Η αξιοπρέπεια του Φέρχοφσταντ

Print Friendly, PDF & Email

του Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη

24 Νοε 2016

«Ναι, υποστήριζα την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, αλλά δεν είμαι παλαβός»! Αυτά τόνισε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, κατόπιν του εξής ερωτήματος: Καλά, εσείς δεν ήσασταν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ; Πώς τώρα υποστηρίζετε αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών; Και ο άνθρωπος εξήγησε ότι δεν είναι βλάκας!

Μπορεί, όπως είπε, και να βλέπει και να ακούει τι συμβαίνει στην Τουρκία, και να κατανοεί ποια είναι η πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν, την οποία τόσο ο ίδιος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν ως δικτατορική και επικίνδυνη.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, η εν Κύπρω υποστηρικτές της ομοσπονδίας ούτε βλέπουν ούτε ακούν. Δεν θέλουν να κατανοούν την πραγματικότητα. Επιμένουν σε συνομιλίες για να συνεταιρέψουμε με τον Ερντογάν. Και να γίνουμε προτεκτοράτο του.

Το πρόβλημα δεν είναι απλό αλλά έγινε περίπλοκο, διότι υιοθετήθηκε μια εξευμενιστική ουτοπική πολιτική, επί τη βάσει της ψευδαίσθησης ότι, κατά κάποιον μαγικό τρόπο, η Άγκυρα θα αλλάξει στάση έναντι μιας ανοχύρωτης κυπριακής πολιτείας, η οποία κινείται από υποχώρηση σε υποχώρηση, κρεμώντας, ταυτοχρόνως, στο ράφι όλα τα νομικά και πολιτικά εργαλεία που προσφέρει η ΕΕ.

Από την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ώς την αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, κατά το μοντέλο της Κριμαίας ή του 2005 της Κροατίας. Οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή εκτελείτο εν ψυχρώ. Από το Δόγμα ώς την ένταξη. Για να μπορούν να ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τη διχοτομική ομοσπονδία. Τον τουρκικό στόχο.

Εμπρός, λοιπόν, ας τελειώσουν ό,τι άρχισαν. Ποιος τους εμποδίζει; Εμείς; Την άποψή μας λέμε. Δεν έχουμε ούτε την αλαζονεία ούτε την ψευδαίσθηση ότι διαθέτουμε τέτοια δύναμη. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι, τελικώς, οι ημέτεροι τα δίνουν σχεδόν όλα και η Τουρκία τους γυρίζει την πλάτη!

Το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής και εναλλακτικών επιλογών, αλλά είναι και θέμα αξιοπρέπειας! Και ρεαλισμού. Για να μη δέχεσαι, όπως είπε ο Γκι Φέρχοφσταντ, να σε χαρακτηρίζουν παλαβό! Προσοχή. Δεν το λέει γράφων. Ο μέχρι πρότινος φιλότουρκος -θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς- Βέλγος Φέρχοφσταντ το είπε.

Του οποίου η ομοσπονδιακή χώρα, που είναι μοντέλο για τη λύση του Κυπριακού, έχει παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας, και η οποία βρίσκεται μακριά από την Τουρκία και δεν τελεί υπό κατοχή. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων αισθάνεται και κατανοεί τον κίνδυνο και την απειλή. Και έχει αξιοπρέπεια. Δεν θέλει να τον λένε παλαβό…

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/382193/i-aksioprepeia-tou-ferxofstant

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.