Τατάρ: Λύση στη βάση δυο ξεχωριστών κρατών και κυρίαρχων λαών

Print Friendly, PDF & Email

13.09.2019 16:27 

Sigmalive

Αν υπάρξει λύση στο Κυπριακό αυτή πρέπει να εδράζεται στη βάση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων, δήλωσε ο λεγόμενος «Πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ.

Ο κ. Τατάρ, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ξεκαθάρισε ότι η υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων εδράζεται στην ύπαρξη δυο ξεχωριστών κρατών και δυο ξεχωριστών κυρίαρχων λαών στην Κύπρο, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (13/9), η ειδική απεσταλμένη του Γ. Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ απέστειλε επιστολές σε Αναστασιάδη και Ακιντζί κάνοντας λόγο για σοβαρά βήματα προόδου. 

Την ίδια ώρα χθες (12/9) ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο CNN Turk, την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την Αμμόχωστο.

Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου μέσω γραπτής ανακοίνωσης λέγοντας: “Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτικό δίκτυο σχετικά με την Αμμόχωστο Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κύριους στόχους της Τουρκίας. Από τη μια την παρεμπόδιση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και τον τερματισμό της κατοχής και από την άλλη την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ., με σκοπό το σφετερισμό πολύ μεγάλου μέρους των φυσικών πόρων της Κύπρου, αλλά και καθαρά επεκτατικές βλέψεις εις βάρος της Αμμοχώστου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Τα Νέα” των Αθηνών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Αμμοχώστου.

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/kypriako/587480/tatar-lysi-sti-vasi-dyo-ksexoriston-kraton-kai-kyriarxon-laon