Χωρίς κοινό ανακοινωθέν, την ώρα που η Τουρκία εισβάλλει στην ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email

04.10.2019 13:31 

 SigmaLive

Το Εθνικό Συμβούλιο δεν κατάφερε να εκδώσει ούτε σήμερα Κοινό Ανακοινωθέν.

Την ώρα που η Τουρκία προχωρεί σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παραβιάσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ, με το γεωτρύπανο Γιαβούζ να βρίσκεται εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7, το Εθνικό Συμβούλιο, δεν κατόρθωσε να βρει κοινή γλώσσα και να εκδώσει Κοινό Ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Ωστόσο, τα κόμματα δεν μπόρεσαν να βρουν μια μίνιμουμ φόρμουλα συναντίληψης για να εκδοθεί ένα Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο θα έστελνε μήνυμα ενότητας και συλλογικότητας.

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Αβέρωφ Νεοφύτου: Καταδίκη ενεργειών Άγκυρας, επανάληψη διαλόγου στη βάση ΔΔΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καταδίκασε έντονα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα την πρόθεσή της να διενεργήσει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας για ακόμη μια φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ. Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τη θέση για επανάληψη του διαλόγου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Καταγράφουμε το οριακό των συνθηκών για το Κυπριακό και το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού και ήταν και παραμένει ξεκάθαρη η θέση μας για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό, να καρποφορήσουν οι προσπάθειες και οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη με ξεκαθαρισμένη τη βάση λύσης του Κυπριακού της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με βάση τις έξι παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα», ανέφερε.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον διάλογο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και πως πρέπει να φεύγει από τη Λευκωσία και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας η ξεκάθαρή μας θέση. Δηλαδή, ότι την ώρα που ζητούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναλάβει και να επαναβεβαιώσει τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο και τα ψηφίσματα για το Κυπριακό που μιλούν στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, «αυτό πρέπει να βγαίνει και από την ολότητα των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, διαφορετικά η αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και στον διεθνή παράγοντα θα πληγεί ανεπανόρθωτα».

Σε ερώτηση, αν είναι δυνατή η επανάληψη του διαλόγου υπό αυτές τις συνθήκες, απάντησε ότι «τα πράγματα που έχουμε αναλύσει και (για τα οποία έχουμε) επανατοποθετηθεί, η περαιτέρω συζήτηση δεν ωφελεί».

A. Κυπριανού: Μόνο με επανέναρξη συνομιλιών θα αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα

Μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο έχει προκύψει μετά από τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα, έχει δημιουργήσει τέτοια δεδομένα, τα οποία δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και, από την άλλη, επιχειρούν να αλλοιώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.

Ο κ. Κυπριανού κατήγγειλε «με όλη τη δύναμη της ψυχής μας», όπως είπε, «τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Αυτές οι ενέργειες είναι πάρα πολύ προκλητικές, δείχνουν την επιθετικότητα της Τουρκίας και προκαλούν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση στο Κυπριακό».

Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε ακόμα περισσότερο από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα το τελευταίο διάστημα, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο έχει προκύψει μετά από το Κραν Μοντάνα, έχει δημιουργήσει δεδομένα τέτοια, τα οποία από τη μια δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και από την άλλη επιχειρούν να αλλοιώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.

Είπε ότι έχει τεράστια σημασία να συνειδητοποιήσουμε όλοι τους κινδύνους που υπάρχουν και ελλοχεύουν σε βάρος της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού και να καταλάβουμε ότι η προσοχή μας θα πρέπει να εστιαστεί στο πώς επαναρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Συμφώνησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι, αν θέλουμε να είμαστε πειστικοί, αν θέλουμε να διατηρούμε την αξιοπιστία μας όταν απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το ποιο είναι το πλαίσιο, στη βάση του οποίου διεκδικούμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια», ανέφερε.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι υποχρέωση και των δύο ηγετών να επικεντρωθούν στο πώς επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Λυπούμαι να παρατηρήσω, είπε, ότι η εικόνα, την οποία εμείς τουλάχιστον προσλαμβάνουμε από δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται και από τον κ. Ακιντζί, αλλά δυστυχώς και από τη δική μας πλευρά, είναι ότι ενδιαφέρονται περισσότερο πώς θα παρουσιαστεί μια εικόνα θετική αντί για την ουσία, που είναι η ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «ανησυχούμε γιατί κάθε μέρα που περνά με την προσπάθεια επιβολής των τετελεσμένων από την Τουρκία, με την περαιτέρω αύξηση βαθμού δυσκολίας επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θεωρούμε ότι κάθε μέρα διολισθαίνουμε προς την οριστική διχοτόμηση, η οποία θα είναι η αφετηρία για νέα δεινά για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, περαιτέρω, ότι αν και έγιναν διεργασίες, δεν έχει πειστεί ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. «Αυτό θα περιμένουμε να το δούμε από το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς του ΓΓ [του ΟΗΕ]», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν σαφής μετά το Κραν Μοντάνα, στην έκθεσή του το Σεπτέμβριο 2017. Έβαλε τρεις προϋποθέσεις. Η πιο σημαντική, κατά την άποψή μου, ανέφερε, είναι ότι πρέπει να πεισθεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση αυτή τη φορά να πάμε μέχρι τέλους.

