Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στην Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email

26.12.2019 11:13

SigmaLive

Έτοιμος για το επόμενο βήμα, την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σήμερα σε περιφερειάρχες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στις 8 ή 9 Ιανουαρίου η τουρκική βουλή θα δώσει την έγκριση ώστε να αναπτυχθούν τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

«Όσον αφορά στο μνημόνιο που αφορά στην ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία, όταν ανοίξει η βουλή -πρώτα ο Αλλάχ- η πρώτη δουλειά θα είναι να φέρουμε για συζήτηση το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Όταν η βουλή μάς δώσει την έγκριση, θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Και όταν –πρώτα ο Θεός- στις 8 ή στις 9 του μήνα (Ιανουαρίου) το περάσουμε από τη βουλή μας, θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση. Γι’ αυτό γίνονται αυτές οι επαφές», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας η Τουρκία σαφώς και θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έχει απευθύνει η Λιβύη για στρατιωτική βοήθεια.

«Βρήκαν κενό και έκαναν ό,τι ήθελαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, για να τονίσει τώρα ότι «Ό,τι και να κάνετε, εμείς υπογράψαμε, την τελειώσαμε τη δουλειά. Ρωτούν αν θα στείλουμε στρατό στη Λιβύη. Εμείς θα πάμε όπου μας προσκαλούν. Τώρα ανάλογα με την πρόσκληση που έχει γίνει, θα ανταποκριθούμε. Αυτό το μνημόνιο επισήμως έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά τη διαδικασία των εγκρίσεων σε Τουρκία και Λιβύη», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν γνωστοποιήσει στα ΗΕ το χάρτη με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας εφόσον οι ακτές της Τουρκίας και της Λιβύης αντικρίζουν η μία την άλλη.

Σκοπός της Τουρκίας, όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν- με αυτή τη συμφωνία στην ανατ. Μεσόγειο δεν είναι να καταπατήσει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός. Το αντίθετο. Για να εμποδίσει την καταπάτηση των δικών της δικαιωμάτων. «Γιατί αν δεν το κάναμε αυτό το βήμα, παιζόταν ένα βρώμικο παιχνίδι ώστε να φυλακίσουν την Τουρκία στα χερσαία σύνορά της. Εμείς δεν θα μέναμε θεατές φυσικά σε αυτά τα παιχνίδια που θέλανε να μας φέρουν σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην μπορούμε να ανοίξουμε παραγάδι στη θάλασσα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι η συμφωνία με τη Λιβύη συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και τις πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Βοηθούν έναν βαρόνο του πολέμου

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση Σάραζ ενάντια σε όσους υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τον «πραξικοπηματία» Χαφτάρ, από μαχητικά μέχρι τανκς και μισθοφόρους στρατιώτες. «Όμως, εκείνοι βοηθούν έναν βαρόνο του πολέμου, ενώ εμείς στεκόμαστε δίπλα στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», είπε, σημειώνοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και στην Αίγυπτο.

«Και στην Αίγυπτο υποστηρίζουν το πραξικοπηματία και όχι τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να επιβάλλουν ξανά την αναρχία ή να ενεργήσουν κατά της δημοκρατίας και του δικαίου στη Λιβύη», ανέφερε.

Συνεχίζουμε τη στήριξη στην Τρίπολη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνέκανε λόγο για στενούς δεσμούς, που φτάνουν μέχρι και τη συγγένεια με τη Λιβύη, όπως επίσης και με άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής.

«Όπως σε ολόκληρη τη βόρεια Αφρική έτσι και στη Λιβύη διατηρούμε στενούς δεσμούς με εκατομμύρια αδέλφια μας. Όποιες κι αν είναι σχέσεις μας με τις κυβερνήσεις, οι λαοί μας πάντα εκδήλωναν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλον. Ακόμη κι ο τωρινός πρόεδρος είναι συγγενής μας», είπε αναφερόμενος στην τουρκική καταγωγή του προέδρου της Λιβύης Φαγέζ ες Σάραζ.

