Τύμπανα ταϊβανοποίησης ψευδοκράτους από τους Σοσιαλιστές στο ΕΚ

Print Friendly, PDF & Email

22/9/2019

του   Παύλου Ξανθούλη, Βρυξέλλες   

Γη και ουρανό κινεί στην Ευρωβουλή η πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών, προσβλέποντας, όπως πληροφορείται ο «Φ», στην επανενεργοποίηση της διαδικασίας για έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο», που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ταϊβανοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου, βάζοντας ταφόπλακα στο Κυπριακό. 

Οι ίδιες πληροφορίες, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αναφέρουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Κάτι Πίρι, τέως εισηγήτρια της Ευρωβουλής για τη Τουρκία, η οποία υιοθετεί και αναπαράγει την τουρκική επιχειρηματολογία, ζητώντας από σημαίνοντες κύκλους της Ευρωβουλής όπως υλοποιήσουν την απόφαση του Συμβουλίου (26 Απριλίου 2004) για τερματισμό της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων. Στο πλευρό των Σοσιαλιστών βρίσκονται ήδη οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. 

Υπέρ της διαγραφής του επιεικώς απαράδεκτου κανονισμού τάσσονται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (που πάντως ελέγχεται για άγαρμπους χειρισμούς στην ενεργοποίηση της διαδικασίας λήψης απόφασης – βλέπε πιο κάτω), καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία διαχρονικά στηρίζει τις κυπριακές θέσεις, για λόγους αρχής. Τα υφιστάμενα δεδομένα παραπέμπουν σε ισορροπίες τρόμου και καθιστούν σαφές ότι σημαντικό ρόλο γύρω από το μέλλον του απευθείας εμπορίου θα έχουν οι ακροδεξιές πολιτικές ομάδες.

Αυτό που επίσης προκαλεί προβληματισμό είναι ότι η «τριάδα» Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων παρακάμπτει ακόμη και τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωβουλής, η οποία έχει ήδη γνωματεύσει ότι η νομική βάση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο είναι «ακατάλληλη», καθώς εκλαμβάνει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «τρίτη χώρα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώνεται ότι ανάλογη θέση με τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωβουλής έχει υιοθετήσει εδώ και 15 χρόνια η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου (κράτη-μέλη). 

Παρόλα αυτά, οι Σοσιαλιστές – Δημοκράτες, και κυρίως η αντιπρόεδρος Κάτι Πίρι, εκστρατεύουν στην Ευρωβουλή με μια επιχειρηματολογία, η οποία όλως παραδόξως συμπίπτει απόλυτα με τις τουρκικές θέσεις και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί συνεννόησης και συντονισμού με την Άγκυρα και το ψευδοκράτος, στην πλάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο «Φ» έλαβε γνώση των θέσεων που πλασάρουν οι Σοσιαλιστές – Δημοκράτες στην Ευρωβουλή, οι οποίες κωδικοποιούνται σε τρία σημεία:

⦁    «Η απόσυρση αυτής της πρότασης (σ.σ. για το απευθείας εμπόριο) θα ήταν ενάντια στους στόχους που καθορίστηκαν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 26.04.2004. Αυτό θα ήταν ενάντια στην επανένωση της Κύπρου», ισχυρίζεται η Σοσιαλιστική Ομάδα ταυτιζόμενη με τις θέσεις της Τουρκίας και της λεγόμενης «ΤΔΒΚ».

⦁    Ειδικότερα, η πρόταση αποτελούσε απάντηση στην πρόσκληση του Συμβουλίου να εισηγηθεί μέτρα που στοχεύουν στον τερματισμό της «απομόνωσης» της τ/κ κοινότητας και στην υποβοήθηση της επανένωσης της νήσου, διά της ενθάρρυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες προτάσεις του Συμβουλίου, προσθέτουν οι Σοσιαλιστές.

⦁    Η πρόταση έχει μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια λόγω διαφωνιών αναφορικά με την ορθή νομική βάση, η Κομισιόν τη διατηρεί στη λίστα των εκκρεμουσών προτάσεων καθώς η απόσυρση της θα ήταν ασυνεπής με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου και θα έστελνε λανθασμένο πολιτικό μήνυμα, καταλήγουν οι Σοσιαλιστές. Και δεν διστάζουν να παρακάμψουν τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής, που θεωρεί ως «ακατάλληλη» τη νομική βάση του απαράδεκτου κανονισμού. 