«Αλλά εφόσον ο κ. Ακιντζί απαιτεί να μπει ο όρος του για μια θετική ψήφο παντού, να βάλουμε και εμείς τη ρητή αναφορά για κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων», είπε.

Δεν γίνεται να λέμε φραστικά κάτι και ουσιαστικά με τις απαιτήσεις τις οποίες προτάσσουμε και εμείς να κινούμαστε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δήλωσε.

Εάν δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, δεν θα μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις της, είπε.

Σε ερώτηση, αν έχει τεθεί από την ε/κ πλευρά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έτσι «μας έχει λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Το αν εσείς ξέρετε κάτι διαφορετικό…»

Σε ερώτηση, αν έχουν ενημερωθεί από τον Πρόεδρο για το ποια θα είναι η αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

«Επαναλαμβάνω την ανησυχία του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται, για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία εξελίσσεται πολύ επικίνδυνα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την επιθετικότητα. Μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα αναχαιτιστεί αυτή η τουρκική επιθετικότητα», κατέληξε.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Να μην ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις υπό την απειλή βίας

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει είτε να υπάρξουν επαφές, είτε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κάτω από την απειλή της βίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Είπε ακόμη πως “θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διεκδικήσουμε μέτρα κατά της Τουρκίας και θα πρέπει να προωθήσουμε περιφερειακές συμμαχίες που να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τα στρατηγικά μας συμφέροντα, αλλά και να συνεχίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα”.

Επεσήμανε πως η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού γίνεται κάτω από τη σκιά των νέων παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας “και για αυτό εμείς θεωρούμε ότι πέραν από την καταδίκη αυτών των ενεργειών, η οποία πρέπει να είναι ξεκάθαρη και απερίφραστη και θεωρώ πως έτσι είναι, είναι ομόφωνη αυτή η καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πρέπει και η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι άμεση, αποτελεσματική και ανάλογη”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει είτε να υπάρξουν επαφές, είτε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κάτω από την απειλή της βίας. “Κάτι τέτοιο θα στείλει ένα πάρα πολύ επικίνδυνο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η πολιτική του κανονιοφόρου έχει επιτυχία, θα αποθρασυνθεί, θα ενταθεί και η κλιμάκωση των παραβιάσεων που ήδη διαπιστώνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου και θα καταστούν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες για πραγματική και αποτελεσματική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επομένως θα πρέπει η αντίδρασή μας να κινηθεί μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως θεωρεί ότι το μήνυμα της δικής μας πλευράς πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να επαναλάβουμε την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου πως δεν διαπραγματευόμαστε κάτω από την απειλή της βίας.

Κάτι τέτοιο θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολες τις συνθήκες επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή αν υποκύψουμε και διαπραγματευτούμε κάτω από αυτές τις απειλές, καθώς αυτό θα στείλει πολύ επικίνδυνα μηνύματα στην Άγκυρα ότι η πολιτική των προκλήσεων και η επεκτατικότητα είναι αποτελεσματική και όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταχθεί, σημείωσε. Επομένως πρέπει να αποφύγουμε αυτή την παγίδα, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν θέλει να μπει σε μια συζήτηση δημόσια για το ποια μέτρα και ποιες κυρώσεις θα διεκδικήσουμε. Πρόσθεσε πως θα πρέπει αυτές οι προσπάθειες να ξεκινήσουν άμεσα αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει και θα πρέπει σίγουρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε αυτές οι κυρώσεις, αυτά τα μέτρα, να είναι άμεσα, αποτελεσματικά και ανάλογα των παραβιάσεων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πλάνο αντίδρασης που η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι μπορεί να αποδώσει, ο κ . Παπαδόπουλος είπε πως «αυτό μας έχει λεχθεί και εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της κυβέρνησης».

