Θέλει σε όλα μοιρασιά η Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email

23/1/2020

του   Ανδρέα Πιμπίσιη  

Η στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας κινείται και σ’ αυτή την περίπτωση στη λογική των δύο κρατών. Προωθώντας η ίδια τον εαυτό της ως τον εγγυητή της διασφάλισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. 

Η τοποθέτηση του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν στοχεύει μόνο στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, αλλά επιχειρεί να μοιράσει κατά τρόπο παράνομο τη θαλάσσια περιοχή. Εν ολίγοις αυτό που θέλει να πετύχει η Τουρκία είναι να επιβάλει με την ισχύ της στρατιωτικής της δύναμης μια μοιρασιά σε όλα: έδαφος, θάλασσα, αέρα, κυριαρχικά δικαιώματα κ.λπ. 

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ευθύς μετά που έριξε άκυρα το «Γιαβούζ», από τουρκικής πλευράς άρχισαν να τοποθετούνται στη λογική της πολιτικής διευθέτησης και του διαλόγου. Όπως επίσης επιχειρείται η χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης έκνομης πράξης για να προωθηθούν οι άλλοι στόχοι της Τουρκίας που είναι η επίτευξη συμφωνιών με κράτη της περιοχής, κατά το αντίστοιχο της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι έχει αποδυθεί σ’ έναν αγώνα προβολής των τουρκικών θέσεων και αξιώσεων στην περιοχή. Στις τελευταίες του τοποθετήσεις ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση θαλάσσιων ζωνών πριν από τη λύση του Κυπριακού. 

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να ελπίζει σε τρίτους οι οποίοι θα βρεθούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για «συμφωνία στον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις (μετάφραση ΓΤΠ), ο Κουντρέτ Οζερσάι έκανε λόγο για ανάληψη ενός είδους πρωτοβουλίας από «κάποια εξέχοντα ονόματα». Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο «για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των φυσικών πόρων, λόγω της οικονομικής πτυχής του ζητήματος και της συμμετοχής πολυεθνικών εταιρειών». 

Παραδέχθηκε πως η τουρκική πλευρά θέλησε και σ’ αυτή την περίπτωση να δημιουργήσει τετελεσμένα τα οποία εν συνεχεία να εκμεταλλευθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα τα όσα φέρεται να δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, «προέβησαν σε αλλαγή πολιτικής και αντί της πολιτικής που λέει “θα ρυθμιστούν αυτές οι περιοχές όταν υπάρξει συνολική λύση”, εφαρμόζεται η πολιτική του “εμείς θα ρυθμίσουμε αυτές τις περιοχές”». Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε η λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης της ούτω καλούμενης υφαλοκρηπίδας τους με την Τουρκία. 

Ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι η συνεργασία της «ελληνοκυπριακής πλευράς», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, με κράτη της περιοχής, αλλά ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας από αυτή τη διαδικασία. Υποστήριξε ότι δεν θα αποδώσει κέρδος σε κανέναν η διπλωματία των κανονιοφόρων και ισχυρίστηκε ότι αν οι Τούρκοι είχαν επιλέξει αυτόν τον δρόμο, μέχρι τώρα θα είχαν εμποδιστεί οι γεωτρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.  

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του εμφανίστηκε κι αυτός υπέρμαχος ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών: «Στο θέμα του φυσικού αερίου βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι που χωρίζεται στα δυο. Είτε θα προτιμηθεί η διπλωματία της έντασης –και φαίνεται ότι αυτό γίνεται σήμερα, αυτό προσπαθούν να κάνουν οι φίλοι μας οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτοντας τις προτάσεις που τους υποβάλαμε- είτε οι εξελίξεις θα εξελιχθούν σε συνεργασία δίδοντας σημασία στα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένδειξη γι’ αυτό».   

Αντιγράφοντας τη συμφωνία με τη Λιβύη

Η Τουρκία πέραν από τον διαμοιρασμό στην Κύπρο θέλει να χωρίσει και το σύνολο της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της ίδιας και των γύρω χωρών. Κινούμενη στη βάση της συμφωνίας που έκανε με τη Λιβύη, χωρίζοντας τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε κάτι ανάλογο με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Προβάλλοντάς τους ως δέλεαρ ότι θα εξασφαλίσουν περισσότερες περιοχές με ενεργειακά αποθέματα και ως εκ τούτου θα έχουν μεγαλύτερα έσοδα. 

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε (σύμφωνα με το ΓΤΠ) ότι θα ήταν ορθό να την βλέπει κανείς ως μέρος μιας πιο μεγάλης εικόνας και ότι η περιοχή πρέπει να εξετάζεται ως σύνολο. Πρόσθεσε ότι μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα θα συναφθούν συμφωνίες και με άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι αναμένει πως η Τουρκία θα διεξάγει διαπραγματεύσεις για καθορισμό των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας βορείως της Αιγύπτου.  

Σημειώνοντας ότι μια πτυχή της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη αφορά την Κρήτη, ο Οζερσάι είπε ότι στους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις, προσθέτοντας ότι η μία από αυτές λαμβάνει ως βάση την ηπειρωτική περιοχή (mainland) και η άλλη θεωρεί ότι τα νησιά έχουν την ίδια επιρροή με την ηπειρωτική περιοχή. Υποστήριξε ότι σε αποφάσεις που λήφθηκαν στο παρελθόν αναφέρθηκε ότι αν ένα νησί είναι χώρα-κράτος θεωρείται τόσο σημαντικό όσο και οι ηπειρωτικές περιοχές, όμως αν πρόκειται για νησί που υπάγεται σε μια χώρα που βρίσκεται σε ηπειρωτική περιοχή του αποδίδεται πολύ μικρότερη επιρροή.     

Έπιασε δουλειά 

Το «Γιαβούζ» βρίσκεται στο σημείο που αποφάσισε η Τουρκία και ήδη –σύμφωνα με δημοσιεύματα– άρχισε τις απαραίτητες εργασίες «στην περιοχή Λευκωσία -1», όπως έχει χαρακτηριστεί. 

Το «Γιαβούζ» περιφρουρείται από πολεμικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Εκτιμάται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα παραμείνει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει έως και πέντε γεωτρήσεις. 

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/861715/thelei-se-ola-moirasia-i-toyrkia