«Παρακολουθούμε στενά τα προβλήματα του αδελφού λαού της Λιβύης. Αντιτεθήκαμε από την αρχή στις επιθέσεις ενός πραξικοπηματία κατά της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας. Υποστηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την κυβέρνηση της Τρίπολης στον αγώνα ενάντια στον πραξικοπηματία, που έχει τη στήριξη κάποιων ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών. Εξάλλου, η Λιβύη είναι γείτονάς μας κι από θαλάσσης, εφόσον συναντώνται πλέον οι θαλάσσιες ζώνες των χωρών μας. Επομένως, οι σχέσεις μας με τη Λιβύη έχουν πολλές εκφάνσεις», είπε.

Η Λιβύη κειμήλιο της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι υπάρχουν ίχνη πολιτισμού και ιστορίας της Τουρκίας και στη Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική.

«Από αυτή την άποψη, η όποια εξέλιξη στη Λιβύη μας αφορά έντονα. Η Λιβύη αποτελεί ένα κειμήλιο τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος υπηρέτησε εδώ ως αξιωματικός του ένδοξου οθωμανικού στρατού. Το 1911 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ οργάνωσε τους αδελφούς μας στη Λιβύη ενάντια στις δυνάμεις εισβολής και πολέμησε μαζί τους στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη και τη Ντερν. Επίσης, στη Ντερν τραυματίστηκε στο μάτι κατά διάρκεια συγκρούσεων και αυτό το σημάδι το κουβαλούσε με δόξα σε όλη του τη ζωή. Τα άκουσες τα νέα κ. Κεμάλ;», είπε απευθυνόμενος στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η αντιπολίτευση έδωσε «τροφή» στα ελληνικά ΜΜΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση στη χώρα του ότι με τη στάση της δίνει τροφή στους αντιπάλους και δη στην Ελλάδα.

«Ξέρετε, όταν η Τουρκία ξεκίνησε τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο, η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν εναντίον μας. Ένας βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος απευθύνοντας επερώτηση στη βουλή λέγοντας ότι «δεν βγήκε ούτε ένας κουβάς πετρέλαιο» ήταν σαν να ξερνούσε μίσος. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε έχοντας υπομονή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε μπόλικη τροφή στα ελληνικά ΜΜΕ.

«Στην Τουρκία κάναμε σχεδόν τα πάντα για το έθνος και τον τόπο, μόνο στο θέμα της αντιπολίτευσης δεν τα καταφέραμε. Πρώτα ο Αλλάχ θα το πετύχουμε κι αυτό με σύμμαχο το έθνος μας», ανέφερε ενώ συμπλήρωσε ότι η Τουρκία προχωράει ήδη με 2 ερευνητικά πλοία και 2 γεωτρύπανα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας μας και των αδελφών μας που ζουν στην ΤΔΒΚ», δήλωσε.

Η Τυνησία πρέπει να έχει λόγο στη Λιβύη

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τυνησία χθες, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη σταθερότητα της Λιβύης.

«Χθες πραγματοποιήσαμε μία επίσκεψη στην Τυνησία. Ήταν η πρώτη επίσκεψη στον εκλεγμένο πρόεδρο Καίς Σαίν. Έγιναν και τετ-α-τετ επαφές και επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών. Συζητήσαμε το θέμα της Λιβύης όπως και τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Τυνησίας. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με την Τυνησία, με την οποία συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη και να παράσχουμε πολιτική στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», είπε ενώ πρόσθεσε ότι οι απόψεις και η στάση της Τυνησίας, η οποία θα αναλάβει προσωρινή θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου 2020, είναι πολύτιμη για την Τουρκία. «Επιμένουμε ότι η Τυνησία, η Αλγερία και το Κατάρ πρέπει να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Βερολίνου (για τη Λιβύη).

Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα βρούμε την ευκαιρία για ακόμη βαθύτερη και ευρύτερη συνεργασία με τη χώρα αυτή σε όλους τους τομείς», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε αιφνιδίως την Τυνησία προκειμένου να συζητήσει την συνεργασία των δυο χωρών. Στην ομιλία του εξάλλου ανέφερε ότι Τουρκία και Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του Fayez al-Serraj.

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/international/603790/o-erntogan-stelnei-stratevmata-stin-livyi