Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

30-08-2019 10:34

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019, στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, σχολίασε τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Το πλήρες  κείμενο των ερωτο-απαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις προσπάθειες ν’ ανοίξει η πόλη των Βαρωσίων; 

Απάντηση: Κατ’ αρχάς ν’ αναφέρω ότι θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρά τα όσα επιχειρούνται να γίνουν και δεν υποβαθμίζουμε καθόλου τις δηλώσεις και τις ενέργειες του κ. Οζερσάι σε σχέση με την Αμμόχωστο. Να αναφέρουμε ,επίσης, ότι ανάμεσα σε άλλες ενέργειες και πέραν της σχετικής συζήτησης που ειχε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος θα θέσει ξεκάθαρα το θέμα και στην κ. Λουτ στη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή  το πρωί διότι αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες του κ. Οζερσάι στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι ενέργειες του κ. Οζερσάι δεν είναι τυχαίες. Ένας λόγος αφορά τις ίδιες τις προσωπικές φιλοδοξίες του κ. Οζερσάι που αφορούν τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα. Ένας άλλος πολύ βασικός λόγος είναι αυτή η κινητικότητα που υπάρχει για επανέναρξη των συνομιλιών. Βλέπουμε αυτή την κινητικότητα και λόγω της επίσκεψης της κας Λουτ. Βλέπουμε ότι η συνάντηση των δυο ηγετών στις 9 Αυγούστου είχε αποτελέσματα. Ο κ. Οζερσάι δεν επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως ανέφερα και πρόσφατα σε συζήτηση που είχαμε, θα γίνονται και θα προωθούνται τέτοιου είδους ενέργειες και δηλώσεις με σκοπό να δηλητηριάσουν το κλίμα και να μην επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Οζερσάι με τις χθεσινές σκηνές έπαιξε με τα αισθήματα ,έπαιξε με τον πόνο των Αμμοχωστιανών, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να βλέπεις φωτογραφίες από το σπίτι σου 45 χρόνια μετά. Εμείς θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο του κόσμου. Η συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με την κα Λουτ θα είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με ένα και μοναδικό στόχο: την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων.

Ερώτηση: Τί κάνουμε αν η άλλη πλευρά προχωρήσει με σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου; 

Απάντηση: Το θέμα έχει συζητηθεί και με τον κ. Ακιντζί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Θα ήθελα να μην αναφέρω δημόσια ποια ήταν η αντίδραση του κ. Ακιντζί. Από εκεί και πέρα ,και σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της Αμμοχώστου και πρώτ’ απ’ όλα με το Δήμο της Αμμοχώστου, με τον οποίο υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς υπάρχουν και σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα θα τεθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο πέραν των όσων έχουν γίνει ήδη από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ,έτσι ώστε να τερματιστούν οι όποιες σκέψεις και ό,τι κρύβεται πισω από τέτοιες σκέψεις. Να σας πω επίσης ότι στην πρόσφατη απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο ήταν ξεκάθαρη η αναφορά του κ. Γκουτέρες πως ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, αυτό θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου των σχετικών Ψηφισμάτων των σχετικών αναφορών στα Ψηφίσματα που αφορούν την Κύπρο.

Ο κ. Οζερσάι δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι η Αμμόχωστός είναι δική του υπόθεση. Ο κ. Οζερσάι δεν λειτουργεί από μόνος του. Λειτουργεί σε συνεργασία με την Τουρκία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε ο χρόνος ούτε ο τρόπος που επέλεξε δυο μέρες πριν την επίσκεψη της κ. Λουτ, να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν υποτιμούμε τις δηλώσεις του κ. Οζερσάι και θα κινηθόυμε το αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο που σας προανέφερα.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση ο κ. Ακιντζί να αντιδράσει με τις ενέργειες του κ. Οζερσάι; 

Απάντηση: Δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω εγώ εκ μέρους του κ. Ακιντζί. Υπάρχουν οι ξεκάθαρες δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα της Αμμοχώστου και την ανάγκη ό,τι είναι να γίνει να γίνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές είναι δηλώσεις που έγιναν δημόσια και είναι ένα θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα και στη συνάντηση των δυο ηγετών.

Ερώτηση: Ισχύει το ότι ο ΠΟΡΘΗΤΗΣ θα προβεί σε νέα γεώτρηση; 

Απάντηση: Χθες προχώρησαν σε έκδοση οδηγίας προς τους ναυτιλωμένους που δεσμεύουν περιοχή ακριβώς δίπλα από την περιοχή που διεξάγεται η παράνομη γεώτρηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ήδη έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Λέγεται ότι εταιρίες τουρκικών και άλλων συμφερόντων προσεγγίζουν Βαρωσιώτες για να πουλήσουν περιουσίες. Πώς το σχολιάζετε; 

Απάντηση: Από χθες που είδε το φως της δημοσιότητας αυτό το θέμα, υπήρξε επικοινωνία τόσο με το Δημαρχείο Αμμοχώστου όσο και με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Έχουν καθοριστεί συναντήσεις αρχές της άλλης εβδομάδας για συζήτηση του όλου θέματος για να έχουμε ενώπιών μας πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες και να υπάρξει και συγκεκριμένη τοποθέτηση.»

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=9313#flat