Εκδήλωση τιμητικής αναφοράς στον Νέαρχο Κ. Κληρίδη 1969-2019  – 50 χρόνια μετά 

Print Friendly, PDF & Email

31/10/2019

της Φανούλας Αργυρού*

«… Γι΄αυτό δεν έχω υλικό πλούτο να χαρίσω στη γενέτειρά μου. Καθ΄ένας χαρίζει ότι έχει. Κι΄ εγώ χαρίζω στον τόπο μου τις γραμμές του βιβλίου μου αυτού, πιστεύοντας πως μ΄ αυτές ξεπληρώνω ένα κάποιο χρέος στον τόπο που μου χάρισε τη ζωή, που μ΄ έθρεψε και με μεγάλωσε. Κι είναι για μένα γλυκύτατη χαρά κι΄ ευχαρίστηση να ξεπληρώσω αυτό μου το καθήκον…»  Νέαρχος Κ. Κληρίδης. 

<https://www.google.com/url?sa=i&url=http://churchofcyprus.org.cy/32342?date %3D2017-05-09&psig=AOvVaw2XmTr7IrwYRzsDHCIARoF3&ust=1572427467952000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCKifxfiSweUCFQAAAAAdAAAAABAE> 

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 2019, με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου (Hellenic Centre)   η εκδήλωση τιμητικής αναφοράς για το έργο του Λαογράφου της Κύπρου Νέαρχου Κ. Κληρίδη με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων μετά τον θάνατό του (1969 -2019).  

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέαρχος Κ. Κληρίδης και ήταν η δεύτερη τέτοια εκτός Κύπρου, η προηγούμενη έλαβε χώρα στην Αθήνα όπως εξήγησε στην σύντομη αναφορά του ο κ. Κώστας Κληρίδης.  Ομιλητές για την παρουσίαση του έργου του Νέαρχου Κ. Κληρίδη ήσαν δύο εγγονοί του, ο Κώστας Κληρίδης,  Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και  ο Καθηγητής Νομικής και Πρόεδρος Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία  Χρίστος Κληρίδης, ο αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου και η Δρ. Αικατερίνη Καμηλάκη, διευθύντρια Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών. 

Ο κάθε ένας από τους ομιλητές εξήρε σε ξεχωριστό επίπεδο τον ακούραστο βίο και πολυδιάστατο έργο και κληρονομιά που άφησε στην ημέτερη του πατρίδα ο τιμώμενος  Νέαρχος Κ. Κληρίδης. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε πιστεύω,  η ταπεινότητα του Νέαρχου Κ. Κληρίδη,  πόσο κοντά στον συνάνθρωπό του υπήρξε, ο λαογράφος, αρθρογράφος (πέραν των 500 άρθρων στις εφημερίδες της εποχής του) δάσκαλος, συγγραφέας και πατριώτης, ο  απλός αυτός άνθρωπος και πόσο προνοητικός υπήρξε για όσα ακολούθησαν στο κόσμο και στην μικρή του πατρίδα…

Ο Δρ. Χρίστος Κληρίδης ο οποίος μίλησε για τον παππού του «μέσα από την αλληλογραφία του», αναφέρθηκε  σε ένα «θησαύρισμα εκλεκτών επιστολών» και ένα τετράδιο όπου ο Νέαρχος Κληρίδης διατηρούσε τη διδακτική ύλη για τους μαθητές του, στο οποίο κάλυπτε όλη τη διδακτέα ύλη και διδακτικές σημειώσεις για μαθηματικά, ελληνικά, θρησκευτικά, ιστορία, πειραματική, ιχνογραφία κλπ για όλες τις τάξεις του δημοτικού. Ευρείας εκτίμησης έτυχε η έκδοση των βιβλίων του  Νέαρχου Κληρίδη για τα «Μοναστήρια στην Κύπρο», τους «Θρύλους και Παραδόσεις της Κύπρου», «Κυπριακά Παιγνίδια», «Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου» και άλλα.

Όλοι οι ομιλητές στις εξαίρετες και σεμνές αναφορές τους τόνισαν πόσο αφιλοκερδώς, εργάστηκε ο τιμώμενος παραχωρώντας ακόμα και βραβείο που κέρδισε για περαιτέρω προώθηση της παιδείας και της διανόησης.

Ο Δρ. Χρ. Κληρίδης ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι μέσα από την αλληλογραφία του επιβεβαιώνεται ότι ο Νέαρχος Κληρίδης αγκαλιάστηκε από τη διανόηση της εποχής και έζησε να δει την αναγνώριση του έργου του που ακόμα και σήμερα, εκτιμάται και διαδίδεται. Ήταν αναγνωρισμένος συγγραφέας και στην Ελλάδα, γνωστός και εκτός Ελλάδας στη Ελβετία και στην Αμερική κάτι πολύ σπάνιο για δασκάλους της εποχής εκείνης. 

Ο κ. Κώστας Κληρίδης (Γενικός Εισαγγελέας)  είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Νέαρχος Κ. Κληρίδης και ο κ. Χρίστος Κληρίδης Αντιπρόεδρος. 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος Λονδίνο.