Εκατομμύρια για lobbying στις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email

27/10/2019

του   Ανδρέα Πιμπίσιη  

Πολλά είναι τα εκατομμύρια που δαπανά κάθε χρόνο η Τουρκία προκειμένου να καταφέρει να περάσει τις θέσεις της εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, εκμεταλλευόμενη στο έπακρον τη λειτουργία των εταιρειών δημοσίων σχέσεων και το σύστημα του λόμπινγκ στην Ουάσινγκτον. 

Το 2018 η Τουρκία ξόδεψε για σκοπούς λόμπινγκ το ποσό των 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό που τοποθετεί την Τουρκία στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας των χωρών της Μέσης Ανατολής που πληρώνουν χοντρά τις εταιρείες δημοσίων σχέσεων στις ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν τις θέσεις τους. Πάνω από την Τουρκία βρίσκονται η Σαουδική Αραβία ($31,5 εκατομμύρια), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ($18,2 εκατ.) και το Κατάρ ($11,1 εκατ.). 

Ο όγκος των ποσών που πληρώνονται είναι τεράστιος, όμως δεν σημαίνει ότι πάντοτε επιτυγχάνεται ο στόχος ή ότι περνούν οι θέσεις της χώρας που τα κατεβάζει χοντρά τους Αμερικανούς λομπίστες. Η περσινή χρονιά και παρά το γεγονός ότι πληρώθηκαν 5,6 εκατομμύρια δολάρια για λόμπινγκ, εντούτοις δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική για την Τουρκία. Ή ότι η Τουρκία κατάφερε να περάσει τις θέσεις της προς την αμερικανική διοίκηση ή να πείσει τους νομοθέτες στο Καπιτώλιο για να αποτρέψει αντι-τουρκικά νομοθετήματα. 

Η τουρκική τράπεζα Χάλκμπανκ, το δεύτερο μεγαλύτερο κυβερνητικό τραπεζικό ίδρυμα στην Τουρκία, κατέβαλε πέρσι ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων (3,3 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια) σε μια προσπάθεια να γλυτώσει τους νομικούς μπελάδες. Κατηγορείται από τους Αμερικανούς για παραβιάσεις του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν. Και παρά τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν προ δεκαημέρου κατηγορήθηκε για παραβίαση του εμπάργκο. 

Παράλληλα, η εταιρεία Ballard Partners που ανέλαβε το λόμπινγκ για την Halkbank ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συνεργασία τους, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 και κράτησε ουσιαστικά δύο χρόνια. Αιτία η κατηγορία σε βάρος της τράπεζας ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Ως ένα βαθμό τα έξοδα επέφεραν κάποιο όφελος. Ο τέως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας, Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα, αφέθηκε τον Ιούλιο ελεύθερος, αφού παρέμεινε στις αμερικανικές φυλακές για 32 μήνες. Η τράπεζα επί του παρόντος απέφυγε το πρόστιμο. 

Άλλο παράδειγμα είναι η εταιρεία CarterMcClean η οποία το περασμένο έτος είχε λάβει 120 χιλιάδες δολάρια για λόμπινγκ στο Κογκρέσο, την Αεροπορία, το Ναυτικό και το Υπουργείο Άμυνας για λογαριασμό της τουρκικής εταιρείας Roketsan. Η τουρκική εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των κατευθυνόμενων πυραύλων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Συνήθως η CarterMcClean παρουσιάζει εισπράξεις $30 χιλιάδων από τους Τούρκους ανά τρίμηνο. Ωστόσο, για το τρίτο τρίμηνο του 2019, η Ρόκετσαν πλήρωσε τον αμερικανικό οίκο μόνο 5 χιλιάδες δολάρια. Δείγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία με την απόφαση των Αμερικανών για τα F-35. 

Ένα άλλο καλό παράδειγμα του τι ξοδεύουν στις ΗΠΑ οι Τούρκοι για σκοπούς δημοσίων σχέσεων είναι και η περίπτωση της Mercury Public Affairs η οποία το 2018 παρουσίασε εισπράξεις απευθείας από την τουρκική κυβέρνηση ύψους 758 χιλιάδων δολαρίων. Αποστολή της, να προωθήσει έκθεση φωτογραφίας στη Νέα Υόρκη, η οποία θα ήταν την ίδια περίοδο με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και σ’ αυτή θα εμφανιζόταν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Εκεί που η Τουρκία στόχευσε με τις δαπάνες της για λόμπινγκ ήταν να πείσει το Κογκρέσο και την κυβέρνηση Τραμπ να μην ακυρώσει την προγραμματισμένη αγορά των εκατό F-35 και να επιτρέψουν τη συνέχιση της παραγωγής επί τουρκικού εδάφους κάπου 900 τμημάτων του μαχητικού αεροσκάφους. 

Πολλές είναι οι ώρες που δαπανήθηκαν από πλευράς Τούρκων λομπίστων για να περάσουν τις θέσεις της Άγκυρας στο θέμα του ιμάμη Φετουλάχ Γκουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα του 2016. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καταφέρει οτιδήποτε. 