Πρόσθεσε πως «έχουμε καταθέσει τις δικές μας εισηγήσεις, είμαστε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης να συνδράμουμε σε αυτές τις προσπάθειες και θεωρώ ότι εάν δείξουμε αποφασιστικότητα ναι μπορεί να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτά που ζητάμε. Και το αντίθετο ισχύει: εάν υποκύψουμε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», κατέληξε.

Μ. Σιζόπουλος: Να στηριχτούμε στα διπλωματικά και πολιτικά όπλα εντός ΗΕ και ΕΕ

Αυτό που χρειάζεται είναι ότι θα πρέπει ουσιαστικά να στηριχτούμε στα διπλωματικά και στα πολιτικά όπλα, τα οποία διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και με συγκεκριμένες δράσεις και εντός των Ηνωμένων Εθνών αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι τουρκικοί στόχοι, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις σε έναν τέτοιο διάλογο, όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση, αλλά αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και πολύ περισσότερο φέρνουν την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων που είναι ξεκάθαροι: είναι ο στόχος του ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και πολύ περισσότερο της συνολικής ενσωμάτωσης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ήταν ομόφωνη η τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου για καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και για τα καινούργια δεδομένα που επιχειρεί η Τουρκία αυτήν την στιγμή να προκαλέσει.

«Όμως, την ίδια στιγμή από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η δεύτερη πλάνη είναι χειρότερη της πρώτης. Αυτήν τη στιγμή, το να υπάρχουν οι εντυπώσεις κάτω από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η ψευδαίσθηση ότι με συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα μπορέσει να γίνει η επανέναρξη ενός διαλόγου, που μπορεί να οδηγήσει σε μια δημοκρατική σύγκλιση, κάθε άλλο παρά θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Είπε ότι οι προσπάθειες για να γίνουν διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν. Όπως ανέφεραν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε, θα πρέπει αυτό το πλαίσιο να είναι τέτοιο που να δημιουργεί συνθήκες για πραγματικά δημοκρατική και βιώσιμη λύση κι όχι απλά και μόνο μια διαδικασία κι ένα πλαίσιο που ενδεχομένως να οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε περαιτέρω περιπέτειες και να κατοχυρώσει στην Τουρκία, είτε πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο είτε παράγωγο δίκαιο, όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές».

Γι αυτό «και χρειάζεται μεθοδικότητα, χρειάζεται προσοχή και κυρίως να αποφευχθούν όροι, πρόνοιες όσον αφορά στο πλαίσιο που θα υποβοηθήσουν την Τουρκία στην προώθηση των δικών της στρατηγικών επιδιώξεων», επεσήμανε.

Σε ερώτηση, αν ο Πρόεδρος έχει θέσει θέμα της καταγραφής της κατάργησης εγγυήσεων εντός των όρων αναφοράς μετά το αίτημα του κ. Ακιντζί για τη μια θετική ψήφο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε: «Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να σας το απαντήσει ο Πρόεδρος, είτε εκπρόσωποί του».

Γ. Λιλλήκας: Οι διαφορετικές εκτιμήσεις δεν επέτρεψαν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Οι διαφορετικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις δεν επέτρεψαν την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είναι θετικό το γεγονός, ότι σήμερα τουλάχιστον στο ζήτημα που αφορά στην καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξε ομοφωνία. Και θεωρώ ότι ομοφωνία υπήρξε και στην εκτίμηση, ότι αυτές οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για τη δημιουργία κλίματος επανάληψης των συνομιλιών για την οριστική λύση του Κυπριακού».

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν διαμορφώθηκε και δεν υπήρξε ενότητα ως προς τις εκτιμήσεις, αναφορικά με τους στόχους της Τουρκίας, αλλά και κυρίως ως προς τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις για τον τρόπο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αντιδράσει, να αποκρούσει και να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς», πρόσθεσε.