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα αυτά και το βρικολάκιασμα του απευθείας εμπορίου; 

Η επίμαχη πρόταση κανονισμού βρισκόταν στο ψυγείο εδώ και δύο περίπου κοινοβουλευτικές περιόδους και, ως είθισται με όλες τις εκκρεμούσες εισηγήσεις, τέθηκε προς εξέταση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το Διεθνές Εμπόριο με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Όλοι ανέμεναν ότι ο επίμαχος κανονισμός θα παρέμενε παγωμένος, αλλά η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπέβαλε αίτημα για πλήρη διαγραφή του ντοσιέ, κάτι που εκ των πραγμάτων άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και ενεργοποίησε τη συζήτηση γύρω από το θέμα, με τους Σοσιαλιστές που καραδοκούσαν να θέτουν θέμα προώθησης και έγκρισης του κανονισμού, έχοντας και τις πλάτες των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η κίνηση του ΕΛΚ που προφανώς στόχευε στην απαλλαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον απαράδεκτο κανονισμό, δεν ήταν αποτέλεσμα συντονισμού με άλλες φίλιες δυνάμεις, εντός και εκτός Ευρωβουλής. Ως αποτέλεσμα όχι μόνο δεν έχει διασφαλισθεί η επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος, η εν λόγω καλών προθέσεων κίνηση για διαγραφή του κανονισμού να καταστεί μπούμερανγκ…

Το θέμα τέθηκε αρχικά στην κοινοβουλευτική επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου όπου, μετά το αίτημα της ομάδας του ΕΛΚ για διαγραφή, παραπέμφθηκε στους γενικούς γραμματείς όλων των πολιτικών ομάδων και εν συνεχεία στο ανώτατο όργανο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη περασμένη Πέμπτη, στο Στρασβούργο. Ωστόσο, η λήψη απόφασης αναβλήθηκε για μεταγενέστερο χρονικό σημείο, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος, αλλά και φόρτου εργασίας. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, αναμένεται να επανέλθει στη Διάσκεψη των Προέδρων σύντομα, ίσως την ερχόμενη βδομάδα. 

Τουρκικό λόμπι η αντιπρόεδρος…

Η αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, Κάτι Πίρι, έχει κυριολεκτικά σηκώσει «μπαϊράκι» στην Ευρωβουλή, προς όφελος των συμφερόντων της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Ο «Φ» έχει επανειλημμένα δημοσιεύσει ότι η κ. Πίρι, μέχρι πρότινος εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την Τουρκία (στην προηγούμενη νομοθετική περίοδο), επέκρινε, από τη μια, δριμύτατα την Άγκυρα και τον Ερντογάν για τους χειρισμούς στο εσωτερικό της χώρας και, από την άλλη, τους πρόσφερε δώρα στο Κυπριακό, επιχειρώντας προφανώς να καταστήσει το κείμενο της έκθεσής της «ισορροπημένο».

Με άλλα λόγια, η κ. Πίρι κάνει πολιτική στην πλάτη της Λευκωσίας και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια δεν βρέθηκε Κύπριος ευρωβουλευτής να ψηφίσει υπέρ της έκθεσης που ετοίμαζε η Σοσιαλίστρια Ολλανδή ευρωβουλευτής (ουγγρικής καταγωγής). Όπως πληροφορούμαστε, τη βδομάδα που πέρασε, η Κάτι Πίρι δεν δίστασε να πάρει και τηλέφωνα ευρωβουλευτές και να τους επισημαίνει την ανάγκη προώθησης του «απευθείας εμπορίου», δημιουργώντας την εντύπωση ότι κάνει λόμπι υπέρ των συμφερόντων του ψευδοκράτους στην Ευρωβουλή. Σημειώνεται ότι η κ. Πίρι θεωρήθηκε ανεπιθύμητη για το καθεστώς Ερντογάν αναφορικά με τις επικρίσεις της έκθεσής της για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Οι μόνες θετικές αναφορές της έκθεσής της, προς όφελος της Τουρκίας, αφορούσαν στο Κυπριακό… 

Μάχη χαρακωμάτων

Το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας αναφορικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο έχει θέσει σε συναγερμό το ΥΠΕΞ και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έδρα της Ε.Ε. Το ΥΠΕΞ, σε συντονισμό με όλους τους Κύπριους ευρωβουλευτές και φίλιες πολιτικές ομάδες, θα επιχειρήσει να αποτρέψει την προσπάθεια των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών να επαναφέρουν τον επίμαχο κανονισμό στο τραπέζι της Ευρωβουλής, προκειμένου να δρομολογηθεί η έγκρισή του. Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοικτά, καθώς οι λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στην Ευρωβουλή θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Είτε για διατήρηση εν ζωή της πρότασης κανονισμού (και ενδεχόμενη έναρξη συζητήσεων προς έγκρισή του), είτε για διαγραφή του. 

Στην αντίπερα όχθη, οι διπλωματικές υπηρεσίες της Άγκυρας και του ψευδοκράτους επιχειρούν να αξιοποιήσουν την ανακίνηση του θέματος, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών ομάδων των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών (με εξαίρεση βεβαίως τους Κύπριους ευρωβουλευτές), των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων. Τουρκικοί κύκλοι έλεγαν στις Βρυξέλλες ότι έφτασε η ώρα η Ε.Ε. να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από το 2004. Σημειώνεται ότι το χρονικό σημείο που επιλέγεται για τη δρομολόγηση της προσπάθειας επαναφοράς του απευθείας εμπορίου συμπίπτει με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις εξαγγελίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Πιθανόν στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας, στην οποία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και επίσημοι διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στον πυλώνα που αφορά στην ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου… 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/783885/tympana-taibanopoiisis-psevdokratoys-apo-toys-sosialistes-sto-ek