Επιθεώρησε τις παράνομες εργασίες του Γιαβούζ ο Ντονμέζ (εικόνες)

Print Friendly, PDF & Email

7/8/2019

Στα 1710 μέτρα βάθος έφτασε η γεώτρηση του Γιαβούζ στα ανοιχτά της Καρπασίας, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος με ελικόπτερο επισκέφθηκε το τουρκικό γεωτρύπανο με τον ‘πρωθυπουργό’ των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ και τον ‘υπουργό ενέργειας’ Χασάν Τατσόι.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το Γιαβούζ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του σε 2,5 μήνες, ενώ μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και το σεισμογραφικό Ορούτζ Ρέις, 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε: ’Όπως γνωρίζετε το Γιαβούζ είναι το τελευταίο γεωτρύπανο που εντάχθηκε στο νηολόγιο μας. Το Φατίχ συνεχίζει τις εργασίες του δυτικά του νησιού. Το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ  συνεχίζει τη γεώτρηση του στο Καρπάζ 1. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 1710 μέτρα βάθος. Το πρόγραμμά του εδώ θα είναι περίπου 2,5 μήνες. Ελπίζουμε πρώτα ο Αλλάχ όταν φτάσουμε στον στόχο να φτάσουμε και στο φυσικό αέριο. Το σλόγκαν μας είναι ‘Εάν υπάρχει, θα το βρούμε’. Εάν σε αυτό το σημείο υπάρχει, θα το ανακαλύψουμε το συντομότερο”.

Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη πως η Τουρκία τον Αύγουστο θα στείλει στα κατεχόμενα ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο κι έτσι στο νησί γενικότερα θα υπάρχουν δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμικά πλοία της Τουρκίας. “Το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες νοτίως της Κύπρου  στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) από την ‘τδβκ’.

Μέσα στον Αύγουστο θα στείλουμε στην Μεσόγειο και το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο μας, το Ορούτς Ρέις. Επομένως τις εργασίες μας στην Μεσόγειο θα τις κάνουμε με δύο σεισμικά πλοία και δύο γεωτρύπανα”, ανέφερε.

Για την πρόταση που υπέβαλε η Τ/κ πλευρά προς την Ε/κ για σύσταση κοινής επιτροπής για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία τη στηρίζει. “Όπως γνωρίζετε εμείς στηρίζουμε μέχρι τέλους την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ομογενών μας που ζουν στην ‘τδβκ’. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα παράνομα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που κήρυξε μονομερώς η Ε/κ πλευρά προκαλώντας τετελεσμένα.

Τον περασμένο μήνα η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ υπέβαλε πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής για την κοινή αξιολόγηση των υδρογονανθράκων και των διαμοιρασμό τους με δίκαιο τρόπο. Ωστόσο η ‘Ε/κ διοίκηση’, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, απέρριψε αυτή την πρόταση. Ελπίζουμε ότι αυτή η σοβαρή πρόταση θα επανεξεταστεί και θα είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να συναντηθούν οι δύο πλευρές για να υπάρξει αποτέλεσμα. Θέλω να δηλώσω ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις θα στηρίξουμε αυτές τις συναντήσεις”, ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλει να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα στις εργασίες γεώτρησης που γίνονται σε όλο το νησί και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Εντογάν για  τη στήριξη που προσφέρει για το θέμα, λέγοντας ότι οι γεωτρήσεις είναι εθνική υπόθεση. “Πρώτα ο Αλλάχ σύντομα θα δώσουμε τα καλά νέα. Ασφαλώς αυτή η αναζήτηση είναι μια ριψοκίνδυνη υπόθεση.

Οι άγνωστες πτυχές είναι πολλές. Για να μειωθούν αυτές οι άγνωστες πτυχές χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το Γιαβούζ του οποίου αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κατάστρωμα του, είναι ένα από τα 15-16 πλοία του κόσμου. Είμαστε από τις 5-6 χώρες του κόσμου που μπορούν να κάνουν αυτού του είδους τις γεωτρήσεις. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία γι αυτού τους είδους τις γεωτρήσεις. Διεξάγουμε αυτές τις εργασίες με τουρκικό προσωπικό κυρίως. Πρώτα ο Αλλάχ σύντομα το προσωπικό που βλέπουμε εδώ μέσα θα είναι μόνο Τούρκοι πολίτες.

Επειδή αυτό είναι εθνικό ζήτημα, γνωρίζουμε ότι έχουμε τη στήριξη και τις προσευχές τόσο των πολιτών μας που ζουν στην Τουρκική Δημοκρατία όσο και των ομογενών μας στην ‘τδβκ’”, ανέφερε.

Και ο ‘πρωθυπουργός’ Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την “αποφασιστική” του στάση στην ανατολική Μεσόγειο. ¨Σήμερα πραγματικά για μας είναι μια πολύ σημαντική μέρα”, ανέφερε.

Σε συγγένεια και δικαιώματα που φτάνουν στο 1571 αναφέρθηκε ο Ντονμέζ

«Εμείς δεν γνωρίσαμε όσους ζουν στην Κύπρο μόνο το 1974, η συγγένεια και το δίκιο (νομικά δικαιώματα) μας πάνε μέχρι το 1571», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση στο Δίκωμο, στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα και ο «υπουργός ενέργειας», καθώς και κόσμος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ντονμέζ αναφέρθηκε στις επαφές που είχε χθες με την τ/κ ηγεσία αλλά και στην σημασία που έχει η Κύπρος για την Τουρκία. «Εμείς δεν γνωρίσαμε όσους ζουν στην Κύπρο μόνο το 1974, η συγγένεια και το δίκιο (νομικά δικαιώματα) μας πάνε μέχρι το 1571. Όταν εσείς λυπάστε, κι εμείς λυπόμαστε, όταν εσείς χαίρεστε κι εμείς χαιρόμαστε. Μας ενώνει η λύπη, η περηφάνεια, το μέλλον. Ήμασταν δίπλα σας μέχρι σήμερα, μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας και από δω και πέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά σας, το δίκαιό σας και τα συμφέροντά σας, μέχρι τέλους».

Συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο κ. Ντονμέζ επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά συμπεριφέρεται σαν είναι ο μόνος άρχοντας στο νησί. Η ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε εθνική υπόθεση όχι μόνο για την «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – αλλά για 80 εκατ. πολίτες της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Η ειρήνη, ανέφερε, δεν ήρθε εύκολα και το να συντηρηθεί το κλίμα ειρήνης και ευμάρειας είναι εξίσου δύσκολο. Είπε ότι δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας για να «κυριαρχήσει η ειρήνη σε αυτά τα χώματα από τους ομοεθνείς μας. Έχουμε ήρωες και μάρτυρες (σσ: αυτοί που πεθαίνουν σε πόλεμο)». Μακάρι αυτή η κοινωνία να μην ζήσει ξανά εκείνες τις μέρες και γι’ αυτό χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία για να εφαρμόσουμε το κοινό όραμα, σημείωσε.

«Εμείς στην Τουρκική Δημοκρατία θα είμαστε και πάλι πίσω σας σε αυτό τον ιερό αγώνα των συγγενών και των ομοεθνών μας». Πιστεύω ότι πιστεύετε και σεις από καρδιάς στον ίδιο στόχο και μακάρι ο Αλλάχ να (βοηθήσει να) μην χαλάσει την ενότητα και την ομοψυχία μας, ανέφερε ο κ. Ντονμέζ.

Πηγή: philenews / in.gr / ΚΥΠΕ