Η λογική τού «πληρώνει χοντρά για να ξεπεράσει τις δυσκολίες», φαίνεται να ισχύσει πολύ καλά στην περίπτωση της Τουρκίας εάν κοιτάξει κανείς τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2014 τα έξοδα της Τουρκίας για δημόσιες σχέσεις και λόμπινγκ στις ΗΠΑ ήταν 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Το 2015 το ποσό έπεσε στο 1,8 εκατομμύριο δολάρια. Τον επόμενο χρόνο διπλασιάστηκε και έφτασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Και καθώς τα προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις πολλαπλασιάζονταν, ανάλογα αυξάνονταν και τα κονδύλια για το λόμπινγκ. Από τα 3 εκατομμύρια το 2016 τον επόμενο χρόνο, το 2017, έφτασαν τα 5,6 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό που διατηρήθηκε και το 2018.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο έχει σχέση με το λόμπινγκ είναι τα ταξίδια που πραγματοποιούν Αμερικανοί νομοθέτες σε διάφορες χώρες. Στην Τουρκία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (2018 έως σήμερα) πραγματοποιήθηκαν εννέα ταξίδια αντιπροσωπειών του Κογκρέσου. Το τελευταίο που καταγράφεται επισήμως είναι αυτό που πραγματοποίησε τον περασμένο Γενάρη ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Το ταξίδι αυτό ωστόσο δεν απέτρεψε τον Γερουσιαστή στο να ζητήσει τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας με την έναρξη των επιχειρήσεων εντός της Συρίας. Στη συνέχεια ο Λίντσεϊ Γκράχαμ ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοθέτημα που ετοιμάστηκε για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας δεν θα προωθηθεί, επί του παρόντος, για έγκριση προκειμένου να δοθεί χρόνο στις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος στη Συρία. 

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Η Τουρκία δεν προωθεί μέσω των οίκων δημοσίων σχέσεων μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά την ίδια ώρα προσπαθεί να ανατρέψει αποφάσεις άλλων χωρών που η ίδια ενδεχομένως θα κρίνει ότι πλήττουν τα δικά της συμφέροντα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η προσπάθεια να ανατραπεί το νομοθέτημα που τερματίζει το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον κύριο όγκο της προώθησης των θέσεων της Τουρκίας στο θέμα του εμπάργκο το ανέλαβαν οι εταιρείες Venable και Capitol Counsel. Κινήσεις για το θέμα αυτό έγιναν και από πλευράς Τουρκοκυπρίων με το κατοχικό καθεστώς να χρησιμοποιεί την εταιρεία Prime Policy Group για επαφές με στελέχη του γραφείου του Μπομπ Μενέντεζ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου, Τζέιμς Ριτς. 

Tα κονδύλια που κατέβαλαν  19 χώρες

Σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης της ιστοσελίδας Αλ-Μόνιτορ οι χώρες της Μέσης Ανατολής ξοδεύουν για σκοπούς λόμπινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες τα εξής:

1. Σαουδική Αραβία: 31,5 εκατομμύρια δολάρια (το 2018). 90 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 14 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

2. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 18,2 εκατομμύρια δολάρια (2018). 74 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 15 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

3. Κατάρ: 11,1 εκατομμύρια δολάρια (2018). 74 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 22 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

4. Τουρκία: 5,6 εκατομμύρια δολάρια (2018). 33 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 8 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

5. Ισραήλ: 4 εκατομμύρια δολάρια (2018). 10 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 2 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

6. Αίγυπτος: 3,2 εκατομμύρια δολάρια (2018). 0 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 1 εταιρεία δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

7. Μαρόκο: 1,6 εκατομμύριο δολάρια (2018). 12 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 6 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

8. Μπαχρέιν: 1,4 εκατομμύριο δολάρια (2018). 30 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 6 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

9. Περιφερειακή Κυβέρνηση Κουρδιστάν: 1,1 εκατομμύριο δολάρια (2018). 21 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 6 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

10. Λίβανος: 950 χιλιάδες δολάρια (2018). 11 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 3 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

11. Παλαιστινιακή Αρχή: 603 χιλιάδες δολάρια (2018). 12 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 2 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

12. Συρία: 545 χιλιάδες δολάρια (2018). 9 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 3 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

13. Ιράκ: 536 χιλιάδες δολάρια (2018). 7 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 3 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ. 

14. Αλγερία: 530 χιλιάδες δολάρια (2018). 10 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 3 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

15. Ιράν: 511 χιλιάδες δολάρια (2018). 6 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 4 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

16. Τυνησία: 285 χιλιάδες δολάρια (2018). 3 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 1 εταιρεία δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ

17. Δυτικά Σαχάρα: 50 χιλιάδες δολάρια (2018). 4 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 1 εταιρεία δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ.

18. Ιορδανία: 66 χιλιάδες δολάρια. 6 εγγεγραμμένοι αντιπρόσωποι. 3 εταιρείες δημοσίων σχέσεων/λόμπινγκ. 

19. Ομάν: 50 χιλιάδες δολάρια (2018).

Στον κατάλογο των χωρών της Μέσης Ανατολής με δραστηριότητες λόμπινγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνονται επίσης η Λιβύη, το Κουβέιτ και η Υεμένη. Αυτές οι τρεις χώρες δεν έχουν καταγράψει οποιοδήποτε έξοδο το έτος 2018 για σκοπούς λόμπινγκ στις ΗΠΑ. 

 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/807711/ekatommyria-ga-lobbying-stis-ipa