Το «μήνυμα» του Ιράν με την πυραυλική επίθεση και η πιθανή απάντηση των ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email

08.01.2020 13:30

 SigmaLive

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον βάσεων, όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο από την Ουάσινγκτον του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Συνολικά 22 πύραυλοι έπεσαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (δυτικό Ιράκ) και στην Αρμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν), όπου σταθμεύουν ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, ανακοίνωσε ο στρατός του Ιράκ.

Τα πλήγματα εξαπολύθηκαν την ίδια ώρα που το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εξαπολύσει το πλήγμα που πέντε ημέρες νωρίτερα σκότωσε τον Σουλεϊμανί.

Τα πλήγματα αυτά αποτελούν την πρώτη απάντηση της Τεχεράνης στον φόνο του αρχιτέκτονα της στρατηγικής της στη Μέση Ανατολή και εγείρουν ανησυχίες για κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης ή ακόμη και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ανοικτή σύγκρουση, παρόλο που Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι γρήγορα φάνηκαν να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι από τα πλήγματα δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για θύματα προς το παρόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονται σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν.

Η ανάλυση της επίθεσης

Την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, τη σημασία τους και την πιθανή απάντηση των ΗΠΑ σε αυτό το κτύπημα, αναλύουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του στο CNBC ο Harry Kazianis, ειδικός σε θέματα Ασφάλειας, αναφέρει ότι με την επίθεση το Ιράν ήθελε να δείξει μέχρι πού μπορεί να φθάσει αλλά και το ότι μπορεί να προκαλέσει κόστος στην αμερικανική πλευρά.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι η εκδίκηση του Ιράν δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αφού η Τεχεράνη κατέχει περισσότερους από 2,000 βαλλιστικούς πυραύλους.   

Ο ειδικός αναφέρει ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να σταματήσουν μια βαλλιστική επίθεση από τους Ιρανούς, από όλους, τότε δεν θα μπορούσαν. Ειδικότερα, αναφέρει ότι ακόμα και ένα μετακινούσαν οι ΗΠΑ όλες τις πλατφόρμες άμυνας  για βαλλιστικούς πυραύλους στη Μέση Ανατολή, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τους Ιρανούς.

Σε ερώτηση ποια θα είναι η πιθανή απάντηση της διοίκησης Τραμπ σε αυτό το κτύπημα, απάντησε ότι υπάρχουν δύο πιθανές κινήσεις.

Αρχικά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτεθούν σε αυτούς που βρίσκονται πίσω από το κτύπημα με τους πυραύλους και αυτό θα ήταν σίγουρα ένα αναλογικό κτύπημα.

Η άλλη πιθανότητα είναι «να χρησιμοποιήσουν αυτό το κτύπημα ως αφορμή για μια ευρεία στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, πετυχαίνοντας την εκκαθάριση των πυρηνικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας». Εντούτοις, ο ειδικός πρόσθεσε ότι πολύ δύσκολα οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαλέξουν τη δεύτερη επιλογή, αφού θα τους έπαιρνε βδομάδες μέχρι να μετακινήσουν στρατεύματα στην περιοχή και μέχρι τότε το Ιράν θα είχε τη δυνατότητα να κτυπήσει προληπτικά.

Το πιο ανησυχητικό για τον  Harry Kazianis είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης ή προσπάθεια για διπλωματική λύση.

Από την άλλη, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ομάν, Richard Schmierer, ανέφερε ότι η επίθεση του Ιράν «ίσως είναι μια ευκαιρία- υπό την απουσία θυμάτων- για τις δύο πλευρές να πουν ότι εντάξει πετύχαμε κτυπήματα ο ένας στον άλλο, ας ηρεμήσουμε».

«Νέα φάση»

«Η αποτίμηση των ζημιών και των θυμάτων είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής όλα είναι καλά!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι αργότερα σήμερα θα κάνει δηλώσεις.

«Δεν αποζητούμε την κλιμάκωση ή τον πόλεμο», διαβεβαίωσε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εξηγώντας ότι τα «αναλογικά» αντίποινα της νύκτας «ολοκληρώθηκαν».

Σύμφωνα με τον ειδικό στις ένοπλες, σιιτικές οργανώσεις Φίλιπ Σμάιθ, «οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον αμερικανικών στόχων σηματοδοτούν μια νέα φάση».

Το Ιράν «έστειλε μια δημόσια και ευρεία απάντηση για να στείλει μήνυμα», επισήμανε, εξηγώντας ότι τη συνέχεια ενδέχεται να δώσουν «οι πράκτορες του Ιράν», οι πολλές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.

Ένδειξη της ανησυχίας για κλιμάκωση της κατάστασης είναι και η απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA), η οποία απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν και του Κόλπου.

Εξάλλου η τιμή του πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά περισσότερο από 4,5% σήμερα το πρωί στις αγορές της Ασίας.

Απομάκρυνση ξένων στρατιωτών

Οι Φρουροί της Επανάστασης συμβούλευσαν την Ουάσινγκτον να απομακρύνει τα στρατεύματά της που έχει αναπτύξει στην περιοχή «προκειμένου να αποφύγει νέες απώλειες», ενώ απείλησαν και το Ισραήλ όπως «και τις συμμαχικές κυβερνήσεις» των ΗΠΑ, με πρώτες τις χώρες του Κόλπου.

Ο βομβαρδισμός από το Ιράν πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε την Παρασκευή στη Βαγδάτη μαζί με τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ Μουχάντις επικεφαλής φιλοϊρανικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράκ η οποία έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό στρατό.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες αρκετές χώρες μέλη του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών υπό τις ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την απομάκρυνση των στρατιωτών τους από το Ιράκ, αφού δεκάδες ρουκέτες πλήττουν εδώ και εβδομάδες τις βάσεις όπου σταθμεύουν.

Η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ιράκ, όμως ο Καναδάς και η Γερμανία επεσήμαναν ότι μετακινούν μέρος των στρατιωτών τους προς την Ιορδανία και το Κουβέιτ. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης να αποσύρει προσωρινά μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, παρά τη σχετική επιστολή του αμερικανικού στρατού που ήρθε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, από λάθος.

«Προετοιμάστε τα φέρετρά τους»

Η επιδρομή στη Βαγδάτη που κόστισε τη ζωή στον Σουλεϊμανί και τον αλ Μουχάντις ενίσχυσε το αντιαμερικανικό αίσθημα στη Μέση Ανατολή.

Το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε χθες εκτάκτως νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «τρομοκρατικές οντότητες».

Την ίδια ώρα φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν κοινό μέτωπο για να συντονιστούν με το Ιράν και το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και να «δώσουν μια αυστηρή και προσεγμένη απάντηση στις τρομοκρατικές αμερικανικές δυνάμεις».

«Οι Αμερικανοί πεζοναύτες πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στα κρησφύγετά τους για να προετοιμάσουν τα φέρετρά τους διότι σχηματίστηκαν “τα τάγματα της διεθνούς αντίστασης”», απείλησαν.

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/international/605524/to-minyma-tou-iran-me-tin-pyravliki-epithesi-kai-i-pithani-apantisi-ton-hpa