοδοτημένα οικόπεδα 9 και 12 της Κυριακής ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email

26/7/2019

του  Πέτρου Θεοχαρίδη  

Σε περιοχές του τεμαχίου 9 και του τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κινείται από σήμερα το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός».

Σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε αργά χθες η Τουρκία, το «Μπαρμπαρός» με συνοδευτικά σκάφη τα «Tanux-1» και «Apollo Moon» θα πραγματοποιήσει (παράνομες) σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή που περιγράφεται, μέχρι και τις 20 Αυγούστου. 

Στο μεταξύ, το τελευταίο τριήμερο το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, κινείται σε διάφορες κατευθύνσεις και σε ακτίνα μέχρι και ένα χιλιόμετρο περίπου από την αρχική θέση που βρισκόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα σε συγκεκριμένο σημείο. Πληροφορίες του Philenews, αναφέρουν ότι με βοηθητικό πλοίο που θα έπρεπε να εξυπηρετεί το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο – το Fatih (Πορθητής), στην περιοχή κατεβάζουν υποβρύχια ρομπότ ώστε να μελετήσουν την διαμόρφωση του βυθού και να καθορίσουν το σημείο γεώτρησης. 

Στην φώτο, με αρ.1 η νέα περιοχή παράνομων σεισμογραφικών με το «Μπαρμπαρός». Με αρ. 2 η περιοχή στην οποία πραγματοποίησε σεισμογραφικές έρευνες το τελευταίο τρίμηνο το ίδιο σεισμογραφικό. Με αρ. 3 η θέση που βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) και με αρ. 4 η περιοχή που βρίσκεται το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Yavuz.

ΠΗΓΗ:Philnews