Κυπριακό και Αξίες

Print Friendly, PDF & Email

22/9/2019

του  Λουκή Λουκαΐδη  

Πρόσεξα χρόνια τώρα ότι το ΑΚΕΛ διακηρύσσει λύση του Κυπριακού με την μορφή ομοσπονδιακής, διζωνικής, δικοινοτικής λύσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και προσθέτει και μια ουρά «σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ». Κάποτε προσθέτει και το «διεθνές δίκαιο». Είναι δικαίωμα κάθε κόμματος ή πολιτικής κίνησης  και κάθε πολίτη να επιλέγει τη λύση που θα ήθελε για την Κύπρο. Όμως αυτό πρέπει να το κάνει με σαφήνεια για να το καταλαβαίνει ο κόσμος και προφανώς δεν πρέπει να περιέχει στην διατύπωση της επιλογής του αντιφάσεις. Δηλαδή δεν γίνεται μια λύση ενός προβλήματος να έχει λίγο από όλα που δεν συμβιβάζονται. Δεν μπορείς να μιλάς για  την ρατσιστική διζωνική λύση από την μία και συγχρόνως για αρχές και αξίες της ΕΕ διότι αυτές δεν επιτρέπουν ρατσιστικές λύσεις.

Το θέμα έχει και κάποια επικαιρότητα διότι πρόσφατα μια μουσουλμάνα μαθήτρια στην Κύπρο  όταν πήγε στο σχολείο είχε δεμένη γύρω από το κεφάλι της μια μαντήλα που είναι το έθιμο της θρησκείας της και απολύθηκε από την τάξη για να υπάρξει στην συνέχεια μια Παγκύπρια αντίδραση για την απόλυση της. Ο κόσμος εκφράστηκε εναντίον του ρατσισμού λόγω της ενέργειας απομάκρυνσης της μουσουλμάνας μαθήτριας. Και τι θα γίνει όταν υιοθετήσουμε ας πούμε την διζωνική, δικοινοτική λύση και αρχίζουν οι καθηγητές να διώχνουν από τα ελληνικά σχολεία τους Τούρκους και οι Τούρκοι τους Έλληνες. Εδώ για μια μαντήλα ο κόσμος απέρριψε την διάκριση θα δέχεται διακρίσεις από τον ελληνικό χώρο στον τουρκικό και αντίστροφα; Οι αρχές και αξίες που επικαλείται κάποτε το ΑΚΕΛ σαν μέρος της λύσης του Κυπριακού, σημαίνουν ισότητα, ελευθερία, πατρίδα, ιδανικά και άλλες αρχές που δεν ταιριάζουν με την προτεινόμενη από τους ίδιους λύση. Θα ήταν πιο κατανοητή η πρόταση λύσης Κυπριακού από το ΑΚΕΛ  αν δεν αναφερόταν σε αρχές και αξίες. Εφόσον προστίθεται και ουρά με αρχές και αξίες, παραπλανείται ο κόσμος.

Ο μέσος Κύπριος θα σκεφτεί ότι αφού θα ισχύουν αρχές και αξίες στην λύση που προτείνεται και η λύση βασίζεται στην ομοσπονδία που ισχύει και σε άλλες χώρες δεν πειράζει αν την ονομάζουν διζωνική ή δικοινοτική. Αυτά για την γενική διατύπωση της λύσης. Όταν πάει ένας πιο βαθιά θα βρει τεράστια προβλήματα που στόχο έχουν να τουρκοποιήσουν την Κύπρο διότι για κάθε πράξη της Κυβερνήσεως θα πρέπει να συμμετέχει και η ψήφος του Τούρκου δηλαδή της Τουρκίας . Εξάλλου έγινε σαφές από την Τουρκία ότι δεν αποσύρει τον στρατό της διότι θέλει να έχει πλήρη έλεγχο όλης της Κύπρου και όχι μόνο των κατεχομένων. Ορισμένα λόγια λέχθηκαν από ξένους  αλλά, τα πήρε ο αέρας. Ο Κυπριακός ελληνισμός αντί να αεροβατεί θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι αυτά που λένε τα κόμματα δεν είναι σε θέση να τα προωθήσουν. Δεν φτάνει δηλαδή που οι πολιτικές επιδιώξεις των κομμάτων είναι  αντιφατικές, δεν έχουν ούτε την στήριξη από την διεθνή κοινότητα. Γεμίσαμε από αποφάσεις αναξιόπιστες που δεν τολμούν να αναφέρουν πολλές φορές το όνομα της Τουρκίας και καθοδηγούνται από τα φιλοτουρκικά συμφέροντα. Έχουμε μια πολιτική ηγεσία που αναπτύσσει πρωτοβουλίες τύπου χειραψιών και μονολόγων. Όταν ακούσουν και καμιά λέξη θετική ενθουσιάζονται και γεμίζουν τα ΜΜΕ παραπλανώντας την κοινή γνώμη αφήνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει ανοιχτός ορίζοντας προς όφελος μας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα με τα δεδομένα που ξέρουμε. Πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα και οι πολιτικές να πάρουν την σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε δικαιοσύνη και ελευθερία και αυτός θα πρέπει να είναι ο αμετάθετος στόχος όλων των κομμάτων και των Κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Να παύσουμε να στέλνουμε το μήνυμα παγκοσμίως ότι το πρόβλημά μας είναι  θέμα συνομιλιών με τους Τουρκοκύπριους. Δεν λέω ότι αυτά είναι πράγματα εύκολα. Είναι όμως απαραίτητα για να μην ζούμε σε ψευδαισθήσεις. Το πρόβλημα δεν λύνεται με θετικά στοιχεία ούτε από τον Γκουτέρες που παίρνει οδηγίες από την Αμερική η οποία με την σειρά της εξυπηρετεί η Τουρκία, ούτε από την ΕΕ όπως απέδειξε η δυσλειτουργία της. Αυτό λέει ο ρεαλισμός σήμερα. Για αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε σε αλλαγή πολιτικής αλλά και σε θυσίες για την προστασία των ελεύθερων περιοχών οι οποίες πολιτικά έχουν δηλητηριαστεί με τις διάφορες παραπλανήσεις. Ως επίσης και το ατομικό ενδιαφερον των συμπατριωτών μας, οι οποίοι παρακολουθούν το πρόβλημα μας εναποθέτοντας τις ελπίδες τους  σε ψευδαισθήσεις.  

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/paremvaseis-ston-f/article/783594/kypriako-kai-axies