«Είναι λυπηρό», συνέχισε, «να μην μαθαίνουμε από τα λάθη του πολύ πρόσφατου παρελθόντος μας. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ ξεκάθαρους τους στόχους που έχει θέσει και οι ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι μεμονωμένες ενέργειες, είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Επανάληψη, λοιπόν, των συνομιλιών υπό την απειλή και τους εκβιασμούς της Τουρκίας, αλλά και με τους ξεκάθαρους στόχους και τις κόκκινες γραμμές που έχει και δημόσια πλέον η Τουρκία, διερωτώμαι πού θα οδηγήσει».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα οδηγήσει εκεί που η Τουρκία θέλει, δηλαδή στο να πεισθεί η διεθνής κοινότητα ότι με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο και την υφιστάμενη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι αδύνατο να λυθεί το Κυπριακό. Και αυτό θα στρώσει το κόκκινο χαλί στην Τουρκία για να νομιμοποιήσει πλέον τη διχοτόμηση, αυτό που υποτίθεται ότι όσοι επιμένουν να πάμε σε μια νέα διάσκεψη εδώ και τώρα, θέλουν να αποτρέψουν».

«Βοηθήσαμε άθελά μας την Τουρκία στην κορύφωση της διαδικασίας με τις δύο διασκέψεις, τη βοηθήσαμε να ξεκινήσει το αφήγημα ότι δεν λύνεται το κυπριακό με την υφιστάμενη διαδικασία και πλαίσιο, τώρα πολύ φοβάμαι ότι, αν επαναλάβουμε το ίδιο λάθος για τρίτη φορά, η ευθύνη δεν θα βαραίνει πλέον την Τουρκία θα βαραίνει τη δική μας πλευρά για τη λανθασμένη εκτίμηση των γεγονότων», είπε.

Η Κυβέρνηση, ανέφερε, «έχει καταθέσει τους δικούς της προβληματισμούς και τις δικές της σκέψεις για τα μέτρα που προγραμματίζει να πάρει. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη εισήγηση που πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει την Κυβέρνηση στο να εξασφαλίσει εκείνες τις κυρώσεις από την ΕΕ που θα καταστήσουν δύσκολους τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε από κοινού όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αφήσουμε πίσω μας τις κριτικές για το παρελθόν και να ασχοληθούμε με τον κοινό σχεδιασμό, έτσι ώστε να νιώσει και ο κυπριακός λαός ότι η πολιτική του ηγεσία ομοφωνεί και είναι ενωμένη αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ενδεχόμενα να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμες συνέπειες και δεδομένα στο κυπριακό».

Είπε, επίσης, ότι «η προσπάθεια για τη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος έχει καταρρεύσει και, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που δεν επέτρεψε την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είναι διαφορετικές αντιλήψεις για το τι έπρεπε να περιέχει το κοινό ανακοινωθέν. Η δική μου άποψη και εκτίμηση είναι ότι το κοινό ανακοινωθέν θα μπορούσε να περιοριστεί στα ελάχιστα τουλάχιστον που μας ενώνουν, που είναι η ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, αλλά και η ομόφωνη εκτίμηση ότι αυτές οι ενέργειες υποσκάπτουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ».

«Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν, ποιες ενέργειες μπορούν να είναι αποτελεσματικές, αλλά και ως προς το εάν η επανέναρξη των συνομιλιών με αυτά τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μπορεί να μας οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού ή να μας φέρει σε πολύ πιο δύσκολη και τραγική θέση από αυτή που βρισκόμαστε σήμερα», είπε.

Δυστυχώς, κατέληξε, «δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν που τουλάχιστον θα περιλάμβανε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

Περδίκης: Δείγμα μη συλλογικότητας λάβαμε σήμερα στο Εθνικό

Για μη συλλογικότητα στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μίλησε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ανέφερε ότι το κόμμα του σήμερα εξέφρασε τη διάθεση να βοηθήσει όπου του ζητηθεί για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο, «και αναμένουμε να υπάρξει ένας σχεδιασμός, στον οποίο να εμπλακεί και η κοινωνία των πολιτών, ο Δήμος Αμμοχώστου, οι απόδημοί μας, να γίνει ένας σχεδιασμός και να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κυπριακού λαού στην Κύπρο και στο εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι νέες επιθετικές ενέργειες».

