Στο «ψυγείο» οι ενταξιακές της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email

του Μιχάλη Παπαδόπουλου

25 Νοε 2016

Με 479 υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές εγκρίθηκε χθες ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Προκλητική η αντίδραση της Άγκυρας, η οποία διαμήνυσε ότι η απόφαση δεν έχει κανένα νόημα και ότι δεν είναι… υπαρκτή

Ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τα 28 κράτη-μέλη «να σταματήσουν προσωρινά» οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μέχρι την άρση των δυσανάλογων μέτρων που ελήφθησαν, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο στην Τουρκία», εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 479 ευρωβουλευτές υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές.

Η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στα μέτρα της Άγκυρας κατά της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Άμεση και έντονη ήταν η απάντηση της Άγκυρας, η οποία διαμήνυσε πως το ψήφισμα δεν έχει κανένα νόημα για την ίδια.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΕΚ, επισημαίνεται στο ψήφισμά του ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ», ωστόσο, «στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης πρέπει να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία και η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτή την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία».

Δεν ανοίγουν κεφάλαια με ενδεχόμενη διακοπή
Μια προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων θα είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι σημερινές συνομιλίες, να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο και να μην αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες. Η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, και προσθέτουν ότι «η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».

Προειδοποίηση Πιτέλα: Δεν εντάσσεται η Τουρκία
«Με τις παρούσες συνθήκες, η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Τζιάνι Πιτέλα εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, γιατί η ομάδα των Σοσιαλιστών προτείνει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στον Ερντογάν, γιατί έχει ξεπεράσει πολλά όρια. Οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, δικαστών, δικηγόρων, ελεύθερων πολιτών, πολιτικών, μελών του κοινοβουλίου, ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν είναι αποδεκτές».

Συνεχίζοντας, ο Τζ. Πιτέλα τόνισε ότι οι Σοσιαλιστές θα προτείνουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μόνον αν η Τουρκία δείξει θετικά δείγματα γραφής. «Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε απτές αποδείξεις. Οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο πρέπει να απελευθερωθούν και η Τουρκία να ξαναγίνει ένα κράτος δικαίου.

Εμείς επιθυμούμε να διατηρήσουμε ανοικτό τον διάλογο. Θέλουμε η Τουρκία να παραμείνει κοντά στην Ευρώπη. Για μας η Τουρκία είναι σημαντικός συνομιλητής, όμως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται τόσο βίαια, η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει», ανέφερε ο Ιταλός πολιτικός.

«Πώς μπορούμε να συζητάμε για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ, η οποία σήμερα κυβερνάται από έναν τύπο που, μετά το πραξικόπημα, τους έβαλε όλους στη φυλακή; Προφανώς μετά από ένα πραξικόπημα κάποιοι θα κατηγορηθούν και θα μπουν στη φυλακή, αλλά είναι αδιανόητο 100 χιλιάδες άνθρωποι να είναι υπεύθυνοι», πρόσθεσε ο Τζ. Πιτέλα.

«Δεν έχει κανένα νόημα…»
Κανένα νόημα δεν έχει για την Τουρκία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν ήταν και τόσο στενές και τις προχωρούσαν δύσκολα και διστακτικά.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι «η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει εάν το μελλοντικό όραμά της θα διαμορφωθεί μαζί με την Τουρκία ή χωρίς την Τουρκία. Είναι αντιφατικό από τη μια να λένε ότι δεν εγκαταλείπουν την Τουρκία και από την άλλη να παίρνουν τέτοιες μάταιες αποφάσεις», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Απόφαση χωρίς όραμα»
Χωρίς όραμα και ανεπαρκή χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ Ομέρ Τσελίκ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι γι’ αυτούς τέτοια απόφαση δεν υπάρχει.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι από άποψης οράματος και γλώσσας δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να τη λάβει κανείς σοβαρά και πως ενώ η ΕΕ τις περισσότερες φορές θεωρείται ως ένας χώρος που εκπροσωπεί την πολυφωνία, στην περίπτωση της Τουρκίας αυτή η πολυφωνία χάνεται.

«Είναι σαν να δώσανε σε όλους το ίδιο κείμενο στο χέρι και υπέγραψαν μια μη δημοκρατική απόφαση. Η απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια απόφαση χωρίς όραμα, η οποία δεν έχει καμιά νομική ισχύ», είπε ο Τούρκος Υπουργός. Πρόσθεσε πως «εάν ήθελαν να δώσουν ένα μήνυμα στην Τουρκία, θα μπορούσαν να αξιολογήσουν πώς μπορούν να συνεργαστούν με την Τουρκία στο θέμα της δημοκρατίας».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμα ότι τα μέτρα που έλαβαν έπειτα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δεν είναι παράνομα. Διερωτήθηκε πού ήταν η ΕΕ το βράδυ που τα τανκς πήγαν να σκοτώσουν τον Τούρκο Πρόεδρο, λέγοντας πως το πραγματικό μήνυμα πρέπει οι ίδιοι να το λάβουν.

«Αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνονται εντός της ΕΕ δείχνουν πόσο έχουν απομακρυνθεί από τη δική τους ιδεολογία. Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ξεχάσει τη δική τους δραματική ιστορία. Τους καλώ να αναλογιστούν τη δική τους ιστορία», τόνισε.

«Θετική εξέλιξη»
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» αποτελεί μια θετική εξέλιξη, που στέλνει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα ενόψει των Συμπερασμάτων που θα εκδώσουν οι «28» στις 13 Δεκεμβρίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών, για να προσθέσει

: «Η Κομισιόν οφείλει να παραμείνει πιστή στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και ταυτόχρονα να προσπαθήσει, ασκώντας αυτή την πίεση, να προστατεύσει τους Τούρκους πολίτες. Ταυτόχρονα, το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιηθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση, για να αναδείξει ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

»Τέλος, η Κυβέρνηση οφείλει να προειδοποιήσει την Ε.Ε. ότι η Τουρκία προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να προσαρτήσει ευρωπαϊκό έδαφος, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο στα κατεχόμενά μας εδάφη. Η Κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα απαιτώντας κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αν συνεχίσει τις κινήσεις προσάρτησης».
Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/382678/sto-psygeio-oi-entaksiakes-tis-tourkias

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.