Σε ερώτηση, αν οι κινήσεις της Λευκωσίας κινούνται στην ορθή κατεύθυνση, απάντησε ότι σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όπως είπε «χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση για να είναι αποτελεσματικές».

«Ένας από τους πιθανούς λόγους που μέχρι σήμερα δεν ήταν αποτελεσματικές, είναι γιατί δεν ήταν τόσο αποφασιστικές και δεν είχαν την απαιτούμενη ένταση και τη συλλογικότητα που απαιτείται. Ένα δείγμα μη συλλογικότητας έχουμε πάρει όλοι μας σήμερα», κατέληξε.

 

Π. Παλλήκαρος: Να ληφθούν μέτρα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας

 

Την ανάγκη όπως ληφθούν μέτρα από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη, ανέφερε, «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα εισβολή της Τουρκίας όχι επί του εδάφους αλλά επί της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, αυτήν τη στιγμή, οι κανονιοφόροι και το ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας βρίσκονται εντός οικοπέδου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκείνο το οποίο εισηγηθήκαμε είναι να ζητήσουμε, τουλάχιστον από την ΕΕ και τους εταίρους μας, όχι μόνο την καταδίκη αλλά και τη λήψη μέτρων, ούτως ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και μπορεί να αντιδρά όταν μια χώρα εισβάλλει σε μέλος της», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια είναι αυτά τα μέτρα, ο κ. Παλλήκαρος είπε: «Επιτρέψετέ μου να μην αναφερθώ σε λεπτομέρειες, διότι δεν είναι σωστό. Η Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ενέργειες, μας έχουν ανακοινωθεί μέρος των ενεργειών αλλά δεν είναι σωστό να αναφέρουμε ποιες ενέργειες είναι αυτές».

Είπε, ωστόσο, ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη συμφωνεί με τις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει ή τροχιοδρομούνται να γίνουν.

Αναφέρθηκε, τέλος, σε προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, «δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε επί της ουσίας, ενόσω έχουμε αυτήν την πρόκληση από την Τουρκία».

Χ. Χρίστου: Να ζητήσουμε την εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία

Δεν νοείται αυτήν τη δύσκολη στιγμή να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να οδηγηθούμε σε νέες συνομιλίες υπό την απειλή της Τουρκίας, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Ο κ. Χρίστου είπε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές και καταδικαστέες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αναχαιτίσουν την τουρκική επιθετικότητα.

«Αν δεν έχουμε το πολιτικό σθένος να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ανατρέψουμε τα δεδομένα, θα δημιουργηθούν τετελεσμένα. Και έχουμε προτείνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινηθούμε διπλωματικά και να ζητήσουμε την εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, καθώς επίσης και οικονομικές κυρώσεις», ανέφερε.

Η τοποθέτηση Προδρόμου

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλαδή για τις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ, για τη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ και για τις άλλες δραστηριότητες και επαφές στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την Αμμόχωστο.

Έγινε, επίσης, εκτενής και πλήρης ενημέρωση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τελευταία παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έγινε ενημέρωση σχετικά με όλες τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της νέας παράνομης επέμβασης της Τουρκίας.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν κατηγορηματικά αυτή τη νέα προκλητική, παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο την αποφασιστικότητά του προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, να προχωρήσει η πρωτοβουλία του ΓΓ, ούτως ώστε να φτάσουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ.

Εξυπακούεται βέβαια ότι για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα δημιουργηθεί και το απαραίτητο κλίμα, δηλαδή θα τερματιστούν όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι απειλές εναντίον της Κύπρου».

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνονται ενέργειες αξιοποιώντας όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτήν τη στιγμή δεν θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε κάτι άλλο».

Σε ερώτηση τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν ο ΓΓ των ΗΕ συγκαλέσει μια τριμερή συνάντηση του ιδίου με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ. Περιμένουμε από τον ΓΓ. Αυτή την ώρα δεν είναι χρήσιμο να κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις και να τις απαντάμε».

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε «να είστε βέβαιοι ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση μετέρχεται και αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει». 

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/politics/590671/xoris-koino-anakoinothen-tin-ora-pou-i-tourkia-eisvallei-stin-aoz